Emblafestivalen

Emblanett til nettbruk

I dag er det store kjønnsforskjeller i kulturbransjen og mannfolka er i overtall. Dette vil jentene bak Emblafestivalen gjøre noe med.

Emblafestivalen ble startet i slutten av 2013 av Kristine Karlsen og Pernille Elverhøy Tårnes. En dag satt de sammen på Crossroads i Oslo og fant ut at de ville starte en festival for å fremme kvinner på grunn av den skeive fordelingen i kulturbransjen. Rett før jul hentet de inn Vilde Charlotte Jacobsen som fikk ansvaret for litteratur, PR og sosiale medier, tett etterfulgt av Lisa Jakobsen som fikk ansvar for den kunstneriske delen av festivalen.

Ønsker likestilling i kulturfeltet

Kontaktbasen til Atomic Soul, et av Norges fremste bookingfirmaer, har vært mye omtalt de siste månedene. I denne står det at kun 10 prosent av de som jobber innen festivaldrift er kvinner, mens kun 5 prosent av alle bookingagenter i landet er kvinner.

Jentene startet festivalen med det formål å gi kvinner større plass i kulturbransjen. Emblafestivalen skal kunne gi etablerte og uetablerte utøvere innen musikk, kunst og litteratur en arena for å vise seg fram på og skape et nettverk rundt. Det viktigste er å vise at kvinner og menn kan yte like godt innen musikk, kunst og litteratur. Dette vil de få frem ved å ha tydelige kvinneskikkelser med i sin festival. Deres langsiktige formål er å skape likestilling i kulturfeltet.

– For å skape likestilling i kulturfeltet vil vi fremskynde problemet og få orden på det. I dag får menn mest medfart i kulturbransjen. Det virker nesten som om det ikke er plass til en likestilt fordeling mellom kjønnene, og det er jo helt feil, sier jentene og rister på hodene sine.

Ordlegging er altfor ofte kjønnsbasert

Festivalen skal ikke bruke en stereotypisk ordlegging. Jentene forteller at mange har lett for å bruke ord som for eksempel kvinneband, kvinnelitteratur og så videre.

– Kvinnelige kunstnere blir gjerne omtalt negativt da de ikke følger det stereotypiske at kvinner skal skrive om kjærlighet og menn, forteller de videre.

De vil vise en bredde i det for å vise at også damer kan gjøre akkurat det samme som menn uten å måtte bli satt i en egen kategori uten menn.

10337766_10154231456360578_2723448432599090231_n
Fra venstre: Pernille Elverhøy Tårnes, Kristine Karlsen, Vilde Charlotte Jacobsen og Lisa Jakobsen.

Gode forbilder for damer

Kvinnene bak Emblafestivalen lover fremtidige festivaldeltakere et sted med mangfold innenfor de forskjellige sjangrene og geografisk tilhørighet. Både kvinner og menn skal føle seg velkommen i festivalen.

Hold av 13. september

Festivalen er et heldagsarrangement i Oslo, 13. september, i et lokale som fremdeles ikke skal røpes. På dagtid vil det være gratis og tillatt for alle å komme. Det vil da foregå en kunstutstilling med kvinnelige kunstnere og et bokbad med ulike forfattere, bloggere og skribenter. I tillegg vil det arrangeres et bruktmarked og en kafé.  På kveldstid vil det koste en liten sum og det vil være en 18-årsaldersgrense på grunn av alkoholsalg. Man vil da få oppleve bra artister og band på scenen.

Følg med på Emblafestivalens Facebook- og Twitterside for slipp og teasere i tiden som kommer. Du er også velkommen til releasefest 20. juni.

Headerbilde: Festivalens offisielle design, designet av Johanne Maria Ekhaugen.

Karoline Sofie Hennum er utdannet prosjektleder innen kulturfeltet og student i Oslo. Hun interesserer seg for musikk, kunst, film, basspilling og lange netter. Hun er ofte å se med røde lepper kledd i kjoler.