Kunsten å klubbe

IMG_1738

Eskapisme, strobelys, tung bass og euforisk dans – finnes det slike steder også i Bergen?

Kombinasjonen kunst og klubb bærer lange tradisjoner. I åttitallets London var Blitz, som forøvrig kun likner Oslo-huset i navn, stedet å være for kunststudenter og klubbentusiaster. Kreativiteten kom til uttrykk både i arbeid og generell livsstil, med flamboyante frontfigurer som Leigh Bovery og Boy George. «Jo drøyere, jo gøyere» kunne ha vært et passende motto (dog grammatisk feilaktig), der overdrivelse var norm både når det kom til bekledning, sex og dopinntak.

Klubbkulturen er også solid rotfestet i Bergen, selv om det går i bølgedaler både når det gjelder oppslutning, utgivelser, entusiasme og tilholdssteder. Her er de to viktigste, i min ydmyke mening:

Østre

Arrangørene bak den ti år unge EKKO-festivalen hadde i lang tid ønsket seg et eget hus og passende scene for elektroniske bookinger, og slo seg sammen med Lydgalleriet for å sørge for at drømmen gikk i oppfyllelse. Dermed åpnet Østre, byens eget hus for elektronisk kunst og musikk, dørene høsten 2012. Østre er nærmeste nabo til det nyåpnede Litteraturhuset, og det er lov å tro at de kan skape en god synergieffekt på å fylle den lille sidegaten Østre Skostredet med folk og kvalitetskultur.

Østre er et av få steder med 18 års aldersgrense på sine kvelder, noe som merkes både i energisk dansing og tilfeller av medbrakt vodka i vesken. For byens klubbmiljø er det nødvendig å få de yngre med på laget, i all den tid tidligere klubbgenerasjoner bruker på å mimre om at alt var bedre før. Østre bærer ennå et visst DIY-preg, fra man kommer inn i Lydgalleriets utstillingslokaler i første etasje og opp den fryktede, glatte trappen til selve klubblokalene. Massiv kudos for flere toalettbåser som gjør at det sjelden blir kø – hey, sånne ting spiller faktisk en rolle.

De som har peiling sier at stedet har byens beste lydanlegg, noe til og med en lekmann- og kvinne kan føle på kroppen i det basstung house/disco/hiphop/elektro kiler deg brutalt i mellomgulvet. Per nå er det litt løse rammer på hvor ofte og hvem som spiller på Østre, og innimellom dukker det opp andre typer konserter og arrangementer, med releasekonserter for lokale band og kunstrelaterte events med ymse uttrykk.

IMG_1747

Landmark

Tidlig i februar åpnet Bergen Kunsthall igjen dørene etter å ha pusset opp siden sommeren. Kunsthallens kafé og klubb Landmark har vært savnet blant stamgjester og klubbkåte bergensere, og har de siste ukene stort sett vært tettpakket i helgene. Akk, all den tid jeg har tilbrakt på det teppebelagte dansegulvet (og i kaotisk kø foran bardisken).

På dagtid er Landmark et yndet hipsterhangout og et ypperlig sted for å arbeide i relativt rolige omgivelser. Kunsttryner møtes over en kaffe, en ingefærøl, litt lunsj eller en formiddagspils, og plakatene ved inngangen forteller om hva som skal skje i løpet av uken. Kanskje en konsert, filmvisning, samtidsmusikk, performance, nyveivklubb – en rekke faste aktører arrangerer sine respektive kvelder med jevne og ujevne mellomrom.

Lørdagene ryddes møblene bort og et vidt spekter av klubbkonsepter trekker folk inn dørene til alt i fra Novelty Sounds´sekstitallssoul til Common People´s internasjonale klubbookinger . I løpet av våren dukker det visstnok opp en del nye konsepter, inkludert noe småsexy Rnb-greier. Baren serverer et ok utvalg øl og vin, og briljerer tidvis på drinkene. Se opp for høy cavaføring.

Alle foto: Anette Basso

Anette Basso har en master i kulturvitenskap, og har alltid vært skoleflink (foruten gym). Feminist med arbeiderklassehender og Morgenbladetabonnement, bruker mye tid på internett, liker punk, pop og pils, og har tidligere blogget om kultur og uteliv i Bergen. Blogger på anettebasso.no.