Bangkok: Ti tips

Bangkok: Ti tips

Opplev Bangkok! Her er ti ting du bør få med deg.

Hovedstaden i Smilets Land er en stor og travel millionby, full av muligheter. Hvor skal man begynne? Det kan være krevende å orientere seg blant høyhus og åttefelts veier, og vanskelig å vite hva man bør velge blant de utallige severdighetene og aktivitetene som finnes her.

Oh Chérie til tjeneste!

Vi gir deg ti tips til små og store ting som kan gjøre oppholdet minneverdig.

Wat Pho

Buddhistene gjør som oftest ikke noe stort nummer ut av seg, men når de bygger templer, gjør de det ordentlig. Dette tempelområdet er Thailands kanskje aller mest storslagne samling helligdommer. Man kan gå rundt i timevis blant spir og kupler og statuer, og beundre utskjæringer og malerier og mosaikk som ikke er til å tro. Wat Pho representerer hele landets stolthet, tro og tradisjoner. Her finnes blant annet nasjonens beskytter, en liten Buddha-figur i jadestein, som kalles Smaragd-Buddha og har fått sitt eget tempel. Her kan man også beskue den liggende Buddhaen, som med sine 43 meter er blant de største. Wat Pho er overraskende og overveldende. Kle deg sømmelig (dekk til skuldrene og knærne) og sett av god tid!
Nettside: www.watpho.com
Sanam Chai Road og Maharaj Road

Blomstermarkedet

Et fyrverkeri av farger og lukter. Her samles flere hundre forhandlere blant butikker og boder og kjerrer, og forsyner hele Bangkok med blomster. Det florerer i små markedshaller, i smale smug, i kurver og tønner, på lasteplan. Blomster så langt øyet kan se og nesa kan fornemme. Alle typer du kjenner til, og alle du ikke visste at fantes. Her handles det døgnet rundt, men den beste besøkstida er tidlig morgen eller tidlig kveld. Man trenger ikke nødvendigvis kjøpe noe for å ha glede av blomstermarkedet. En opplevelse i seg selv!
Adresse: Chak Phet Road og området rundt, ved Memorial Bridge

Chak Phet Road
Blomstermarkedet i Chet Phet Road. Foto: Irene2005. Brukt med CC-lisens.

Gatemat

Bangkok er et Mekka for matentusiaster. En skikkelig smeltedigel av asiatiske kulturer og internasjonale kjøkkentradisjoner. Det er mat absolutt overalt hele tida. Thailenderne liker å lage og spise maten sin utendørs, og man får kjøpt hva som helst hvor som helst på gata. Vel bekomme! Man trenger stort sett ikke å bekymre seg for hygienen – konkurransen er så stor at ingen kan risikere å servere dårlige saker. Ha det gøy med å gå gatelangs og utforske de bungnende bodene. Her er det både varmt og kaldt og vått og tørt å velge mellom! La deg friste av alskens friske frukter og bær, grillede grønnsaker og boblende gryter, fisk og kjøtt og skalldyr, pasta og ris og supper, nøtter og snacks, ferskpresset fruktjuice, bubble tea (må prøves for dem som ikke kjenner det fra før!), kokosmelk rett fra store, grønne nøtter som ligger på is… Ingen trenger å gå sulten i Bangkok!

Lumphini-parken

Dette er byens grønne lunge. Et enormt område med velholdte plener, flotte trær og blomster, en kunstig innsjø og skyskrapere på alle kanter. (I så måte minner den om Central Park i New York, og det er dessuten røykeforbud her som der.) I denne parken får man fred for støy og eksos, i alle fall for en stund. Her finnes bibliotek, båtutleie, servering og massevis av digre varaner som får gå fritt (!). Her er det også mange bord og benker, og det kan være fint å vite, for ellers i byen er det få sitteplasser å finne langs gatene. Thailenderne setter seg gjerne på huk når de skal ta en pust i bakken, men for europeere med slitne bein vil det ofte gjøre vondt verre. For et grønt, avslappende avbrekk, sett kursen mot Lumphini-parken.
Adresse: Mellom Rama IV Road og Sarasin Alley

Lumphini ParkLumphini-parken. Foto: Jose Hernandez. Brukt med CC-lisens.

