Hurra for Alice Munro!

alice

Alice Munro vant endelig Nobelprisen for litteratur.

Hun har stått øverst på favorittlistene i mange år nå. Med sine noveller har hun nådd hundretusenvis av lesere, også her hjemme i Norge. En ny Munro-bok i hylla er en fryd hver gang. Med historier om tilsynelatende helt vanlige liv gir hun i hvert fall mitt liv mer glede.

Jeg har alltid har sett for meg Munro sittende i et hjørne i bokhandelen hun drev med mannen sin, Munro Books, i Victoria, Canada, og skrive alle historiene sine. På gammel skrivemaskin. En sånn en som lager mye lyd. Tast, tast, tast. Kanskje har hun aldri skrevet bøkene sine i bokhandelen hun drev, men det er sånn jeg ser henne for meg når jeg åpner bøkene hennes. Et skrivebord mellom tusenvis, hundretusenvis av andre bøker og historier, og så den første setninga. Og så en helt annen verden, som kanskje ligner min eller din, men som er helt annerledes allikevel.

Sånn er det det skjer. Du legger det til side for en periode og nå og da kikker du i skapet på leting etter noe helt annet, og du kommer på det, og du tenker: snart. Så blir det etterhvert noe som bare er der, i skapet og andre ting blir stuet foran. Denne tingen som var din blankeste skatt. Du tenker bare ikke på det. På et tidspunkt et tap du ikke maktet forestille deg, og så blir det til noe du knapt husker. Sånn er det det skjer.
Rømlingen, Gyldendal Norsk Forlag, 2006

Alice Munro ble født i 1931 og hennes siste bok (foreløpig) heter Dear life og utkom i fjor. Hvis du ikke har lest Munro før, så er det på tide nå.

Vi gratulerer!

Headerfoto: tizzie via photopin cc

Linn Strømsborg jobber med bøker, liker kaffe i koppen om morgenen, og har skrevet romanene Roskilde (2009) og Furuset (2013). Linn blogger på strekhjerte.com.