Nyttårskrim

origin_2383315239

Gi meg et lik og en god detektiv når som helst, også på nyåret. Her er syv lesetips for å skape god morderisk nyttårsstemning.

Hypnotisøren (2009) av Lars Kepler

downloadEt grotesk og blodig massedrap finner sted utenfor et snødekket Stockholm i desember. En familie er slaktet ned og drept, med unntak av den 15 år gamle sønnen som hardt skadet og traumatisert blir fraktet til sykehus. Drapsetterforsker Joona Linna mistenker at motivet er personlig og at morderen ikke har sett seg ferdig. Det gjenstår et familiemedlem som fortsatt er i live; den 23 år gamle datteren Evelyn. Den unge gutten er den eneste som potensielt kan identifisere morderen. Legen Erik Maria Bark, kjent for sin kontroversielle bruk av hypnose som terapi og et forskningsprosjekt som førte til skandale, blir innkalt for å bistå etterforskningen. Kanskje er hypnose, en terapeutisk metode Bark har sverget og aldri bruke igjen, eneste utvei?

Snøstorm og mandelduft (2007) av Camilla Läckberg

lackDette er et klassisk «lukket rom»-mysterie ala Agatha Christie. Handlingen er lagt til øya Valö utenfor Fjellbacka som vi kjenner så godt fra Läckbergs univers. Overhodet i familien Liljecrona har innkalt til et litt anstrengt slektstreff. Politimannen Martin Molin blir ved tilfeldigheter værfast på øya sammen med Liljecronaklanen da fergeforbindelsen til fastlandet blir brutt av en kraftig snøstorm. Et lik senere er Molin nødt til å lete etter morderen blant offerets egen familie.
(Som om ikke det var nok vil ti kroner av hver solgte bok gå uavkortet til Min dag i dag, som er en del av Norske Kvinners Sanitetsforening)

Vinterbyen (2005) av Arnaldur Indriðason

vinterbyenMed den harde, islandske vinteren og det golde landskapet som bakteppe byr Indriðason på mørk og fengslende krim. I vinterkalde Reykjavik blir liket av en ung gutt funnet fastfrosset i en pøl av sitt eget blod. Drapsetterforsker Erlendur Sveinsson mistenker at rasisme eller dop-relatert gjengkriminalitet kan ligge bak. I forbindelse med de rutinemessige undersøkelsene dukker det opp en mulig sammenheng med en tidligere sedelighetssak.Saken eskalerer raskt da guttens storebror forsvinner sporløst. Erlendur blir nødt til å konfrontere gjenferd fra fortiden da savnetsaken vekker minner fra hans egen familiehistorie.

 

1222 (2007) av Anne Holt

1222Hanne Wilhelmsen sitter på toget til Bergen da det sporer av og bommer på tunellen ved Finsenut. Det dårlige været blir stadig dårligere og mens snøstormen raser over Finse, må passasjerene innlosjeres på hotell. En av de verste orkanene i manns minne, med tilnavnet Olga, sørger for at de 269 passasjerene blir innesnødd på hotellet. Det tar ikke lang tid før en av passasjerene blir funnet myrdet, den svært så mediekåte presten Cato Hammer. Wilhelmsen frykter at det er en seriemorder på ferde blant de innesnødde gjestene.

Snømannen (2007) av Jo Nesbø

snomannenNorges favoritt alkoholiker Harry Hole mottar et anonymt brev underskrevet «Snømannen». Når han undersøker saken nærmere, oppdager han urovekkende fellestrekk med tidligere forsvinningssaker. En rekke kvinner er forsvunnet på den dagen den første snøen falt, den eneste tilsynelatende røde tråen mellom sakene er at en enslig snømann står tilbake på åstedet.

Finnes det en sammenheng mellom det ille tilrettede liket av kvinnen som ble funnet på toppen av Ulriken for flere år siden? Og hvorfor finner man ingen lik? En bestialsk seriemorder er på ferde. Du vil aldri se på naboungenes snømenn på samme måte igjen.

Agatha Christie

Blant dronningen av kriminalromaners omfangsrike bibliografi finnes det opp til flere mysterier med jul og vinter som bakteppe og sentrale tema. Her er to av dem:

Den mystiske plumpudding (1960)

denmystiskeplumEn prins ber Poirot om hjelp til å spore opp en stjålet rubin. Poirot går i gang med undersøkelsene under dekke av å feire jul sammen med familien Lacy på den gamle engelske herregården Kings Lacey. På julaften finner Hercule en mystisk lapp på puta si med en advarsel om og ikke spise noe av plum puddingen. Samtidig legger noen medlemmer av familien en plan om å sette i stand et falskt mord for å teste privatdetektiven. Sjokket er derfor stort da Poirot erklærer at “liket” faktisk er dødt.

 

Mord på orientekspressen (1934)

mordpaekspressenEn ekte krimklassiker! Orientekspressen er nødt til å stoppe da et snøskred blokkerer togsporet. i Løpet av natten vekkes Hercule av et smell, det viser seg at mannen i nabokupeen er stukket ihjel og drept. Morderen er løs på toget, men Poirot er på saken.

 

 

 

Ha en kriminelt godt nyttår!

Headerbildet: Stephanie Massaro via photopin cc

Susanne Grina Lange tar en MA i Museologi med en bachelor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Hun jobber deltid på et auksjonshus og er veldig glad i bøker, museum, strikking og kostymedrama.