Halloween-stemning i litteraturform

origin_3443824575

Her har du tre av Christinas favorittbøker som garantert vil få deg i Halloween-stemning.

Oktober tikker nådeløst mot slutten. Nettene blir mørkere, lengre, og rundt oss faller døde blader ubønnhørlig ned mot den våte asfalten. Senhøsten er tiden da verden forfaller rundt oss, og ikke en gang en kopp med varm gresskar-latte fra Starbucks kan hindre den bitende kulden fra å spre seg i kroppen.

Passende nok er oktober også måneden for Halloween – den såkalte uhøytidelige høytiden som vi i de senere årene har lånt fra amerikansk massekultur. Halloween er visstnok natten da sløret mellom den vanlige verden og de dødes verden er farlig tynt. Tradisjonen tro pynter vi dermed husene våre med symboler for døden, vi kler oss ut som vampyrer og vi skremmer nærmest livet av hverandre med spøkelseshistorier. Halloween er tiden hvor vi frivillig oppsøker redsel.

Mangler du allikevel den skumle Halloween-stemningen? Her har du forslag til tre bøker som garantert vil fremkalle gåsehud og en noe redusert nattesøvn.

The_ShiningThe Shining av Stephen King
Jeg tviler på at jeg er den eneste som mener at Stephen King burde krones til Kongen av gåsehud? Det er noe rent skremmende med selve fortelleteknikken hans. Den nærmest luskende måten han nærmer seg et tema på kan fremkalle gåsehud og åndenød hos selv den tøffeste bokorm. Huffington Post har følgende å si om The Shining og King: ”(red. Stephen King) puppet-master behind the world’s worst nightmares”. The Shining er en klassiker som virkelig burde leses, men jeg advarer deg allikevel: boken kan resultere i en mengde søvnløse netter.

greatexpectationsGreat Expectations av Charles Dickens
Dickens berømte roman er en klassiker av det litt ”snillere” kaliberet. Selve fortellingen om Pips eventyr er både søt, tris og gripende, men den inneholder allikevel noen grøssfremkallende elementer. Et av disse elementene er den forfalne skikkelsen Miss Havisham som flakker omkring iført sin gulnede og forfalne brudekjole. På bordet i spisestuen står fremdeles bryllupskaken hennes – råtnet etter tiår i friluft. Hos Miss Havisham stanset tiden da hun ble forlatt av sin store kjærlighet. Kaken og klærne hennes har råtnet i takt med forstanden. Hele stemningen vitner om et både fysisk og psykisk forfall. Great Expectations er ikke den skumleste boken på markedet, men den vil garantert fremkalle et grøss eller to.

houseofleavesThe House of Leaves av Mark Danielewski
Danielewskis roman handler om en helt vanlig familie som lever et helt vanlig liv – helt til de kommer hjem fra ferie og oppdager at noe er veldig galt med huset. Noe har endret seg. The House of Leaves er den eneste boken på listen som jeg fremdeles har til gode å lese, men sikre kilder skal ha det til at den er fantastisk bra – og fantastisk skremmende.

 

 

Er du ingen stor bokentusiast? Da bør du prøve novellen A Rose for Emily av William Faulkner. Jeg lover deg – du kommer garantert til å se den gamle naboen din med nye øyne.

Med disse tre bøkene på nattbordet vil Halloween-stemningen være et faktum.

Headerfoto: Express Monorail via photopin cc

Christina studerer litteraturvitenskap på UiO, og jobber som frilansskribent. Hennes store drøm er å bli journalist. Christina liker store drømmer, sterk vin og høye sko. Hun mener alltid noe om alt, men har sjeldent peiling. Stor fan av klisjeer.