Dataspill for dummies

gaming

Skulle du egentlig ønske at du var en «gamer»? Er du usikker på hvordan du bør gå frem for å bli det, eller litt redd for å gå deg vill i spilljungelen? Frykt ikke!

En del går faktisk gjennom livet uten noengang å ha spilt dataspill. Om du møtte noen som aldri hadde sett en film eller lest en bok, ville du høyst sannsynlig stusset over det. Dataspill kan være morsomme, skumle, triste, lærerike, lange, korte, vanskelige, enkle, frustrerende, sosiale… Akkurat som bøker og filmer. Det finnes så mye forskjellig. Det er så mye å oppdage og more seg med der ute!

Følelsen av å runde et spill, som det heter så fint, etter å ha lagt ned en ordentlig innsats og blitt glad i figurene, er for øvrig noe undertegnede unner alle.

Dataspill er fortsatt både undervurdert og uglesett i mange sammenhenger. Underlig og urettferdig, vil spillerne si. I noen land er dataspill et populært og anerkjent kulturuttrykk på linje med film og litteratur, men her hos oss er spillertallene relativt lave og spillbransjen ganske liten. Det er noen klare grunner til dette.

Norge er et land med en sterk tradisjon for friluftsliv, og det skal vi være glade for og stolte av – men det er jo ikke til å stikke under en stol at det norske været noen ganger oppfordrer oss til å bli innendørs.

Videre er det et visst stigma som fortsatt henger ved spillerne her til lands; mange tror at de som spiller dataspill er bleke, kvisete tenåringsgutter med atferdsproblemer. Det er selvfølgelig ikke tilfellet.

Dataspill passer for alle, uansett alder, personlighet og interesser – det gjelder bare å finne ut hva man liker! Slik er det med filmer, slik er det med bøker, og slik er det med spill.

Her følger en liten oversikt over de største sjangrene innen dataspill, som kanskje kan gjøre det lettere for nysgjerrige nybegynnere. Listen er langt fra komplett, ettersom noen sjangere er for snevre til å få plass og nye sjangere dukker opp hele tida, men den dekker det grunnleggende.

Oversikten tar utgangspunkt i dataspill, altså slike man kan spille på PC eller Mac. Ikke alle har en spillkonsoll som PlayStation eller Xbox innen rekkevidde, men de aller fleste har tilgang til en datamaskin, så vi begynner der!

line

Plattformspill

Dette er spill slik mange kjenner dem fra barndommen med Mario på Nintendoen. De finnes i hopetall i dag også, og selv om tekonologien har utviklet seg stort, er ofte konseptet ganske likt. Dette er spill som består av et overordnet oppdrag (redd Princess Peach!) og en masse verdener/nivåer/brett som man må manøvrere seg gjennom. Det blir gradvis vanskeligere, slik at man må være stadig raskere eller stadig smartere for å komme nærmere målet. Man har som oftest et begrenset antall liv; når alle er oppbrukt, får man den kjente beskjeden «game over» og må begynne på nytt. Disse spillene er ofte veldig engasjerende, for hvem vil vel se rørleggeren død og prinsessen fortapt? Man kan ende opp med verkende fingre etter febrilsk trykking på tastaturet, men det er verdt det!

Eventyrspill

Dette er sjangeren for deg som liker følelsen av at brikkene faller på plass, og som ikke skyr unna en intellektuell utfordring. Hvis du er glad i detektivromaner og litt kompliserte filmer med eureka-øyeblikk, og ikke minst sånne serier som presenterer historien litt etter litt (som LOST og 24, uten sammenligning for øvrig), vil du trolig like å bryne deg på denne sjangeren. Eventyrspill har en sentral historie og en lineær oppbygning, det vil si at historien utspiller seg etterhvert som du gjør de riktige tingene og løser oppgavene dine på rett måte. Hvis du på et tidspunkt ikke helt forstår hva du må gjøre, går fortellingen heller ikke fremover. Det kan være frustrerende til tider, men det er da også utroooolig tilfredsstillende når du skjønner sammenhengen! Noen slike spill er legendariske, fordi de har en så tidløs appell, og blant de mest kjente er Monkey Island-spillene. (Forresten: For ethvert eventyrspill finnes haugevis av walkthroughs, detaljerte beskrivelser av alt spilleren må gjøre. Rene håndbøker, liksom, bare for å runde et spill fortest mulig. Motstå fristelsen. Hev deg over denslags. Walkthroughs er for fjols.)

