Åtte artister du kan se på festival i sommer

Blondie_2

De blir omtalt som kvinnelige artister og jenteband, og de er underrepresentert på sommerens festivaler. Her er i hvert fall åtte av dem. 

Se dem live på en norsk festival nær deg, eller bare oppdag dem her og nå.

Blondie

Det blir garantert fest i nostalgiens navn når Blondie med Deborah Harry i spissen drar liv i gamle hits fra 70- og 80-tallet. Du har med sikkerhet hørt både «One Way or the Other», «Heart of Glass», «Maria», «Atomic» og «Call Me». Det er 40 år siden bandet slo seg sammen, noe som i år feires med en verdensturné, og Bergen er eneste norske stoppested. Blondie holdt sammen et knapt tiår og var det mest suksessfulle bandet fra tiden da punken oppsto.

Se Blondie på Bergenfest (11.–15. juni, Bergen)
Flere kvinner på Bergenfest: Anne Grete Preus, Laura Mvula, Lana Del Rey, Agnes Obel, Lulu James, Cold Specks, Vilde Tuv, Lindi Ortega, Monica Heldal, Maylen Rusti.

Marie Munroe

Hilde-Marie-Kjersem-

For det første: Hun er til nå den eneste kvinnelige artisten booket til Norwegian Wood. For det andre: Vi gratulerer med valget av nytt, kult artistnavn! Egentlig heter hun Hilde Marie Kjersem, og det er under dette navnet hun har levert album tidligere. Dagbladet trillet fram terningkast 6 etter hennes første opptreden på By:larm: «Hilde Marie Kjersem presenterer grensesprengende anti-pop med en smartness og nerve som bør treffe de fleste mennesker med sjelelivet intakt, midt i mage- og/eller hjerteregionen.» Vi forventer låter fra albumet «If we can make it to the future», og den nye singelen «Like a Drumbeat» som slippes 9. mai.

Se Marie Munroe på Norwegian Wood (12.–14. jun, Oslo)
Flere kvinner på Norwegian Wood: Ingen i skrivende stund

Monica Heldal

monicaheldal4

Du kan se henne på flere norske festivaler i sommer, og vi skal ikke kåre den vakreste festivalplassen, men vi tror Monica Heldal med hele Oslo i bakgrunnen blir en magisk opplevelse. Hun har stålkontroll på både stemme og gitarspill, og tekstene vitner om et stort skrivetalent. Hun har blant annet vunnet to Spellemannpriser for debutalbumet «Boy From the North». Denne konserten blir nok husket lenge.

Se Monica Heldal på Over Oslo (18.–21. juni, Oslo)
Flere kvinner på Over Oslo: Maria Mena, Melissa Horn, Fay Wildhagen, Ester Adele

M.I.A.

Mia.51

Se opp for den kuleste konserten i sommer – selvfølgelig med forventninger om å bli servert monsterhiten «Paper Planes», men M.I.A. er så mye mer enn én monsterhit. Maya Arulpragasams kunst – hun maler og regisserer film også – er tydelig preget av sine tamilske røtter. I barndommen bodde hun i Sri Lanka og India (senere England) med en far som var aktiv separatist i den tamilske opposisjonsgruppen. Musikken hennes inkluderer stiler som elektro, reggae, RnB, rock, hip hop, grime og asiatisk folkemusikk. M.I.A. er en råtøff feminist som har blitt saksøkt av The National Football League for å spille ut sin indre rockestjernen under Super Bowl. Vi elsker at hun står opp for seg selv, og vi elsker at hun står på en norsk scene i sommer!

Se M.I.A. på Hovefestivalen (28. juni–3. juli, Tromøya)
Flere kvinner på Hovefestivalen: Ellie Goulding, Laleh, Highasakite, Rebekka B. Maeland, Azelia Banks, Aurora Aksnes, Clean Bandit, London Grammar, Nina Kravitz.

