Fem alternativer til Valentine’s Day

valentines

Nei, du må ikke på død og liv spise romantisk middag med Den utvalgte denne fredagen.

Den 14. februar kommer hvert år, og for mange er den kjent som Valentinsdagen eller Alle hjerters dag. I utgangspunktet er det en gammel og hyggelig tradisjon som hedres på denne datoen, men noen avfeier hele merkedagen som en eneste stor festdag for handelsstanden.

Amerikanernes Valentine’s Day går gjerne over alle støvelskaft, og vi lettpåvirkelige nordmenn tar ofte til oss deres forventninger og kjøpepress. Hjerteformede ballonger, overdimensjonerte konfektesker og rosa teddybjørner hører med, og det viktigste av alt er å ha en date. Noe på gang. En potensiell kjæreste. En bedre halvdel.

Som om vi ikke er gode nok på egenhånd!

Denne dagen kan være en prøvelse for dem som ikke liker sukkersøtt, kommersialisert kliss. Alle rosebukettene og kjærlighetserklæringene kan bli for mye av det gode – enten man har en hjertevenn eller ikke.

Her er fem alternative feiringer.

Ballantine’s Day

Denne markeringen velges av de drikkfeldige og likeglade, eller de som foretrekker en real drink fremfor en tvilsom romantisk komedie. Man kan feire både alene og i fellesskap. Enten du er storfornøyd med livet eller gjerne skulle delt det med noen; drikke kan du gjøre uansett om du er glad eller trist. Drikk brunt brennevin, helst whisky av typen Ballantine’s, og skål for deg selv og din kjære. Eventuelt bare for deg selv – det er grunn god nok til å heve glasset!

Illustrasjon: ScotchMaltWhisky.co.uk

Galentine’s Day

Denne skikken stammer fra serien Parks and Recreation, nærmere bestemt gledessprederen Leslie Knope. Hun feirer med jentene, the gals, dagen før valentinsdag. Mange velger likevel å feire den fjortende, om de ikke har noen andre planer for den dagen – for gode venninner er jo minst like hyggelig selskap og like viktige støttespillere som romantiske forbindelser!

Som Leslie selv sier:
«My lady friends and I leave our husbands and our boyfriends at home,
and we just come and kick it. [...] Ladies celebrating ladies.»

Hvem trenger vel kjærester og ektemenn? Om man tenker på hvor mange forhold som ender i brudd og skilsmisse, sammenlignet med hvor mange nære vennskap som varer livet ut, er det ikke dumt å prioritere jentene.

Illustrasjon: TheStore.com

Palentine’s Day

Gutta har sin egen versjon av Galentine’s. Bros before hoes, og så videre. Hvorfor ønske seg damer når man har pals? Denne dagen brukes også av noen til å markere såkalte platoniske forhold, altså rene vennskapsforhold mellom to som kunne vært tiltrukket av hverandre. (“Jeg liker deg, men ikke på den måten! Håper vi kan være venner!”) Dette er altså en annen anledning til å feire vennskapet heller enn kjærligheten, og gode venner betyr ofte langt mer enn en flyktig flamme. La oss ikke glemme det!

Illustrasjon: KrisRix

Van Halentine’s Day

Liker du rock fra sent søtti- og tidlig åttitall? I så fall kan du feire din begeistring for riff og langt hår denne fredagen. Tradisjonen har sitt utspring i at når ringrevene i bandet Van Halen turnerer i februar, kalles konsertdatoene for Van Halentine’s Days. Bandets tilhengere og andre musikkglade har latt seg inspirere, og vier derfor 14. februar til musikk fremfor romantikk. Kjærligheten til musikken varer livet ut.

Illustrasjon: Someecards.com

Zalentine’s Day

Zombier! Bytt ut klengete kosebamser med blodtørstige zombier. De vandøde er ikke så opptatt av hjertebank, men de er veldig glade i hjernemasse. Finn frem et nervepirrende zombiespill som Day Z, se noen episoder av en spennende serie som The Living Dead eller slå til med en god, gammeldags zombiefilm à la The Living Dead. Nå trenger du bare en pose popkorn og en pute å gjemme deg bak, så er du klar! Enten du har selskap eller er alene (i den grad man er alene når leiligheten er full av zombier) kan Zalentine’s Day være en forfriskende motsats til den rosenrøde kjærlighetsdagen.

Illustrasjon: AikenNekia

Du er altså ikke alene hvis du vil bruke fredagen til noe annet enn en krampeaktig hyllest til kjærligheten.
La en av disse fem subkulturene bidra til å gjøre valentinsdagen litt morsommere!

Magnhild har dessuten noen tips til deg fra i fjor.

Jeg har forresten ombestemt meg når det gjelder de overdimensjonerte konfekteskene fra begynnelsen av saken.
Det er alltid greit.

Lykke til med 14. februar, uansett hvordan du velger å markere den!

Headerfoto: Saint Angel brukt med CC-lisens

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.