Guide til Grünerløkka

euNkNEGXM4gSZbTAfrMIyOn22WG36JKI57t77nGAE8Y

Grünerløkka – kunstgallerier og secondhand-butikker, et yrende uteliv og et mylder av hipstere. Føler du deg lost blant alle toppluer, briller uten styrke, lærransler og Doc Martens? Ikke fortvil! Oh Chérie tar deg fra Mathallen til musikkarenaer i Oslos kuleste bydel.

5j0s7vyozF6nxi84M6jdvp1Outoj7iWNvTmZlyx2hj4

Delikatesser: Mathallen
Klisjé? Ja. Dog unikt. Oslos første mathall ligger pent dandert ved Akerselva og byr på mang en delikatesse. Våre favoritter er Champagneria Bodega med deres varme chorizo, Hello Goodpie og sitron-marengspaien som blander syrlig og søtt og Den Blinde Ku der du får en manchego som smelter på tungen. I Mathallen får du noe spesielt fra alle serveringssteder og matsjapper, og du kan handle kvalitetsråvarer til middagen til en overraskende grei penge.

zHC606T4uLdgnslPGhk30tsd-A5nTYL_2msT_QOfiZo

Lunsj: Hotel Havana
Det er få steder på Grünerløkka som er ”urørt” av mennesker, men Hotel Havana er et av disse stedene. Her får du ikke bare kjøpt delikatesser å ha med deg hjem, men et godt utvalg av lunsjvarer: supper, tapas, paella, sangria og annet snacks til å fylle magen. Det er lett å gå forbi, men du burde stoppe – i Thorvald Meyers gate finner du stedet.

nUHZG2YeE3H3ayXV9h3UhnkkCthJdkjwvccq8a6k7oA

Kaffe: Tim Wendelboe
Baristakunstens mester Tim Wendelboe holder til i et temmelig lite og noe skjult lokale i Grünersgate 1, men når du finner det ønsker du ikke å gå. Her får du god kaffe! Med de beste kaffebønnene i bresjen, og ordentlig flinke baristaer bak kassen er dette absolutt en av Løkkas perler. Og siden det er noe begrenset sitteplass, særlig på travle søndager, passer det perfekt å ta kaffen med i hånda og gå en tur langs Akerselva.

ioXzhRVVdWbb9_bMgKJvKITSyCrcGOgx-gltP1jIACk

Friluft: Gatekunst-safari
Gatekunst, skriblerier og annet fint på veggene ser du gjennomgående på hele Grünerløkka. Derfor vil en tur med fokus på sirlig skrift og farger på veggene være en perfekt aktivitet. Vårt forslag: Start nederst i Akerselva ved Blå og rot deg bort i alle inntrykk, gå oppover mot Cuba, vend så nesen mot Markveien og gå hele veien opp dit der de villeste dyrene elsker høyest. Ta med deg kamera – du kommer til å knipse løs!

Fest: Frank Znort på Blå
Blå i seg selv er et sted å valfarte til – helt inntil vannkanten ligger denne fargerike klubben. Mantraet er å synliggjøre det usynlige og klubben sier selv at de ”vil overraske, utfordre, engasjere og fokusere på nerve innen de fleste sjangre”. Og hver søndag får du en smakebit av det beste Blå byr på.
We fuck up your Mondays! Et alt for dekkende motto for dette konseptet. Frank Znort Quartet er et unikum. De spiller opp til dans hver søndag, og inngangen koster deg ikke en krone. Det finnes ingen skildring god nok for å dekke denne gjengen – Frank Znort er praktisk talt ubeskrivelig. Det er et helt eget univers som bare må oppleves, og vi garanterer at mandagen blir tung!

2WEdIEsO0EKSW_hDE10uHaut0x5JABm_Jj-qLgDUvHg

Konsert: Parkteatret
Denne lille scenen huser 500 personer, og er en av de mest intime klubbscenene i Oslo. Her kan du høre på et utallig utvalg artister – på plakaten finner du blant annet Dan Croll, Disaster in the Universe, Grünerløkkas sønn Kaveh, Kari Bremnes, Arif (vinneren av P3s Urørt) og Get Dancy! Sistnevnte er et av de beste klubbkonseptene byen har å by på – indiemusikk, glow sticks og stappfullt lokale. Det er alltid en suksess.