Lily Allen

lily-allen-2

Ah, er det ikke deilig at Lily Allen er tilbake? Etter noen år i babyrus har hun igjen tatt over radioen med sin babymyke stemme og sine frekke og faen så fengende låter. 5. mai slipper hun sitt tredje album «Sheezus», og de som får gleden av å se henne i sommer kan forvente ei jævla rå dame som har god kontakt med publikum og som ikke er redd for å vise nipler og langefingre for provokasjonens skyld.

Se Lily Allen på Stavernfestivalen (10.–12. juli, Stavern)
Flere kvinner på Stavernfestivalen: Angel Haze

Veronica Maggio

d0108402_4efd16399e083

«Handen i fickan fast jag bryr mig» – en tittel som går direkte på Maggios person. Hard utenpå, myk inni. Albumet kom ut ifjor og ble møtt med strålende kritikk. Her har hun fanget tristessen og melankolien i livet og i kjærligheten, godt innpakket i fengende melodier du kan danse til. Enten du har kjærlighetssorg eller er stup forelska – dette er konserten som vil få deg til å grine og le. For Maggio kan følelser.

Se Veronica Maggio på Slottsfjell (17.–19. juli, Tønsberg)
Flere kvinner på Slottsfjell: First Aid Kit, Lykke Li, Chlöe Howl, Christine (NRK P3), Sophie, Alice Boman, Chvrches, Farao, Haim, Highasakite, Monica Heldal, Sea Change, Shy For Shore, Unnveig Aas, Vilde Tuv, Wallis Bird.

Janelle Monáe

130903-Janelle-Monae-feature

Hvis du ikke har sett henne live før, har du gått glipp av noe stort. Denne dama er som krutt på scenen! Med en «sound» inspirert fra funk, soul, gospel og rock er det vanskelig å stå stille, både for publikum og dama sjæl. Monáes andre album – med den passende tittelen «The Electric Lady» – kom ut i fjor. Et album som har høstet internasjonal applaus, og som blant andre gjester Prince, Erykah Badu og Solange. Noen tror hun er et produkt av Illuminati, vi tror hun er et produkt av hardt arbeid og en selvtillit som vil inspirere mangfoldige kvinner der ute.

Se Janelle Monáe på Øyafestivalen (5.–9. august, Oslo)
Flere kvinner på Øyafestivalen: Neneh Cherry, The Julie Ruin, Røyksopp & Robyn, Highasakite, Slowdive, Clean Bandit, Aurora Aksnes, Neko Case, Sharon Van Etten, Lulu James, Little Dragon, Emilie Nicolas, Bow To Each Other, Brody Dalle, Nadine Shah, Mapei, Angel Olsen, Farao, Hanne Kolstø, Vilde Tuv.

Warpaint

warpaint

Oj oj oj, et jenteband!… Kremt. Seriøst, hvorfor må det alltid kommenteres? Vi hører ikke alle de hundretusener av gutteband bli nevnt som akkurat det. For musikk handler som regel lite om kjønn, men om talent, flow og attitude.. eller hva Idol-dommerne kaller det. Warpaint, som er mest kjent for sin nydelige sang «Love Is To Die», har både talent, flow og attitude, og de ryktes å være et særdeles bra liveband. Mediene sprer om seg med femmere og seksere etter å ha sett dem live, og får du ikke bare lyst til å hoppe inn i videoen over og joine de kule chicksa?

Pstereo (15. –16. august, Trondheim)
Flere kvinner på Pstereo: Kelela, MØ, London Grammar, Highasakite.

Vi må bare si det igjen: WHO RUN THE WORLD? Girls.

Ida Sundmoen Dahle er redaktør i Oh Chérie. Hun er utdannet lingvist og lever for tiden livets glade dager i Paris. Aller mest opptatt av politikk, grønne ting og store drømmer. Over gjennomsnittet glad i sjuke filmer og triste bøker. Blogger på idasundae.com.