Bokhøsten er over oss

books

Det har blitt høst. Bladene løsner fra trærne, og danser mot bakken i forskjellige nyanser av gult og rødt. Det er vanskeligere å løsrive seg fra dyna om morgenen. Skjerf og votter kommer igjen smygene ut fra sommerdvalen, og det beste av alt, forlagene gir ut mengder med nye, spennende bøker.

Høsten er lesetid. Det er nå man skal krype opp i sofaen, tulle seg inn i et varmt pledd og forsvinne inn i en god bok, med en kopp te mellom hendene. Forlagskatalogene dumper ned i postkassa, og bokhjerter over hele landet fryder seg. Å orientere seg i denne bokjungelen kan til tider være en utfordring, derfor kommer det her noen forslag til hva det kan være verdt å få med seg denne høsten.

FlatlandHelga Flatland debuterte med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må i 2010. Romanen fikk strålende kritikker, og vant blant annet Tarjei Vesaas’ debutantpris. Året etter kom oppfølgeren Alle vil hjem. Ingen vil tilbake, og denne høsten avsluttes trilogien med Det finnes ingen helhet. Tarjei, Trygve, Kristian og Bjørn reiser fra den lille bygda de alle bor i, for å delta i krigen i Afghanistan. Bare én av de kommer tilbake. Bøkene skildrer opprør og sorg, på en nær og sår måte. Har du en intensjon om å lette på humøret, er ikke dette bøkene du skal lese, men de gjør sterkt inntrykk og setter spor.

brenn-huset-nedBrenn huset ned er Frode Gryttens nyeste roman. Har du fulgt Grytten på Twitter, vet du at denne mannen kan å skildre de små detaljene. Når han i tillegg skriver med en herlig underliggende humor, kan det ikke bli annet enn bra. Brenn huset ned handler om bandet The Clash, og der jeg vanligvis blir skeptisk når forfattere skal skrive fiksjon basert på virkeligheten, er jeg nå i ekstase.

vi_ses_i_morgen-renberg_tore-23934171-3969799591-frntI motsetning til redaksjonsmedlem Linn ga jeg opp Tore Renberg etter Charlotte Isabell Hansen (2008). Denne høsten er Renberg tilbake med ny roman, Vi ses i morgen, og skal man tro ryktene har nivået tatt seg en del opp igjen. Romanen handler om livene til en gruppe unge og voksne mennesker i Stavanger, og skal visstnok være en humoristisk thriller. Med denne romanen tror jeg det er på tide å gi Renberg en ny sjanse.

Bare-livet_hd_imageDe fleste har vel fått med seg at Alice Munro vant Nobelprisen i litteratur på torsdag. Hennes siste novellesamling ble nylig oversatt til norsk, og Bare livet kom ut nå i høst. Novellesjangeren er svært undervurdert. Jeg håper nå at flere vil våge seg på å lese noveller, og da er nok ikke Alice Munro et dårlig sted å starte. Kvinnene står i sentrum i mange av Munros historier, og Bare livet er ikke et unntak. Handlingen i de fleste novellene foregår i de små byene rundt Lake Huron i Canada, som er forfatterens egne hjemtrakter.

De-håpefulleJeg ble nylig anbefalt å lese Nicolai Houms bok De håpefulle, som nettopp har kommet ut. I romanen følger vi familien Lindberg fra 1960-tallet og frem til i dag. Vi får ta del i oppturer og nedturer, og får i tillegg et glimt av Norges historie. At anbefalingen kom med en lovnad om at de 650 sidene, ikke kommer til å føles som 650 sider, tror jeg sier det meste om denne romanen.

buseDet kan heller ikke unnlates å nevne Knut Nærums nyeste bok Busemannen. Sammen med fire av forfatterne bak Nytt på nytt, har Nærum skrevet en Jo Nesbø-parodi, hvor politihelten visstnok skal være enda mer badass enn selveste Harry Hole. Dette er nok en perfekt bok hvis man bare trenger litt avveksling, og ønsker å trekke på smilebåndet. Eller om man bare er skikkelig lei Nesbø-hysteriet.

Med dette håper jeg at det blir litt lettere å finne boka som skal holde deg med selskap nå som høstmørket siger over oss. Og jeg vil gjerne høre hva du har planer om å lese denne høsten.

Headerfoto: Ginnerobot (Flickr)

Karoline Holsæter studerer litteraturformidling i Oslo, jobber i bokhandel og bruker stort sett resten av tida hun har til rådighet på litteratur. Blogger på litteraturformidleren.com.