Påfyll: Deichmanske bibliotek, Schous Plass
Når magen er full, ørene er trette og hodet er tungt etter en fuktig kveld, kan det være på tide med ordentlig intellektuelt påfyll. Deichmanske har sin filial på Schous Plass, der du kan bla i bøker av diverse titler. Blir det for tungt kan du gå opp trappen til Serieteket, ta en cola og baske deg i 10 000 (!) tegneserier.

Shopping: Markveien 101
Selv om billigkjedene har gjort sitt inntog på Grünerløkka, finner du fortsatt de små og unike butikkene. I Markveien finner du mange av disse: Med og uten gir deg merker som Maison Scotch, Samsøe og Designers Remix Collection, til damer og menn. Hasla er en smykkedesigner som smir i Valle i Setesdal, og Hunting Lodge gir deg stilrene klær til kjæresten. Skal du ut på reise er Chillout Travel Centre stedet – her finner du reiseartikler, bokhandel og kaffe. Robot og Fretex gir deg fine vintageklær, og Maritabutikken gir deg brukt nips og møbler og alt annet til hjemmet. Blomsterhandler Andersen ligger rett ved Olaf Ryes Plass og er byens beste blomsterhandler – her får du super service og flotte blomster! Vi liker også Bolia og Velouria Vintage – henholdsvis møbeldesign og secondhand-butikk (så klart).

p2QE1rAjABBRbbJ1n9PoS1On4eBiM3NZs4yFQVsY4GA

Middag: Trancher
Er du vegetarianer, er dette ikke stedet for deg. Om du liker en blodig biff, derimot, er Trancher midt i blinken. Denne mini-restauranten serverer kjøtt og tilbehør, enkelt og nydelig. Perfekt sted for en romantisk middag, en første date eller en kveld med jentene. PS: Kan være lurt å reservere bord, så slipper du å vente på plass.

YWO6GU_c8gMg5FJXzUYOFNDfdXqetfWqtRdEYx2lCRo

Dessert: Cocoa
Med utsikt til Birkelunden kan du varme deg på en kopp kakao med krem. Cocoa (on the go-go) har, som Norges første kakaobar, 15 forskjellige kakaosmaker du kan bryne deg på. Interiøret er mørkt, vakkert og avslappende og kakaoen glir rett ned. En god avveksling fra travelheten i Thorvald Meyers gate – men kom tidlig i helgen, det er få sitteplasser!

Uteliv: Bar-til-Bar
Den kanskje beste måten å oppleve Grünerløkkas sjel på er gjennom en bar-til-bar-runde. Dette er den perfekte måten å se mangfoldet som finner her. Start på Habanero på hjørnet av Birkelunden med en frossen Margarita, beveg deg nedover Thorvald Meyers gate gjennom fine Tealounge og brune Café 33. Ta en pitstopp innom Grünerløkka Brygghus og velg et lokalbrygget øl – slik glir du rett inn. Skal du ha drinker bør du velge mellom Monarkiet eller Aku Aku – den ene kongelig, den andre folkelig, inspirert av Thor Heyerdahl. Neste stopp bør du legge på Ryes, der fugl faktisk er ordet og rockabillyene florerer. Legg runden innom nyåpnede Tijuana eller Rebell for å sjekke stemningen. Ta siste pilsen i kjelleren på Schous Bryggeri og vi garanterer at verden spinner og du legger deg lykkelig og fornøyd. For en optimal kveld legger du runden til en torsdag eller en søndag, så du slipper helgerushet.

Lonely Planet har nylig trukket Grünerløkka frem som et område som har utviklet seg til et attraktivt sted å være og skildrer bydelen som et trendy og avslappende sted med fine kafeer og designbutikker. Her finner du vintagesjapper, små kunstgallerier og glassblåsere, kafeer og spisesteder, utesteder og konsertarenaer – det er ingenting Grünerløkka mangler! Med våre tips i baklomma ønsker vi deg en gledelig opplevelse i Oslos bakgård.

Alle foto: Camilla Storvollen

Thea Fredheim Lian er utdannet siviløkonom, men vil bli forfatter når hun blir stor. Elsker hiphop-beats og Elvis Costello. Bor på Grünerløkka og klarer seg ikke uten lukten av sjokolade fra Freiafabrikken. Hun er interessert i alt det fine som rører seg i Oslo, og blogger på http://www.lifeofoslo.com