Lammily: Den normale Barbien

Lammily

55 år etter at Barbie ble lansert kommer endelig dukken med normale proporsjoner i butikkhyllene.

Barbie-dukken har vært en del av innholdet i de fleste jenters lekekasse opp igjennom årene. Men med sin smale midje, eviglange bein og store pupper har den kjente dokka en kropp som er faktisk er uoppnåelig og som kan neppe kalles et godt forbilde for unge jenter.

Men nå skal det endelig bli andre boller. Kunstneren Nickolay Lamm har laget en dukke ved navnet Lammily, som er basert på kroppen til en gjennomsnittlig 19 år gammel jente.

 

Barbie versus Lammily
Proporsjonene til de to dukkene dersom de hadde vært mennesker. 

Under slagordet «Average is beautiful» ønsker Lamm å tilby et sunnere alternativ for jenter, og det trengs – for noen har gått så langt som å prøve å oppnå Barbies utseende. Den mest kjente er den moldovsk-ukrainske modellen Valeria Lukyanova. Faktisk er hun så lik Barbie at beskyldningene har haglet rundt om hun er ekte eller ei. Ifølge henne selv er puppene det eneste hun har forandret ved hjelp av kirurgi, resten er et resultat av kosthold og trening.

Men selv med sin ekstreme kropp klarer ikke Lukyanova å oppnå Barbies kropp, og godt er det, for da ville hun hatt en midje smalere enn sitt eget hode, som bare ville gitt plass til en halv lever. I tillegg ville lengden på beina sammen med det smale livet gjort det umulig for henne å stå oppreist, og hun ville vært nødt til å krabbe på alle fire.

Valeria Lukyanova
Ekte? Valeria Lukyanova vil oppnå status som «the human Barbie». Foto: Lukyanovas facebookside.

For Lammily derimot er «naturlig» stikkordet. Hun har bevegelige ledd som gjør det mulig for henne å drive med sport, og hun bruker minimalt med sminke fordi hun er fin nok som hun er. Nickolay Lamm håper etter hvert å kunne lage flere versjoner med forskjellige etnisiteter og kroppsfasonger.

Runi Børresen, førstelektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og en av Norges fremste eksperter på forebygging av spiseforstyrrelser, mener det er bra å få en dukke som Lammily inn på markedet.

–Jeg tror det bare er positivt hvis Barbie forsvinner fra hyllene, men når det er sagt så er det ingen som har blitt syke av å leke med Barbie, sier hun.

Likevel tror hun ikke Barbie er selve problemet når det kommer til dagens forvridde kroppsideal, men heller en del av det store bildet.

–Det som er så absurd i vårt samfunn er at tynn er det eneste idealet. Noen tror visst de tynne ikke har problemer, og blir du tynn nok så ordner alt seg, sier hun.

Lammily

Etter massiv oppmerksomhet har Lamm klart å samle inn nok penger til å produsere Lammily og i november i år vil hun komme ut i butikkhyllene side om side med Barbie. Da er det bare for oss forbrukere å løpe og kjøpe hvis vi ønsker å gi unge jenter et godt forbilde.

Eveline Røsholt er en kaffeavhengig journalistikkstudent som drømmer om å bli forfatter. Bosatt på Londons østkant hvor hun lager student-TV og nyter gatekunst og markeder. Ellers er hun glad i vin, André Bjerke, menn i dress og søte rosa småting. Blogger på http://treasuresbyeveline.wordpress.com