Er det alle firmafestene virkelig verdt det?

Nei det er det ikke. Det er mange bedre måter å bruke pengene på i ferien.

Feriefester er dyre og sløsing med tid. Jeg vet dette fordi jeg har vært på utallige mange av disse.

For hundre år siden deltok jeg på feriefester kastet av Big 4 (faktisk var det Big 6 på den tiden) regnskapsfirmaet jeg jobbet for. Firmaet hadde faktisk tre av disse partiene – en for hovedkontoret og mindre for sine to satellittkontorer i området – og mine sjefer «sterkt oppfordret» meg til å gå til dem alle. Jeg deltok også på feriefester kastet av firmaets kunder. Da jeg forlot firmaet etter nesten ni år, deltok jeg flere feriefester i det offentliggjorte biofarmaceutiske selskapet der jeg jobbet. Da jeg dro dit for å starte min egen virksomhet, fortsatte jeg med å gå til fester hos klienter og begynte motvillig å holde en årlig feriebegivenhet (det var en lunsj eller middag) for mitt folk.

Så ser jeg tilbake Jeg har vært på store gala partier, mindre saker, in-office hendelser, hjemme-soirees, lunsjer og middager alle knyttet til en slags corporate ferie festlighet. Og du vet hva? Ingen av dem var verdt det. Hvorfor?

For det første vil ingen virkelig være der. Vi jobber med disse menneskene hele dagen, og nå er vi tvunget til å se dem etter jobb? For meg, hvis jeg ønsket å henge med medarbeidere ville jeg gjøre det på egen tid. Ektefeller og betydelige andre – hvis invitert – absolutt ikke vil være der heller. De kjenner ikke til noen og vil umiddelbart bli mistenkelige for den kjekke medarbeideren som de aldri har hørt om å nevne før, men hilser deg bare litt for varmt.

Maten er vanligvis OK, og alle liker en åpen bar. Men så er det de som bare ikke kan synes å holde det sammen. De sier eller gjør karrieremessige ting de aldri ville ha i et faglig miljø. Og la oss ikke glemme den enorme ansvarrisikoen hvis noen som har drukket på festen din, kommer i en bil og ved et uhell kjører over en valp – eller verre.

Åh, og så er det bekostning.

Noen større selskaper bruker hundre tusen dollar på deres feriefest. Mindre selskaper som min hoste opp mindre, men må fortsatt gjøre et betydelig utlegg for en mindre bedrift. Av en eller annen ukjent årsak arrangerer vi hendelser i sentrum der ansatte må kjempe trafikk, betale for parkering eller transitt og deretter – ironisk nok – gå over hjemløse eller trengende folk på gatene på vei til å forbruke enorme mengder rekercocktail og vodka.

Hva om alle oss bedriftseiere og ledere på mellomstore og store bedrifter over hele landet, var enige om ikke å ha et feriefest og isteden donerte pengene vi ville ha brukt til å kjøpe måltider og boliger for de hjemløse og trengende menneskene? Eller kjøpte lærebøker til lokale skolebarn? Eller ga til en veldedighet som hjelper de underprivilegerte, ville det ikke være mer i tråd med sesongen?

Men nei, i stedet for Corporate America – og det inkluderer deg, meg og millioner av andre små bedrifter – kaster du penger bort på arrangementer som få, og ikke gir noen langsiktige fordeler annet enn den morsomme historien om Jake i regnskap og hvordan alle i Selskapet fant ut samtidig at han har en stor mole på bunnen. Så hva er alternativet? Her er noen ting jeg vurderer.

Jeg tenker jeg skal skrive en personlig takknemm til enkeltpersoner. Jeg kan støte opp bonuser litt. Jeg vil definitivt sende sjokolade til enkelte viktige kunder som en takk. Jeg vil sannsynligvis gi ut noen gavekort til noen få utvalgte folk og fortelle dem at i stedet for å bli tvunget til å bli kvitt et kontorparti, hvorfor ikke i stedet ha en fin middag ute med det betydelige andre på meg. Jeg planlegger å gi en ekstra dag eller to i desember (eller kanskje til og med januar) slik at folk kan ha litt ekstra tid å tilbringe med sine familier. Jeg vil definitivt ta pengene jeg sparer ved ikke å ha den festen og isteden donere den til en lokal fundraiser for en syk venn jeg kjenner.

Alle disse tingene jeg vurderer i år. For meg mener de mye mer enn et dumt feriefest. Ingen vil slutte fordi jeg ikke kaste en feriefest. Noen kan bli enda mer lojale.