Bettie Page Reveals All

Et halvt århundre etter at hun trakk seg tilbake fra rampelyset, fortsetter Bettie Page å fascinere verden. Hun er den største pin-up-modellen i historien, og til inspirasjon for uttallige kvinner i ettertiden. Dokumentaren Bettie Page Reveals All er historien om henne, fortalt av Bettie selv.

Filmen tar seeren med på en reise gjennom femtitallet, og kjente personer som Hugh Hefner, Dita Von Teese, Christina Aguilera, Lady Gaga og Madonna snakker om betydningen Bettie Page har hatt for historien.

Bettie Page ble født 22. april, 1923, i Nashville, Tennessee. Fra tidlig alder flyttet hun og familien mye rundt omkring i landet, på leting etter fast arbeid og stabil inntekt. Hun giftet seg tidlig med sin første ektemann, Billy Neal, i 1943, og etter endt universitetsutdanning flyttet de to til San Francisco. Det var her hun fikk sin første modelljobb, men eventyrlystne Bettie hadde ikke lyst til å slå seg til ro, og hun begynte å reise. Fra San Francisco til Nashville til Miami og helt til Port-Au-Prince, Haiti. Etter dette skilte hun seg fra Billy, og flyttet til New York.

I 1950 skulle hun møte mannen som endret livet hennes dramatisk. Terry Dibbs var politimann, men hadde fotografi som hobby. Sammen satte de sammen hennes første pin-up-portefølje, og det var etter dette at karrieren hennes tok av. Hun møtte flere fotografer, og bildene ble publisert i magasiner som Wink, Eyeful, Titter og Beauty Parade.

Fra 1952-1957 poserte hun også på uttallige fetisjbilder, stort sett med BDSM-tema. Bettie var med dette også verdens første kvinnelige bondage-modell. I januar 1955 var Bettie midtsidepike i Playboy, omtalt som The girl with the perfect figure, og bildene hennes var overalt, fra kortstokker til albumcovre. På slutten av 50-tallet trakk Bettie seg ut av rampelyset, og la opp som modell. Det var i årevis et mysterie hvor hun ble av, men hun var og forble et stort forbilde for mange kvinner. Den ikoniske stilen, med mørkt flommende hår og pannlugg har blitt kopiert uttallige ganger.

Bettie Page var aldri opptatt av å være en kvinneforkjemper, men hun var viktig for kvinnekampen fordi hun ga faen i andres negative holdninger og moralske pekefingre. Hun hadde ryggrad til å være seg selv, og til å bestemme over eget liv og egen kropp. Hun var med på å sende kvinnebevegelsen i en ny retning, og til å frigjøre kvinner fra de altoppslukende moralske verdiene som styrte samfunnet på 50-tallet. I et samfunn der menns seksualitet var i fokus, og kvinners hysjet ned eller brukt til å tilfredstille menn, var Bettie var en av flere kvinner som skulle påvirke det som senere skulle bli 60-tallets seksuelle revolusjon.

Bettie har selv uttalt flere ganger at hun ikke gjorde det hun gjorde for å forandre verden, eller for å utfordre gamle normer. Hun har gjentatte ganger sagt at hun bare var seg selv og ikke så problemet med å være naken på bilder. Hun poserte ikke naken for å tiltrekke seg menn, men fordi hun likte det hun gjorde. Som hun ærlig uttalte:

I don`t know what they mean by an icon. I never thought of myself as being that. It seems strange to me. I was just modeling, thinking of as many different poses as possible. I made more money modeling than being a secretary. I had a lot of free time. You could go back to work after an absence of a few months. I couldn`t do that as a secretary.

Lykkelig uviten om sin egen innflytelse står hun likevel i dag som et feministisk ideal. Hun skammet seg ikke over sin egen kropp og sin egen seksualitet. Hun brukte det som sin egen styrke. Uten en tråd, og uten å vite det selv, skulle hun bli en av de største kvinnelige ikonene i historien.

Da Bettie Page forsvant fra rampelyset, var det et stort mysterium hvor hun ble av. Spekulasjoner om hun var død eller kidnappet florerte. I Bettie Page Reveals All, forteller Bettie om hva som virkelig hendte. Hun forteller usensurert om livet i rampelyset, og tiden etter, fra hun forsvant, til hun atter en gang uvitende skulle inspirere en ny generasjon. Bettie Page døde i 2008, men bildene hennes lever enda.

Trude Thornes er nordlending, vernepleierstudent og bosatt i Trondheim. Liker film, alt som er whitetrash, rock og å utforske verden med alle sanser. Tar for øyeblikket et semester i statene. Blogger på http://levemedironiskdistanse.blogg.no/