Liebling – et lite stykke Berlin i Oslo

liebling1

Kafé, loppemarked og Oktoberfest i nydelig harmoni.

Den muligens fineste kafeen på Grünerløkka ligger bortgjemt bare et steinkast unna Birkelunden trikkeholdeplass. Kafé Liebling, en liten kafé inspirert av den tyske hovedstaden, byr på det beste fra Tyskland: lunsj og kaker, øl og vin, shopping, loppemarked, quiz og Oktoberfest, og dette midt i fineste Oslo. Hvis du er ute etter et sted å spise frokost, en sen lunsj, drikke vin eller bare tilbringe en lat søndag i en koselig hammock er Liebling stedet å være.

Sommeren på Liebling er nydelig – med en fasade som bader i sol, en åpen uteservering, solsikker på balkongen og barn som leker med kritt på asfalten. Selve bygget er et smil i seg selv, i Øvrefossgate 4. Men uansett årstid er denne kafeen og butikken et gledesfylt sted – interiøret er lyst og delikat, atmosfæren er trivelig og servitørene hjelper deg med det meste. Går du forbi, får du en merkelig lengsel etter å sitte inne med et glass riesling i hånda. Liebling er en blanding av en koselig kafé, en morobutikk og en underholdningsbar på berlinsk vis. Ordet Liebling er hentet fra det tyske språk, og betyr «favoritt.» Et veldig passende navn på dette lille stedet.

liebling12

liebling2

Liebling er i hovedsak en kafé. Menyen er begrenset, men variert og frisk. Det er kanskje ikke intuitivt å vite hva ”pausebrot” er og hva du skal velge å ha på, men pausebrot – eller ”bryte brød” er enkelt: Her kan du velge en eller to brødskiver, og et bredt spekter med pålegg til toppen. Og prisene er faktisk ikke så verst! Om du vil velge én skive til 39 kroner eller to skiver til 79 kroner blir du mett og fornøyd. Og er du her en sliten søndag kan du bestille en Harry Klein – én paracet, én dagens kaffe med gratis påfyll, ett glass vann og fire ønskelåter.

Skal du ha kaffe eller te ligger prisene midt på treet – en enkel cappuccino til 32 kroner begynner å nærme seg det undertegnede er villig til å betale for en varm kopp. Da drikker jeg heller en halvliter Aass til 62 kroner. Et glass husets vin av valgfri farge koster gode 69 kroner – med andre ord en akseptabel drikkepris for en liten kafé. Tyskland er kanskje aller best kjent for både øl og vin, og Liebling byr på det beste – du kan velge mellom flere varianter av tyske pilsnere og rieslinger.

Servicen er noe varierende. Servitørene er generelt veldig hyggelige og blide, men er du her på en travel søndag må du belage deg på litt kø – de bruker god tid på hver enkelt kunde.

liebling5

liebling6

Butikken er liten, men rommer mange unike artikler. Her finner du et lite utvalg med klær og sko, pc-vesker og kamerastropper, vennskapsarmbånd og takkekort, klinkekuler og bygg-det-selv-roboter og andre moroartikler du ikke finner andre steder. Du kan praktisk talt rote deg bort i unike varer og om butikken blir for liten har Liebling i tillegg en nettbutikk der de selger det de ikke får plass til.

Konserter, loppemarkeder og quiz er blant de mange arrangementene denne kafeen står bak. I oktober får du til og med en liten bit bayersk kultur – Oktoberfest feires med brask og bram. Bratwurst og sauerkraut, liter med øl og blåseorkester, blå dekorasjoner og servitører kledd i Dirdnl – det blir ikke tyskere enn dette!

Det beste med Liebling? At det er så enkelt og oppriktig. Det er ingenting med dette stedet som er påtatt eller glorete – det du ser er det du får. Og det du får er enkel, god kafékost og en salig pust i bakken. Menyen er liten, men presis. Liebling er et yndet sted for så mangt, om du vil drikke vin med venninner, spise pausebrot og ta en kaffe til frokost, ha med barn, foreldre eller kjæreste – titte på tullevarer eller ta en ordentlig helkveld. Så om du finner frem eller roter deg forbi – stopp! Det vil du garantert ikke glemme.

liebling7

Alle foto: Johanne Nyborg

 

Thea Fredheim Lian er utdannet siviløkonom, men vil bli forfatter når hun blir stor. Elsker hiphop-beats og Elvis Costello. Bor på Grünerløkka og klarer seg ikke uten lukten av sjokolade fra Freiafabrikken. Hun er interessert i alt det fine som rører seg i Oslo, og blogger på http://www.lifeofoslo.com