Anmeldelse: Shy Girls – Timeshare EP

final-web

Liggemusikk på sitt beste.

R&B har lenge vært i en nedperiode. Heldigvis har The Weeknd, Miguel og Frank Ocean nylig gjort sitt for å rette opp ryktet, og Robin Thicke og Bruno Mars har virkelig fått musikksjangeren inn i rampelyset igjen. Nå har vi fått enda et tilskudd til en sjanger som lenge har vært undervurdert: det nye stjerneskuddet Shy Girls leverer en EP som kler av seg, lag for lag, helt ned til hjerterota.

Det er den Portland-baserte artisten Dan Vidmar som gjemmer seg bak aliaset Shy Girls. Han blir ofte sammenlignet med både The Weeknd og Prince, og sier selv at han blir inspirert av artister som Boys II Men, Backstreet Boys, Celine Dion og Luther Vandross. Artisten lager musikk på soverommet på kvelden, og jobber med psykiatriske pasienter på det lokale sykehuset på dagtid. Derfor ble denne EP-en til gjennom en lang prosess der et hundretall sanger ble skrapet, og kun et knippe låter har fått plass på skiva.

Timeshare EP ble sluppet 29. oktober i år, og er en liten samling av sanger: Kun seks låter satt sammen. Få sanger til tross, dette er en utgivelse som virkelig plasserer artisten på kartet. De første strofene i den introduksjonslåta «Without» tar deg rett tilbake til nittitallets liggemusikk – cynth, trommer og en myk vokal dominerer.  Denne EP-en leverer garantert mer enn en smørsanger og dårlige klisjeer fremført av noen halv-slikke artister. Dette er ekte følelser, en drømmevev med rytmer og elektriske tråder, og tekster som rører deg rett i sjela.

«Second Heartbeat» driver EP-en fremover med den direkte introduksjonen: «Had enough conversation, I don’t wanna hear your pleas no more / So much indignation, how am I supposed to sleep?» De andre låtene er roligere og tilbakeholdne, men denne sangen er trekkplasteret. I det siste vidunderet «Under Attack» sender artisten deg bevisst til tanker om Usher med strofen «You got it bad, girl». Bruken av saksofon tipper på kanten til klisjé, men Shy Girls holder seg akkurat innenfor det akseptable.

Å kalle det soveromsmusikk er nesten en fornærmelse, selv om musikken faktisk er satt sammen på soverommet. For dette er mer enn enkel musikk med samleie som hovedmål; Dan Vidmar har skapt en elektronisk R&B-utgivelse med sanne og smertefulle tekster. Timeshare EP tar deg med tilbake til tiden der R&B var på sitt beste, med et elektronisk tilsnitt som blir så tidsriktig som du kan få det. Dette er R&B anno 2013. Shy Girls gir deg en samling med sensuelle og kompromissløse sanger du ikke kommer til å glemme med det første, og som kan spilles om og om igjen.

Thea Fredheim Lian er utdannet siviløkonom, men vil bli forfatter når hun blir stor. Elsker hiphop-beats og Elvis Costello. Bor på Grünerløkka og klarer seg ikke uten lukten av sjokolade fra Freiafabrikken. Hun er interessert i alt det fine som rører seg i Oslo, og blogger på http://www.lifeofoslo.com