15 tips til en mer miljøvennlig hverdag

earth

Klimakrisen er over oss. Den er en trussel og den er menneskeskapt.Vi vet godt at vi må redusere utslippene våre, og vi blir stadig minnet på at vi bør føre en grønnere livstil.

Men ofte virker det som et enormt tiltak og svært upraktisk. Det er fort gjort å glemme at å leve grønt har sine fordeler utover god samvittighet og ansvarsfølelse.

Her noen klimatips for den late, den blakke og den som er glad i kos.

Vær lat – for miljøets skyld!

 • Synes du det er et slit å vaske klær, kan du gjerne la det gå lenger tid mellom hver gang du gjør det. Bruk plagg en ekstra gang eller to før du kaster det til vask – det samme gjelder håndklær. Når du først skal ta klesvasken, sørg for at maskinen er helt full.
 • Færre ting betyr mindre ryddig og vasking. Om du ikke er så begeistret for husarbeid, begrens innkjøpene dine og gi bort eller selg gjenstander som bare tar opp plass og samler støv. Legg klær i Fretex- og Uff-containere, levér møbler til bruktbutikker og lag annonser på Finn og Bloppis. Noen andre har garantert mer bruk for det!
 • Bruk vannkoker! Det er både tids- og energibesparende å bruke den.
 • Det er irriterende og lite miljøvennlig å stå i bilkø under morgen- og ettermiddagsrushet. Finn heller en ekspressrute og ta deg en blund i stedet! Kollektivtransport kan faktisk være ganske avslappende.

fretex
Foto: NRK P3 via photopin cc

Miljøvennlig sparing

 • Oppvarming står for 30 % av strømutgiftene i norske hjem, så her er det penger å spare! Skru ned innetemperaturen og ta på genser og ullsokker. Om du eier eget, bytt ut olje- og parafinoppvarming med vedfyring.
 • Belysning er også en betydelig andel av strømregningen. Skru av lyset når du forlater et rom (unntaket er hvis det fremdeles er noen i rommet selvfølgelig) og bytt ut lyspærene dine med LED-pærer.
 • Kjøttindustrien er ekstremt energikrevende og metangass fra husdyr står for en høy andel av klimagassutslippene. Ved å kutte ut kjøtt fra middagen, kan du spare både penger og miljø. Du kan jo starte med å innføre kjøttfri mandag? Det finnes mange gode oppskrifter på nett – sjekk oppskriftene til Grønn Hverdag, Framtiden i våre hender, Vegetarbloggen og Norsk Vegetarforening. Valgmulighetene er mange!
 • Å gå og sykle er gratis trim – om du jobber/studerer/trener i gangavstand fra der du bor, utnytt det! Du får aktivert kroppen og luftet hodet –  bra for deg og miljøet.  Det blir jo litt tullete å kjøre bort  til treningssenteret og deretter varme opp på tredemølle?
 • Ta vare på tingene dine. Er du klønete som meg, kjøp deksel til mobilen som også dekker noen millimeter av skjermen – da  skal det mye til før den knuser. Reparér fremfor å fornye – det er lov til å spørre venner og familie om syhjelp og datafiksing. Les gjerne Synnes innlegg «Garderobediktatur» for tips om vedlikehold av klærne dine.
 • Ta med egen handlebag når du går i matbutikken. Da slipper du å betale for bæreposer i plast som skader miljøet og revner lett. Du kan kjøpe fine fra Orval Creations, Etsy og Epla. Om du bor i Oslo, husk å hente grønne og blå avfallsposer for matsøppel og plast. De fås gratis på matbutikker, men må registeres i kassa.

candles
Foto: Dear, max

Kos – som også er miljøvennlig!

 • Stearinlys er og blir utrolig koselig. Skru av lyset en kveld og skap hyggelig stemning med levende lys. Lag te (med vannkokeren), pakk deg inn i ett pledd (skru samtidig litt ned på varmen) og spis (økologiske) eplebiter med kanel og sukker bakt i ovnen  – tada, miljøvennlig kosekveld!
 • Gi opplevelser i gave.  Tid som man tilbringer sammen er faktisk noe av det beste man kan gi bort – særlig i en hektisk hverdag. Hva med å gi bort billetter til kino, teater eller en konsert? Et restaurant- eller kafébesøk? Eller kanskje et spaopphold? Julegavene trenger ikke å være fysiske gjenstander.  (Husk at å fly er lite miljøvennlig – om dere skal reise, reis med tog.)
 • Hobbyverksted! Har du noe hjemme som kunne trengt en fiks eller et mer flaterende utseende? Gå flere venner sammen og ha en hobbykveld. Trekk om stoler og lampeskjermer, gi kommoden et strøk maling (kanskje i en ny, frisk farge?),  lapp bukser, gjør pappesker og blikkbokser om til dekorativ oppbevaring ved hjelp av stoff, mønsterpapir og sløyfebånd. Lag miljøvennlig gavepapir ved å pynte gråpapir med klistermerker/stempler.  Det er lettere og hyggeligere når man er flere om det!
 • Lån og bytt med hverandre. Vi jenter har en tendens til å klage over at vi ikke har noe å ha på oss på fester og middager – selv om skapet er fullt av flotte kjoler.  Kanskje en venninne har et antrekk hun er lei av, som passer deg perfekt?  Husk at det er lov å bruke kjoler om igjen – man trenger ikke en ny kjole for hver anledning.
 • Om du er glad i å bruke penger, bruk kjøpetrangen din på de miljøvennlige alternativene.  Bestill fra iHerb, velg økologiske produkter i matbutikken, gå i bruktbutikker og spis på vegetarrestaurant. Kjøp medlemskap i Natur og Ungdom! Målet må jo selvsagt være å kutte ned på forbruksmengden, men å bli bevisst på hva slags varer du velger er et skritt i riktig retning. 

Headerfoto: Entrer dans le rêve cc

Gitte H. Brunstad er karateutøver og studerer Meteorologi og Oseanografi. Sikter mot medaljer og å bli mer miljøvennlig. Er allltid på utkikk etter giraffer og er særdeles glad i kullsyre. Blogger på skoboksen.blogspot.com.