Dårlige dager og godt humør

11948786735_5d6e67c881_b

Hva med å satse på færre dårlige dager i 2014? Jo, det kan du faktisk bestemme selv.

En kollega kommer for sent på jobb med et innbitt ansiktsuttrykk og kroppsspråk som en panserbil.

«Beklager at jeg er sur,» mumler vedkommende og kaster fra seg yttertøyet, «men jeg har en dårlig dag.»

De andre på avdelingen kommer med oppmuntrende ord, for det er fullt forståelig. Vedkommende er mutt og ineffektiv gjennom arbeidsdagen, men det er jo ikke så rart. Sånn er livet. Alle har dårlige dager.

Joda. Kanskje fordi man innimellom har kjærlighetssorg eller hjemlengsel. Kanskje har man mistet en venn, kanskje har man mistet jobb og leilighet. Kanskje er man fysisk eller psykisk syk. Alle har dårlige dager i vanskelige perioder, og da fortjener man støtte og medfølelse inntil man finner fotfestet og ting blir bedre.

Resten av tida har vi stort sett kjekke studier og greie jobber, gode venner, tak over hodet, mat på bordet og helsa i behold. Likevel hører man jevnlig folk erklære at de “har en dårlig dag.” Deretter bruke de dette påståtte faktum som unnskyldning for å være grinete og lite produktive.

Da fortjener man ikke nødvendigvis forståelse, men en liten vekker.

11948637305_a372670d5c_b

Tenk deg følgende: Du våkner stuptrøtt etter en altfor kort natt, og det første du gjør når du står opp, er å slå tåa i kommoden. Du banner og sverter og halter inn i dusjen. Det viser seg at det er tomt for sjampo, så du vasker håret med såpe som svir i øynene og skaper floker på størrelse med valnøtter. På kjøkkenet finner du ut at de tre siste knekkebrødene i pakka har brukket, slik at de er enda vanskeligere å smøre på enn ellers. Den fordømte kartongen spytter appelsinjuice på bordet, og etter å ha lagt ermet i sølet må du bytte genser. I løpet av den første timen har du ikke opplevd annet enn frustrasjon.

Du sukker og konkluderer med at du ganske enkelt har en dårlig dag.

Nei. Det har du ikke.

Du har hatt en dårlig start på dagen, som det fortsatt er femten timer igjen av. De femten timene kan bli helt fantastiske, om du tar deg sammen og ikke ødelegger dem med den negative innstillingen din.

Om man nå går ut av huset med oppfatningen om at det er en dårlig dag, vil det nemlig bli en dårlig dag. Mange små irritasjonsmomenter – som ville vært der uansett, men som en ellers ikke hadde lagt merke til – vil bygge opp under inntrykket. På bussen vil man ergre seg over dama som snakker høyt i mobilen, og derfor ikke legge merke til den søte hunden. Søte hunder sprer smil, om man bare ser dem!

Iblant føles det kanskje som at alt og alle bidrar til at du har en dårlig dag, men verdenen rundt oss fungerer ikke slik. Omgivelsene endrer seg ikke med humøret ditt. Universet gir blaffen i hva som skjedde på kjøkkenet ditt i morges. Det er ikke som om uflaks og uheldige hendelser ikke eksisterer, for dem rår man ikke over – men måten du reagerer på, den styrer du.

Om man blir påkjørt i et fotgjengerfelt og må tilbringe sju timer i kø på på legevakta, da vil de fleste være enig i at det ble en dårlig dag. Om man mister brødskiva i gulvet klokka ni om morgenen og derfor avskriver hele datoen som ubrukelig, da har man faktisk valgt det selv.

Du kan velge annerledes. Godt humør er noe man kan trene opp. Kanskje dette blir det beste året ditt hittil!

Sånn for å ha nevnt det: Undertegnede er ikke utdannet, sertifisert eller på annen måte kvalifisert til å bedømme noens dagsform. Undertegnede er positiv realist, og sverger til selvdisiplin og perspektiv. Undertegnede vet at det finnes mange årsaker til å være nedfor, men vil at en årsak skal være god for å ødelegge en hel dag. Undertegnede tror ganske enkelt at mange gjør dagene sine dårlige uten å tenke over det, og at de da trenger en slik påminnelse heller enn et medfølende blikk.

Det er ingen grunn til å stemple fullgode dager som dårlige bare fordi utgangspunktet var uheldig. La oss satse på flest mulig gode dager i 2014!

Jaså, har du en dårlig dag? I følge hvem da?

Alle foto: Pia Schøyen Wellerop

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.