Deathcrush = girlcrush

Deathcrush1 by Tarjei Krogh

En av Norges råeste frontfigurer gir leksjoner i nittitalls popkultur og røper planene fremover.

Deathcrush fanget min oppmerksomhet allerede for to år siden, da de overbeviste både bransje og publikum på by:Larm at de biter like hardt som de bjeffer. To kvinner på gitar og bass + en kis på trommer = støyende magi påvirket av både svartmetall, hiphop og mye midt i mellom. Oppskriften viste seg å treffe de rette strengene også i det store utland, noe som resulterte i spillejobber på Roskilde, Iceland Airwaves og knytting av vennskapsbånd med artister som Trentemøller og Sleigh Bells.

Etter et trommisbytte er Deathcrush ferdige med sin første (!) faktiske utgivelse. Linn Nystadnes, som uten sammenlikning føyer seg inn i rekken av blonde superkvinner i rockeverdenen, klarte å skvise inn et mailintervju i en tettpakket timeplan.

Hvorfor tok det såpass mange år og såpass mange konserter før dere ga ut en singel? Hva har dere gjort på siden sist?

Vi valgte å gjøre gode one-offs istedet for å dra på sammenhengende turneer, og det blir mange reisedøgn av slikt. Men vi klødde noe sinnsykt etter å komme oss i studio for å få dokumentert låtene vi hadde dratt med oss til ti land uten å ha noe som helst utgitt. Til slutt bestemte vi oss for å si nei til alt, og komme oss i studio. Nå sitter vi på en rekke singler vi gleder oss til å få gi ut i tiden framover, og snart kommer det flere homevideos, konserter og annet snask. Det blir en aktiv vår!

Den publikasjonen som ligger på hjemmesiden deres minner om en speisa utgave av Topp anno 1995 gitt ut i et separat og mye bedre univers…

Haha, den publikasjonen du snakker om er faktisk vår første utgivelse – et ekte, fysisk magasin med flexidisk, digital download og plakat! Med quiz, og spørrespalte og alt!

Deathcrush digital cover

Og apropos nittitallet – hvem var deres helter når dere var små?

Jeg har aldri vært så god på sånn fanatisk heltedyrking. Da resten av klassen mimet til Spice Girls lagde jeg en parodi liksom. Men jeg danset ustanselig foran TV’n til en konsertvideo av Madonna som mamma hadde tatt opp til meg, den hvor hun hadde en stor seng på scenen. Ellers gikk det i generell MTV-dyrkelse, og jeg lærte mye fra pop up-videoene på VH1.

Vidar (Evensen fra Årabrot, den nye trommisen– red.anm) på sin side var vanvittig god på helter. Han hadde en t-skjorte da han var liten som han nektet for at det sto annet enn Kiss på, når det egentlig sto Kids. Og i Åse (Røyset) sin skoledagbok var det Keith Flint fra Prodigy, Kurt Cobain, Angela og alle andre kule jenter med rødt hår. Tror vi kunne krangla til døden om hvem av oss som er Ariel. Åse er bergenser med rødt hår, men jeg kunne ALLE replikkene utenat.

Hvilke artister/plater går på tung rotasjon hos dere for tiden?

Angel Haze, Danny Brown, og en fantastisk samleplate med afrikansk “digital dance” som heter Bazzerk. Og A-laget da! Haha, da vi skulle spille Roskilde gikk alt det praktiske til helvete, så vi holdt nesten på å gå glipp av vår egen konsert. Vi liker å starte med å danse oss inn på scenen og støye til noe hiphop, sånn for å sette stemningen, men i alt kaoset hadde vi glemt å bestemme låt. Så vi gikk for årets temalåt “Funksjonshemmet” uten å tenke på at det som runget ut i salen var «Please welcome… Deathcrush!»- “Eg lever som en rockestjerne SEXY! SEXY!”. La ikke lista lavt der, liksom.

Må jo digge det der A-Laget! Men du, Oh Chérie-redaksjonen består stort sett av tunge internettjunkies av ulikt slag – har du en lenke du mener vi bør legge til på favorittlisten før jeg sier takk for praten og lykke til videre?

Du har ikke rundet internett før du har vært innom indifferent-cats-in-amateur-porn.tumblr.com. Og så er dangerousminds.net alltid en sikker vinner!

SINGELEN Lesson #13 for Nanker Phelge / Fire

Alle foto: Tarjei Krogh

Anette Basso har en master i kulturvitenskap, og har alltid vært skoleflink (foruten gym). Feminist med arbeiderklassehender og Morgenbladetabonnement, bruker mye tid på internett, liker punk, pop og pils, og har tidligere blogget om kultur og uteliv i Bergen. Blogger på anettebasso.no.