En ny vending for Oh Chérie

3486377017_745a6011ae_b

Kvinner i kulturen får ikke på langt nær like mye oppmerksomhet som sine mannlige kolleger. Dette vil vi gjøre noe med, derfor relanserer vi i dag Oh Chérie som et nisjemagasin.

Vi åpnet Oh Chérie med entusiasme, pågangsmot og ambisjon. Ett år senere ser vi at med ønsket om å fylle et tomrom på verdensveven, tok vi på oss for mye. Vi ville dekke omtrent ALT med relevans for unge kvinner. Vel, vi sier som Bob Dylan: «The times they are a-changin’.»

Vi har valgt å flytte fokus mot det som hele tiden egentlig har vært grunnideen: kultur og kvinner. Både kvinner i kulturen og generell kvinnesak. Vi må se rundt oss, være våkne. Underholdning er et flott avbrekk i hverdagen, men samtidig må vi aldri glemme å virkelig tenke. Reflektere, være kritiske om vi må.

Selvsagt er kvinner like originale og talentfulle som menn i sine kreative yrker, likevel er de svært underrepresentert i anerkjennelsen av disse. Ta bare en titt på disse tallene:

  • Kun fire kvinner har noensinne blitt nominert til Oscar for Beste regissør, og kun én har vunnet. 77% av oscarjuryen består av menn.
  • Kun fem filmer med kvinnelig regissør har blitt kåret til Amandaprisen for Beste norske kinofilm siden 1985.
  • Kun fem kvinner har vunnet Rivertonprisen for beste krimlitteratur siden 1973.
  • Kun tre kvinner har vunnet Årets Spellemann siden 1983.
  • Kun elleve kvinner har vunnet Nordisk Råds litteraturpris siden 1962.

Dette gir grunn til å tro at det er menn som styrer sjappa. Fortsatt. Derfor føles det ganske bakvendt når det blir tatt som useriøst eller kjedelig å jobbe for å fremme kvinner i kunsten. Kvinnekunst. Jentefilm. Jenteband. Jentekveld. Kjiiipt. Som Karin Hindsbo, direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, sier i Kunstforum:

Det er en overhengende fare for at man er kjedelig når man lager utstillinger og prosjekter ut fra et fokus på kvinner. Og dette fokuset er også det som trekkes frem i debatter og media. Ordene «kvinneutstilling» og «kvinnekunst» brukes flittig.

En grunn til at vi snevrer fokuset inn mot kvinner og kultur er nettopp denne store forskjellen på representasjonen av kjønnene i kunsten, kulturen og i media. Vi vil gi kvinner mer oppmerksomhet, oppmerksomhet de fortjener, og gjerne enda mer oppmerksomhet til de som forsvinner litt i en bransje som stadig blir mer og mer seksualisert.

Samtidig drives det en kamp mot kvinners rettigheter over store deler av verden. Bare her i «verdens mest likestilte land» risikerer vi skam på skambeinet ved en allerede bedrøvelig tur til fastlegen. Det er tungt å svelge at denne «lille» problemstillingen bare er som en lite sandkorn i Sahara i forhold til hva kvinner i andre deler av verden gjennomgår. Oh Chérie vil jobbe for å opplyse, provosere og bevege deg som leser.

Ohcherie.no har siden starten (01.02.13) fått hundretusener sidevisninger og hundrevis av kommentarer. Publikum har dog vært splittet. Med den nye retningen vil Oh Chérie bli et nisjemagasin. Et magasin for jenter med interesse for litteratur, musikk, film og andre kunstneriske uttrykksformer, samt politiske aspekter. Vi takker for følge så langt, og håper du vil lese videre.

Who run the world?

 
Headerfoto: crosathorian via photopin cc

Hovedredaksjonen består av Carina Behrens, Ida Sundmoen Dahle og Ulrikke Eriksen Ekeli.