Litteratur – hovedpersonen i mitt liv

8431943721_bdfa366b75_b

De aller fleste av oss har et eller annet forhold til bøker. I anledning Verdens bokdag syntes vi det var på sin plass å snakke litt om hvilken rolle litteratur kan ha i våre liv, og tipse dere om noen bøker som kan gi dere en leseropplevelse utenom det vanlige.

Det er nok feil å si at jeg ikke husker livet mitt før jeg lærte å lese, men det er nesten slik det føles. Jeg har selvfølgelig enkelte minner fra da jeg var tre-fire år gammel, kanskje til og med noen fra da jeg var to. Men jeg kan ikke huske en hverdag uten bøker. Ser jeg tilbake på livet mitt som helhet har litteraturen vært med meg mer eller mindre hele veien. Jeg vokste opp i et hjem fullt av hyllemeter på hyllemeter med bøker, og jeg lærte tidlig å lese. Er det én ting jeg mer enn noe annet vil takke foreldrene mine for er det nettopp dette.

For meg, som for mange andre, har bøker ofte vært en virkelighetsflukt. Særlig da jeg var yngre handlet det å lese om å komme inn i et helt annet univers og glemme den verden jeg egentlig levde i. Jeg var et sånt barn som ikke merka noe av det som skjedde rundt meg hvis jeg var midt inne i en bok. Særlig fra jeg var omtrent elleve til 14 handlet litteratur først og fremst om å drømme seg bort og glemme virkeligheten. I den perioden leste jeg først og fremst fantasy og science fiction, og drømte meg langt, langt bort. Jeg leser fortsatt mye fantasy, og jeg drømmer meg fortsatt langt bort, men både bøkene jeg liker og grunnene til at jeg leser har blitt mer varierte. Jeg leser for å glemme, for å huske, for å lære, for å forstå, for å bli provosert og inspirert. Og ikke minst leser jeg fordi jeg
elsker språk. Jeg kan nyte en bok helt uten handling, en bok med karakterer jeg misliker, eller en bok jeg egentlig ikke forstår meg på, dersom den har et fascinerende språk.

Det spiller egentlig ingen rolle om vi leser sakprosa eller skjønnlitteratur, Shakespeare eller Murakami, haikudikt eller historiske romaner på tusen sider. De fleste leser, og jeg tror de fleste elsker litteratur på en eller annen måte. Personlig kan jeg overhodet ikke se for meg et liv uten lesing. Her er fem bøker som jeg av forskjellige grunner mener er ekstraordinære, og som jeg håper vil gi deg, kjære leser, like mye som de har gitt meg.
line

There but for the av Ali Smith

There but for the av Ali SmithDen skotske forfatteren Ali Smith har et helt eget språk og en herlig fantasi. I There but for the er en mann gjest i et middagsselskap hos noen han egentlig ikke kjenner, låser seg inn på gjesterommet, og nekter å komme ut. Men boka handler ikke om ham. Den handler ikke engang om familien som bor i huset. Den handler om andre mennesker og deres liv, mannen i rommet er den røde tråden som knytter karakterene i denne kollektivromanen sammen. Ali Smith forteller om mennesker man som leser blir fascinert av, knyttet til og glad i, og dette er en bok man ønsker at aldri skal ta slutt.

line

The End of Mr. Y av Scarlett Thomas

The End of Mr. Y av Scarlett ThomasJeg liker ikke å velge litteraturfavoritter, verken bøker eller forfattere, men Scarlett Thomas og The End of Mr. Y er blant de jeg nevner oftest når jeg blir bedt om å gjøre nettopp dette. Denne boka har lært meg mye av det jeg kan om filosofi, og omtrent alt jeg kan om kvantefysikk, og det uten å være kjedelig et eneste sekund! The End of Mr. Y handler om en selvdestruktiv doktorgradsstudent, en forbannet bok, kjærlighet, tro, vitenskap og tankeeksperimenter, og er en sånn bok man absolutt ikke vil legge fra seg.

line

Ingenting av Janne Teller

Ingenting av Janne TellerMange barne- og ungdomsbøker kan med fordel leses av voksne, og dette er en av dem. I Ingenting bestemmer sjuendeklassingen Pierre Anthon seg for å slutte på skolen fordi han mener at ingenting betyr noe, og derfor er det ingen vits i å gjøre noe. Klassekameratene hans bestemmer seg for å vise ham at livet har mening, og etter hvert tar det hele en grusom vending. En skremmende, sjokkerende, men også dypt rørende bok som du ikke kommer til å glemme med det første.
line

American Gods av Neil Gaiman

American Gods av Neil HaimanSom nevnt leser jeg mye fantasy, og dette er en av de absolutt beste fantasybøkene jeg noensinne har lest. Men du er kanskje en sånn som tror at du ikke liker denne sjangeren? Gi Neil Gaiman en sjanse allikevel! Han har et vakkert språk, og skriver gripende om karakterer man oppriktig begynner å bry seg om og historier man virkelig dras inn i. I denne historien møter vi Shadow som kommer ut av fengsel og kastes inn i en verden han ikke ante at fantes. For religion- og mytologinerder er dessuten boka en skattejakt uten like, vi møter guder fra alle verdens hjørner, i mer og (oftest) mindre gjenkjennelige skikkelser.
line

Drømmefakultetet av Sara Stridsberg

Drømmefakultetet av Sara StridsbergDrømmefakultetet er en fiktiv biografi om den amerikanske ekstremfeministen Valerie Solanas, kjent for sitt manifest SCUM (Society for Cutting Up Men), og for å ha forsøkt å skyte Andy Warhol. Boka handler lite om Solanas sine politiske meninger, og mye om mennesket Valerie. Stridsberg maler et sterkt og sårbart portrett av en helt spesiell kvinne, og det er umulig å ikke bli berørt. Dessuten har hun et helt eget, helt fantastisk språk. Boka er nesten en slags kunstinstallasjon, et lappeteppe av prosa, dialoger, lister, jeg-perspektiv og du-perspektiv, som smelter sammen til en fascinerende, fantastisk helthet.
line

Headerfoto: Kristina Aurore Kvåle

Andrea Wefring er ansvarlig redaktør for Sex og kjærlighet. Pretensiøs. Nevrotisk. Engasjert. Emosjonell. Feminist. Drikker veldig mye te. Prøver å blogge på hjemlengselkanskje.wordpress.com.