Den skjulte loven om tiltrekning

The Rules of Attraction

«Han er kjempehyggelig, morsom og ikke minst utrolig kjekk, men det er liksom ingen gnist der.» Hørt det før? Mest sannsynlig har du opplevd det selv også. Hvorfor i alle dager er det ikke slik at de vi synes er mest attraktive også er de vi er mest tiltrukket av?

Du møter den hunken ute på byen, du vet, Drømmemannen med stor D. Han har utseendet, kroppen og sjarmen som ville fått enhver kvinne til å falle pladask. Allikevel er det noe som ikke helt stemmer. Han er mannen du har ligget med hundrevis av ganger i drømme, både i den ene og den andre posisjonen, men nå som han står foran deg, i levende live, finnes det ingen tegn til kjemi. Slapp av, det er slettes ikke deg det er noe feil med, det er bare underbevisstheten din som vil ha en finger med i det biologiske spillet.

Kjærlighetens regnestykke er slettes ikke enkelt. Vi liker å tro at vi har full kontroll når det kommer til gutta–og hvem vi faller for. Men så hender det da, at det kommer en fyr man hvertfall ikke skal forelske seg i; han har ikke drømmejobben, ei heller utseendet, men å kline, dét kan han. Og før man vet ordet av det svirrer tanker om både bryllupskjoler og familiebilder villt oppe i hodet.

Sannheten er at underbevisstheten står for hele 90% av valgene vi tar–også når det gjelder valg av partner. Da er det kanskje ikke så rart at vi ofte ender opp med partnere som ikke egentlig oppfyller vår liste av nøye utvalgte kriterier. De egenskapene du tror du ser etter, er antakeligvis ikke i samsvar med underbevisstheten din.

En studie utført av EliteSingles forklarer at mye av den skjulte «loven om tiltrekning» ligger i sansene våre. Blant annet er nesen et godt redskap når det gjelder å finne «den rette». Den menneskelige nesen kan skille mellom hele 10.000 forskjellige lukter, og mange av disse luktene kan utløse reaksjoner vi selv ikke er klar over. Hos både kvinner og menn finnes molekyler, det såkalte hoved-histokompatibilitetskomplekset (MHC), som blant annet sørger for at vi ikke faller for personer som har for lik genetisk oppbygging som oss selv. Denne informasjonen oppfattes ubevisst ved at vi sniffer inn den andres lukt, blant annet svettelukt. Så da er det vel førstemann til treningssenteret da?

7039685461_5a7981e041_c
Foto: Avery Watts

Det er lørdag, og jentegjengen er ute på byen. Klokka viser halv to, og det er en god stund siden du bikket «ett glass for mye». Du er i vill flørt med bartenderen idet selveste Jake Gyllenhaal kommer inn. Vel, det er nå i alle fall det du innbiller deg. Jake viser seg til din store overraskelse å være norsk, og dere kommer i prat. Han har hele pakka. Helt til han kysser deg. Gnisten forsvinner så fort leppene deres møtes. Det blir kleint stille og du flykter til bordet lengst bak i lokalet. Når man opplever et dårlig kyss er det de samme molekylene som ubevisst signaliserer om at noe «ikke helt stemmer». Neste gang du krysser veier med en dårlig klinings er det derfor kanskje bare underbevisstheten din som forsøker å fortelle deg noe.

Lukt og spytt til side, utseendet teller også. Vårt førsteinntrykk av mennesker dannes som oftest ved hjelp av øynene. Hver gang du ser en kjekkas, eller en gammel bekjent som plutselig fremstår litt interessant likevel, mottar sansesystemet ditt visuelle hint. Der dine kriterier kanskje lyder «kjekk» og «mandig», er underbevisstheten din enkelt og greit på jakt etter et symmetrisk ansikt. Fordi testosteron og østrogen spiller en viktig rolle i ansiktsutviklingen under puberteten, vil ansiktssymmetrien signalisere genetiske fordeler og ulemper.

Vi liker vel alle å hvile øynene på en flott six-pack i ny og ne, og skal vi tro studien, er faktisk forholdet mellom hoften og midja viktig for både kvinner og menn. Nå er det riktignok ikke vaskebrettet som er viktig, men informasjonen om reproduktiv levedyktighet. De vi blir tiltrukket av, er tiltrekkende rett og slett fordi de har stor sjanse til å videreføre genene våre. Når det er sagt, så skader det vel aldri med litt synlige magemuskler, helst på en solbrun kropp.

Å finne den rette kan være like vanskelig som å finne den perfekte jeansen–det kan virke praktisk talt umulig. Men plutselig en dag, ut av intet, dukker Drømmemannen opp med den rette svettelukta, et symmetrisk ansikt og et kyss som kunne fått gnisten mellom dere til å brenne ned en hel bygård. Om ikke: skaff deg et medlemskap på nærmeste treningssenter og la underbevisstheten din bli Kirsten Giftekniv på heltid.

Headerfoto: Fra filmen «The Rules of Attraction»

Guro Grønbakken er en 20 år gammel journalistikkstudent i London med store drømmer for framtiden og sans for søte strikkegenser-gutter og partysvensker. Hemmelig forelsket i Helge Ombo og stor fan av fløtegratinerte poteter. Anti-rosablogger på http://newbedtimestories.wordpress.com/