Kvinner i vår tids musikk

large_5287823763

Noen har gjennom hele livet store drømmer om å en dag stå på en stor scene som artist, mens andre, vel.. de kommer seg faktisk ut av pikerommet og opp på store scener.

For de av oss som er veldig musikkinteresserte er det veldig fint å vite at det er mange talentfulle kvinnelige artister der ute. Noen av de gir oss jo til og med et stort ønske om å en dag utøve musikk selv – selv oss som egentlig ikke er musikalsk anlagte…

Elena Tonra i Daughter
Elena gir ved første øyekast inntrykk av å være en stille og tilbaketrukken dame, men så fort hun åpner stemmen og lar harmoniske og perfekte toner slippe ut blir man helt slått i bakken. Denne dama bærer på en stemme så fantastisk at man ikke engang kan unngå en invasjon av gåsehud når man hører Daughter sin musikk.

Bethany Cosentino i Best Coast
Savner du sommeren? Sett på litt musikk av det fantastiske bandet Best Coast, der Bethany Cosentino er den ene frontpersonen, og len deg tilbake. Med både låter og musikkvideoer som kun får frem det beste i livet på vestkanten av USA om sommeren kan man ikke gjøre annet enn å smile. Bethany kalles Prinsessen av Indie Pop og det med god grunn. Med musikk like vakker som seg selv er Bethany noe man ikke kan unnlate å bli helt oppslukt av.

Alison Mosshart i The Kills og The Dead Weather
Med flere ulike musikkprosjekter på gang samtidig og som bandkompis til menn som Jamie Hince og Jack White, sier det seg kanskje selv at Alison Mosshart er ei utrolig kul dame. Med en skikkelig særegen stemme og musikalske ferdigheter driver hun med musikk som kanskje kan ses på som litt i overkant sært, og man enten elsker det hun driver med eller hater. Jeg, personlig, elsker musikken hun driver med, i begge band, og ser skikkelig opp til henne. Det er med god grunn at jeg nevner henne hver gang en person spør meg om hvem som er mitt musikalske forbilde.

Este, Danielle og Alana Haim i HAIM
Før man i det hele tatt gir musikken til de tre fantastiske jentene i Haim, forhåndsdømmer man gjerne litt, finnes det ikke nok band fra Los Angeles i USA allerede? Så fort man faktisk gir musikken deres en sjanse innser man at musikken ikke er som ting du har hørt tidligere. Med musikk som går under mange ulike sjangere (blant annet R&B, indierock, rock og pop) tar jentene oss med på en reise gjennom mange musikalske mesterverk. Med store forventninger fra fansen til det de driver med overgår de tre jentene, Este, Danielle og Alana, forvetningene hver gang de slipper ei ny låt eller hver gang de entrer en scene. Haim gir alltid mye av seg selv, og med det følger det få skuffelser med. Jeg tror nesten jeg er litt forelsket i disse jentene.

Dee Dee, Jules, Sandy og Malia i Dum Dum Girls
Fortvil ikke! Til tross for at navnet «Dum Dum Girls» høres faretruende likt ut som det norske bandet «Dumdum Boys», så finnes ikke musikken deres sammenlignbar med de norske karene sin musikk. Få ting er kulere enn jenteband, og det faktum at alle fire damene ser helt perfekte ut i tillegg til å være kjempeflinke musikere gjør ikke akkurat den delen med jenteband mindre kult. Dette er fire damer man kan se opp til både når det kommer til klesveien og musikkverdenen. Mer gjennomført blir det faktisk ikke!

Regina Spektor
Enten du har et knust hjerte, er stormende forelsket eller bare helt likegyldig til hva som foregår i livet ditt for tiden, så vil du finne noen favoritter blant Regina Spektor sine utallige sanger. Regina er ei skikkelig rar, men så forbaska kul, dame. Sangene hennes bærer preg av hvor rar hun er, selvfølgelig på en god måte, og man kan faktisk ikke gjøre annet enn å digge dama – både musikken hun lager og hvordan hun er som menneske. Dersom du aldri har hørt om eller på Regina Spektor før: gjør det. Sett helst av en hel kveld der du bare forsvinner inn i hennes musikalske verden.

Kate Nash
Den desidert kuleste dama jeg vet om her i verden er Kate Nash. Hun kler seg fantastisk, synger fantastisk, spiller bass og gitar fantastisk og bare er tvers igjennom fantastisk. Jeg har vært fan av henne siden jeg var 15 år gammel, og blir bare mer og mer fan for hver gang hun slipper noe nytt. Hun lager sanger både med og helt uten mening og alt av hennes verk bærer preg av henne som individ. Kate Nash, du er høyt elsket!

Tegan And Sara
Hva som er bedre enn en særegen stemme? To! De to kanadiske tvillingene Tegan og Sara Quin har siden 1995 laget fantastisk musikk sammen som en duo. Med kun tatoveringer og hårsveiser som skiller dem fra hverandre skaper de sammen fantastiske og mange låter.

Headerfoto (av Dum Dum Girls): Party Stuff by CS via photopin cc

Karoline Sofie Hennum er utdannet prosjektleder innen kulturfeltet og student i Oslo. Hun interesserer seg for musikk, kunst, film, basspilling og lange netter. Hun er ofte å se med røde lepper kledd i kjoler.