Høstens helsesjekk på 20 minutter

eyesight

Vi trenger ikke fastlege når vi har verdensveven.

Hvordan står det til med deg, egentlig? Med hodet ditt og helsa di? Det er ikke alltid så lett å svare på. Ser du godt? Er hørselen din normal? Hva er egentlig normalt?

Noen går til jevnlige legesjekker, men det er gjerne snakk om idrettsutøvere, millionærer eller hypokondere. Hvordan skal vanlige folk finne ut hvordan de ligger an, om de ikke har tid eller råd (eller noen god grunn) til å gå til legen?

Det allvitende internettet vet råd. Enten du kjeder deg, er bekymret for allmentilstanden din eller bare føler deg litt nysgjerrig: Her er er fem utvalgte tester du kan ta på nett.

Syn

Øynene våre er helt sentrale for at vi skal kunne fungere i det daglige. Vi bruker dem for å orientere oss og informere oss fra morgen til kveld, og det er viktig å ta vare på synet sitt.

Denne synstesten er utviklet av britiske optikere (og man kan ta den selv om man allerede bruker briller eller linser). Len deg tilbake og gjør som den snille damen sier.

For litt siden viste en kollega av meg frem sine nye, hypermoderne briller med små, batteridrevne lyspærer i innfatningen. Synshjelp og leselampe i ett! Det finnes så mange morsomme og stilige brilleinnfatninger der ute, og så mange linsefarger man kan leke seg med… Dessuten råder en generell oppfatning om at mennesker med briller ser intelligente ut, og intelligente mennesker er igjen ansett som mer attraktive, så vi har ingenting å tape!

colortest

Fargesyn

Hvor godt ser du farger? Vi omgir oss med dem hele tida, men ulike øyne tolker dem forskjellig. Kanskje er din grønn litt annerledes enn min grønn?

I denne fargetesten kan du finne ut hvor godt fargesynet ditt er. Den er laget i samarbeid med Pantone (du vet, det fargefirmaet som lager de derre ensfargede krusene som alle de liksom-intellektuelle drikker av i interiørmagasiner), og gir oss et interessant innblikk i vårt eget fargesyn.

Forresten er fargeblindhet, altså manglende evne til å skille mellom farger, langt vanligere blant menn enn blant kvinner (åtte prosent mot en halv prosent, skal vi tro SNL). Kanskje det er en medvirkende årsak til at kvinner tradisjonelt sett tar mange av interiør-avgjørelsene i norske hjem? Ikke så dumt at du bestemmer fargen på stueveggen, kanskje – med mindre du gjør det dunderdårlig på denne testen, da!

Hørsel

Høyfrekvente lyder er skikkelig irriterende, sant? Vi kan trøste oss med at vi mister evnen til å høre dem etterhvert som vi blir eldre – men det er jo litt kjedelig også, at hørselen gradvis blir dårligere med alderen, og det kan være kjekt å sjekke hvor man ligger an i løypa.

I denne hørselstesten kan du spille av små lydklipp på ulike frekvenser. Hva du hører avhenger altså av hvor gammel du er, men plutselig forsvinner bare lyden, selv om du vet at den spilles av. Kjempefascinerende!

I en kjent Beatles-låt finnes det forresten et såkalt påskeegg, altså en gjemt godbit, for dem som hører høye frekvenser. Lytt til A Day in the Life og vent til sangen egentlig er over – på rundt 05:07 begynner en høyfrekvent tone, som varer i omtrent fire sekunder. Om du nevner det for pappa, får du stjerne i boka!

Reaksjonsevne

«Hei! Tenk fort!» Noen kaster noe i din retning, og det er ikke alltid så lett å ta imot. Vi mennesker har ulik reaksjonstid, og neste gang jeg mister noe, kan jeg ha et middelmådig testresultat å vise til.

Denne reaksjonstesten er utviklet av University of Washington. Den er ikke spesielt imponerende å se på (her går pengene til andre ting enn estetikk, det er tydelig), og den fungerer ikke i Internet Explorer (men det finnes jo mange bedre nettlesere der ute!). Den er likevel verdt å bruke fremfor en del lignende tester, fordi den gir et gjennomsnittlig resultat etter fem forsøk.

Klikk, vent, klikk.

iqtest

IQ

Den tidløse og nådeløse indikatoren på menneskets mentale evner. Hvem har vel ikke blitt beskyldt for å være dum?

Det finnes veldig mange tåpelige tester der ute, og det kan være kronglete å finne ut hvor intelligent man egentlig er. Ordentlige IQ-tester må man betale for, for det første, og for det andre tar det lang tid å gjennomføre dem. Heldigvis finnes det et godt, gratis alternativ som tar maksimalt fem minutter.

Denne IQ-testen er godkjent av International High IQ Society, og det er en demo-utgave av den offisielle testen deres. Her settes ens logiske evner på prøve når man løser åtte oppgaver på tid, og så får man et omtrentlig resultat til slutt.

Husk at det finnes mange former for intelligens – musikalsk IQ og sosial IQ, for eksempel – som naturlig nok ikke kommer frem i tester som dette. Likevel er det jo en morsom utfordring!

Påminnelser

Alle disse testene er fort unnagjort og lite detaljerte, og det kreves selvfølgelig grundige og individuelt tilrettelagte tester for å vise nyanser i resultatene. Om noen mistenker at man trenger briller, så holder det ikke å sjekke synet foran skjermen… Resultatene vi får er vage og veiledende, og denne artikkelen er ment som opplysende underholdning.

Forresten: Ikke bli nedstemt av eventuelle dårlige testresultater, da. Hvem bryr seg vel egentlig om hvor høye frekvenser man hører? Slike tall og tester betyr jo ingenting i dagliglivet, og alle er forskjellige. Dessuten er det ulike faktorer som spiller inn på resultatene – kanskje er man litt trøtt, eller kanskje er det dårlig belysning i rommet? (I så fall får vi kudos for å ta testene uansett, hoho.)

Best av alt: Om du gjorde det dårlig på IQ-testen, kan du jo bare sette på deg et par briller for å rette opp inntrykket!

Skribentens testresultater

Ble du nysgjerrig på andres resultater, såvel som dine egne? Vil du ha et sammenligningsgrunnlag? Greit. I’ll show you mine if you show me yours – la oss få ballen til å rulle i kommentarfeltet!

Syn: «Your eyesight is 16 % above average».
Fargesyn: «Perfect color vision.» (Oi, for en hyggelig overraskelse!)
Reaksjonsevne: «Avg. time: 00.38 seconds.»
Hørsel: Jeg hører til og med 17 kHz.
IQ: «Within a range of 121 up to 137″.

Hva med deg?

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.