Kaffebaren Blanket & Bean

Man reiser ikke til Asia for å drikke kaffe. Her er det teen som råder, og det er ikke måte på hva slags spennende og deilige varianter man kan smake på, men innimellom trenger man en god og sterk kaffekopp. Særlig om man kommer fra Norge og vanligvis drikker fem kopper om dagen, og dessuten har jetlag av en annen verden. Det er virkelig vanskelig å oppdrive god kaffe i Bangkok. Det finnes tradisonelt ingen kultur for å lage og drikke kaffe i dette landet, så det er ikke egentlig så rart, men det kan være frustrerende. Man kan alltids stikke innom nærmeste Starbuck’s, men om du vil ha kaffe som er brygget med kjærlighet, bør du oppsøke Blanket & Bean. Dette er et knøttlite sted med en håndfull sitteplasser og rom til leie i andre etasje. Det er fort gjort å gå forbi, for fasaden er lite oppsiktsvekkende. To blide damer tar seg god tid når de tilbereder kaffekoppen din, og de vet virkelig hva de holder på med. Her risikerer man å pådra seg koffeinsjokk med et stort, salig smil.
Adresse: 5 / 7 Soi 4 Sukhumvit Road

Massasje

Det virker kanskje selvsagt, men thai-massasje er virkelig verdt å prøve når man først er i Thailand. Massasje er en viktig del av kulturen, og massørene er en grundig utdannet og anerkjent yrkesgruppe. Prisene ligger laaaaangt under det norske nivået – en hel times behandling koster gjerne rundt åtti kroner! Man skiller mellom to typer kroppsmassasje: En tradisjonell form hvor man beholder klærne på mens massøren bøyer og tøyer ulike deler av kroppen, og en mer moderne form hvor man kler av seg og massøren bruker aromatiske oljer. Kan du ikke velge? Prøv begge deler!

Ferjetur forbi Morgengryets tempel

Det karakteristiske Wat Arun, Morgengryets tempel, er blitt et bilde på Bangkok selv. Den spesielle formen skal forestille et fjell som står sentralt i buddhistisk mytologi. Dette oppsiktsvekkende bygget ligger ved elva Chao Praya, og det er flottest på avstand. Aller helst bør sola være på vei ned i bakgrunnen. Det beste skuet får man fra vannet, ved å ta en ferje forbi om kvelden. Ferjene går i skyttel på elva hele dagen, og de koster nesten ingenting.
Nettside: www.watarun.net
Utgangspunkt: Ferjekai Chang eller Thien

Wat Arun SunsetWat Arun i solnedgang. Foto: Mark Fischer. Brukt med CC-lisens.

Café Tartine

Thaimat er nydelig, men når det gjelder dessert, er det ingen som slår franskmennene. Om man får behov for noe søtt og mektig etter middagen (eller når som helst ellers, for den del), kan thailendernes fruktbaserte fristelser komme til kort. Iblant behøver man sukker og smør og sjokolade som belønning etter timevis med trasking i varmen. Da kan man besøke dette franske stedet og bestille en liten terte eller et kakestykke eller fjorten makroner. Du fortjener det.
Nettside: www.cafetartine.net
65 Wireless Road (inngang fra Soi Ruamrudee)

Eventyr langs kanalene

Bangkok var kjent som “Østens Venezia” på 1800-tallet, og pleide å bestå av et utall kanaler. I dag er mange av dem blitt fylt igjen og erstattet av veier, men her og der finnes det sjarmerende spor etter det gamle systemet. Rundt omkring i byen åpenbarer det seg smale kanaler som slynger seg ut av syne, og det anbefales å følge dem for å få en følelse av det gamle Bangok. Man kan bli med på båttur, men båtene beveger seg såpass fort at det kan være vanskelig å få med seg alt som foregår på begge sider av vannveien. Det aller beste er å spare pengene og utforske på egenhånd. Gå ned til vannet, følg kanten og se hva du finner. Her får du innblikk i folks dagligliv; her står hus på påler, her bor familier i husbåter, her tørkes det klær på rekkverket langs vannet, her fisker folk middag fra bruene. En autentisk opplevelse av en stillferdig hverdag hvor tida på mange måter har stått stille.

Lebua Sky Bar

Byens beste utsikt og verdens mest høytliggende bar under åpen himmel. I 64. etasje kan du ta en drink og kjenne vinden i håret mens en fyr spiller flygel i bakgrunnen. Dette stedet er spektakulært, særlig om kvelden, når storbyen blir et hav av lys under føttene dine. Baren ligger i toppen av et luksushotell, og prisene er deretter – men for oss nordmenn er det likevel billigere enn hjemme. Ta på deg noe presentabelt (kleskoden er “smart casual”, så shorts og sandaler må ligge igjen på hotellrommet), kjøp en drink og nyt et strålende skue 250 meter over bakken.
Nettside: www.lebua.com/sky-bar
Adresse: Lebua Hotel, State Tower, 1055 Silom Road

Sky Bar Bangkok
Foto: Sky Bar

De som har egne Bangkok-tips å komme med, inviteres til å dele dem i kommentarfeltet.

Til dere andre: God tur!

Headerfoto: Jen Hunter (CC-lisens)

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.