Rollespill

Hvis du liker fantasy, det være seg enten på film, i bokform eller som serie, vil du helt sikkert like denne typen spill. Drøm deg vekk i spennende verdener fulle av magiske vesener og spennende utfordringer! Skap din egen figur slik du vil ha den, og legg ut på eventyr. I slike spill skriver du mye av historien selv, ved å velge hvem du vil være, hvor du vil gå og hvilke oppdrag du vil ta på deg. Spillet tilpasser seg dine beslutninger og handlinger, og derfor kan man spille slike spill i årevis uten å runde dem – det er nemlig ikke poenget. Poenget er å utforske, oppleve og kose seg, og enkelte spill går man aldri lei. Det mest kjente rollespillet i dag er World of Warcraft. (Det er for øvrig et såkalt MMORPG, et Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, altså et rollespill hvor veldig mange kan spille sammen over nett.) Det finnes store og små rollespill som finner sted i alskens ulike miljøer, så det er ingen grenser for hva du kan se og gjøre innenfor denne sjangeren.

massively-multiplayer-online-role--playing-game
Bilde lånt fra Allods.

Simulatorer

De fleste har nok hørt om The Sims. Kanskje har man til og med spilt det selv? Veldig mange har bygget seg herskapelige hus ved hjelp av juksekoder og enorme summer, eller moret seg med å stenge de små simmene inne og se dem bryte sammen i gråt. Poenget med slike spill er egentlig å gjøre folk fornøyd, ved å legge ting til rette for en befolkning eller en kundemasse. Å prøve seg som diktator, være den som trekker i trådene, få et samfunn eller en virksomhet til å blomstre. Først ut blant de store simulatorene var kanskje Sim City, hvor man først bygger en by og så ser hverdagslivet utspille seg. Trives innbyggerne? Har du gitt dem nok plass og gode fritidstilbud? Kommer de seg til og fra jobb? Skal du bruke dine siste slanter på en barnehage eller et bibliotek? Her finnes for øvrig alle undersjangre man kan tenke seg – vil du bygge opp og drive et sykehus? En dyrepark? En golfbane? En fornøyelsespark? En jernbane? Velg og vrak!

Strategispill

Vinner du alltid når vennegjengen spiller Risk? Er du flink til å forutse og forhindre problemer? Liker du å legge slu planer og deretter sette dem ut i livet? Da kan strategispill være din sjanger. Den kan minne om simulator-sjangeren, fordi en del slike spill går ut på å styre en hær, en by eller et land. Her må du riktignok holde stand mot en fiende, som du ofte ligger i krig med, og som gjerne kan slå til når som helst. Vil du bygge ut forsvaret ditt, uten helt å vite hvor de vil gå til angrep eller hva slags metoder de bruker, eller vil du ta tyren ved hornene og angripe først? Har du tenkt på alt? Du vil trenge mange ressurser som penger, utstyr, mat og folk for å holde hodet over vannet – og ikke så rent lite list. Det mest kjente strategispillet er kanskje Starcraft. Se opp, jeg tror fienden planlegger et angrep akkurat for øyeblikket…

Bilspill

De dagene bybussen blir stående fast i kø eller man kjører personbil og havner bak en pensjonist i sneglefart, kan man la tankene fly til siste gang man slo sin egen fartsrekord i et av disse spillene. Om du liker høyt tempo og har konkurranseinstinkt, vil du trolig også like å rase fra deg på banen! Bilspill finnes i alle varianter, fra det fjasete, fargerike Mario Kart til det mer realistiske og krevende Gran Turismo. Man kan gjerne oppgradere kjøretøyet sitt etterhvert som man samler poeng eller premiepenger, slik at jo flinkere man blir, jo fetere blir kjerra. Spill mot deg selv, eller mot venner, etter mot totalt ukjente som synes det er like gøy å råkjøre som du selv gjør. Klar, ferdig, gå!

Skytespill

Om du liker fartsfylte actionfilmer med skuddutvekslinger og eksplosjoner, vil du sannsynligvis også like å ta styringen i et slikt spill. Finn din indre snikskytter eller soldat! Man kan spille alene eller sammen med andre, og man skiller gjerne mellom spill med to ulike perspektiv: Førsteperson og tredjeperson. Når man spiller i tredjeperson, ser man figuren foran seg på skjermen, og litt av omgivelsene omkring. Når man spiller i førsteperson, ser man hva figuren ser – hele skjermen er altså synsfeltet ditt, og du må snu deg for å se hva som ligger rundt deg. Enkelte spill lar deg bytte mellom perspektivene, noe som kan være kjekt i ulike situasjoner, for eksempel når man vil sikte på en fiende eller snike seg rundt et hjørne. Skytespill er ofte ulidelig spennende, og den mest kjente utgivelsen i denne sjangeren er kanskje Counter-Strike (som også kan spilles over nett).

