Kriminelt spennende festival (hehehh)

KrimFestivalen_sort

Du bør holde deg for god til å holde deg god for krim.

Hans H. Skei: Hvorfor bør du vinne den gylne revolver?
Jørgen Brekke: Det ville blitt en god start på en våpensamling…
Alle: Hehehehe!

Det er rorbua-stemning på Litteraturhusets krimfestival og årets påskenøtt er: hva er en enda større klisjé enn å lese krim? Folk som sier de holder seg for god for det.

Oppfatningen om at kvalitet må vike når mordene og etterforskeren melder seg er så 2010. Menneskers nysgjerrighet for det bisarre er ingen skam, det er tross alt bedre å vise interesse for bestialske mord enn for konflikten mellom Aksel og Tone, og vi klarer fint begge deler. De fleste som uttaler at de ikke leser krim har adaptert denne felles holdningen fra en slags innbilt litteratursosietet. Hva da når også de hever litteraturhusets halvfulle rødvinsglass for å skåle for kriminallitteraturen? Da bør vi etter vår mening følge etter. For er det et sted du kan være sikker på å få med deg en liste av godsaker så er det på Litteraturhuset.

Krimfestivalen er arrangert av Cappelen Damm og Krimklubben, med mange andre biarrangører på laget, og det finnes ingen grunn til å unngå den noe mer enn man bør unngå enhver annen form for gode gjennomførte arrangementer. De har snudd stolene og fylt dem med Norges ekseperter på fiktive mord. Har vi overbevist deg nå? Hva da, har du ikke råd? Det er gratis! Ta med deg en venn som kjøper vin til seg selv, og så er du sikret et fripass til en helg blant kriminallitteraturens mestre.

Programmet byr og har bydd på skitne (ok, nå sliter vi ut adjektiver) celebriteter som Vigdis Hjorth, Val McDermid, Lars Kepler, Ninni Schulmann, Lahlum og Mehlum, og resten av røkla som har tatt på seg ansvaret for å dekke verdens mørkere hjørner. Ikke alle skriver tull. Mange av dem har gode erfaringer både fra journalistikken og politiet. Tematikken spenner fra krimcafé til teatersport til debatter om Rivertonprisen. Hvordan står det til med galskapen midt oppi det hele? Det er mye å si om sjangeren som domineres av britiske og amerikanske forfattere. Hvordan klarer egentlig de norske seg?

Krimfestivalen kan sees fra både første rad og via nettet, og er som nevnt helt gratis.

Her finner du programmet for resten av festivalen. Gjelder å kjappa på, da siste festivaldag er i morgen (lørdag)!

Maiken Bolset jobber og skriver om dagen og danser om natta. Drikker kaffe til klokka fem, og er ellers uten koreografi.