Grøsserspill

Hvis du er glad i skrekkfilmer og skumle bøker, er dette din spillsjanger. Om du synes det er frydefullt skremmende å se fæle ting skje med en skuespiller i en kinosal, kan du jo prøve å se dem skje med en figur som du styrer helt selv. Med deg, liksom. Selv de barskeste må skru på alle lysene i leiligheten for å klare å runde enkelte spill. Målet er gjerne så enkelt som å holde seg i live, og stemningen er ofte utrolig gjennomført og ekstremt skummel. Kanskje må du liste deg rundt i en mørk skog hvor sultne ulver lusker mellom trærne, eller kanskje må du utforske et forlatt, falleferdig og hjemsøkt hus, eller kanskje er apokalypsen et faktum og zombiene lystne på å spise hjernemassen din. Mest kjent i denne sjangeren er kanskje Resident Evil-spillene, som også er blitt filmatisert. Grøsserspill er for den som tør. Ikke kom til meg og klag om du ikke får sove etterpå!

line

Der har du den, en forenklet oversikt over de største og mest tydelige sjangrene innen dataspill. Det finnes mange flere, og ikke minst finnes det utrolig mange undersjangere og sjangerblandinger, men dette er altså et utgangspunkt.

Er det noe som høres ekstra gøy ut? Hva med å sette av en time eller to til å prøve? Det er jo dumt å avskrive noe man ikke har erfaring med, og kanskje viser det seg at du liker grøsserspill vel så godt som grøsserbøker? Kanskje er du like flink til å skyte slemminger som du er glad i å se på actionfilm? Kanskje har du den samme intuisjonen når du spiller eventyrspill som når du alltid avslører morderen i fredagskrimmen på TV? Det er bare én måte å finne ut av disse tingene på.

Kult, du har lyst til å prøve! Hva nå, da?

Jo, min venn: Nå sjekker du hva slags PC eller Mac du har, for å vite hva slags spill den kan kjøre. Alle spill kommer med en liste over ting som trengs. Det er ofte slik at de nyeste, mest avanserte utgivelsene krever dyr maskinvare, men hvorfor begynne på toppen?

La oss gå rolig frem. Spør folk du vet at spiller om du kan låne et favorittspill av dem – et av de første de spilte og ble glade i, kanskje. Forhør deg på Facebook om noen har tips til gode spill som ikke krever eller koster allverden. Stikk innom en spillbutikk og spør ekspeditøren om de har noe bra og rimelig innenfor sjangeren du vil prøve deg på. Engasjerende spill finnes overalt, og mange er tilgjengelige på nett, og mange koster ikke stort, heller.

HER har nettstedet Tech Radar satt opp en lang liste over spill i alskens sjangere som er gratis å spille. Hurra!

En liten perle man kan prøve med én gang, som ikke koster ett øre, som kan spilles direkte i nettleseren og som ikke tar opp mer enn tjue minutter av tiden din: Nydelige Coma. You’re welcome.

Hvis du vil ha enkel tilgang til mange forskjellige spill, så skaff deg en Steam-konto. Steam er en spillportal hvor du kan prøve og kjøpe spill ved å laste dem rett ned på harddisken, uten å måtte gå ut av huset eller rydde plass i hylla. Prisene er rimelige i utgangspunktet, og de har tilbud og kampanjer hele tida, og tilbyr et enormt utvalg spill i alle sjangere. Man kan dessuten holde kontakt med andre Steam-brukere for å kunne snakke og spille sammen med vennene sine. Utrolig praktisk!

Nå er du i ferd med å begynne med dataspill, din heftige heldiggris.

En siste ting: Ikke ha for store forventninger til grafikk. Noen gamle, gode spill ser ikke fantastiske ut i dag, men det er bare overfladiske spillere som bryr seg om utseendet, i hvert fall når man går bakover i tid. Man må gjerne berømme et spill for å se flott ut når det lanseres, det skulle selvfølgelig bare mangle, men man kan ikke beskylde spill for ikke å holde seg godt i en bransje som utvikler seg med lysets hastighet.

Det fungerer dessuten slik med all kultur – bøker eldes ved at språket blir utdatert, filmer eldes ved at spesialeffektene er simple, spill eldes ved at grafikken ser sliten ut. Det er litt av sjarmen. De første dataspillene hadde ikke bilder i det hele tatt, de besto bare av tekst, men de klarte likevel å holde folk klistret til skjermen.

Hvordan et spill ser ut er ikke så viktig; det som betyr noe er den gode historien, de troverdige rollefigurene, de gjennomførte omgivelsene og ikke minst følelsen de gir deg. Man kan kanskje ikke forvente voldsomme visuelle opplevelser fra spill som er mer enn åtte år gamle, men hvem bryr seg vel om figuren du styrer er litt rufsete i kantene? Det er den gode underholdningen som teller.

Lykke til! Store spillopplevelser ligger og venter på deg!

Headerfoto: Great Beyond via photopin cc

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.