Månedens Chérie: Angel Haze

Skjermbilde 2014-07-03 kl_Fotor

Den Norgesaktuelle rapperen Angel Haze har både brains, beats, dybde og sjel.

Angel Haze (Raykeea Angel Wilson,  f. 1991) vokste opp i Detroit med foreldre som var tilhørere av pinsebevegelsen Apostolisk trosmisjon, som hun selv flere ganger har omtalt som en «sekt». Til britiske The Telegraph forteller Haze at hun ikke fikk lov til å snakke med noen utenfor trossamfunnet eller høre på annet enn sekulær musikk. Da hun var seksten forlot familien kirken og flyttet utenbys etter trusler fra pastoren, og moren opphevet musikkforbudet. Haze forelsket seg i band og artister som The White Stripes, My Chemical Romance og sist, men ikke minst, Eminem, som hun er selverklært die-hard fan av.

Mange fikk øynene opp for Angel Haze da hun lånte beaten til nettopp Eminems hit «Cleaning Out My Closet», toppet med sin egen historie om en barndom fylt av seksuelle overgrep og frykt. Her rapper hun intensivt, grafisk og sårt om hvordan hun ble misbrukt fra syv-årsalderen av en voksen mann og siden også en av hans kamerater, samt hvordan hun har kjempet i de senere år med sitt eget sinn og for å holde seg selv i live.

(Fra mixtapen Classick)

«I had to cut off the dead, I had to make myself proud,
And now I’m just standing, living, breathing proof look at me now,
I made it through everything, I made you look like a clown!»

-utdrag fra Cleaning Out My Closet.

Haze har kritisert hiphop-musikken for feil fokus, og uttalt at hun «egentlig ikke liker hiphop.» I en sjanger hvor en stor prosentandel av utøverne skriver tekster om hvor mye cash og berømmelse de har, ønsker Haze å fokusere på ting som er genuint og som har verdi i verden vi lever i. Blant annet er Angel Haze en aktiv LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender)-aktivist, og selv om hun sier hun helst ikke vil sette en merkelapp på seksualiteten sin, kan hun identifisere seg som panseksuell. «Love is boundary-less. If you can make me feel, if you can make me laugh – and that’s hard – then I can be with you. I don’t care if you have a vagina or if you’re a hermaphrodite or whatever,» sa Haze til The Guardian da hun ble intervjuet i 2012.

Etter å ha utgitt EP’ene Voice og kritikerroste Reservation og Classick (alle utgitt 2012), ble hennes første studioalbum Dirty Gold lekket på nettet av Haze selv etter en disputt med plateselskapet, tre måneder før den planlagte utgivelsesdagen i mars 2014. «Sorry to Island/Republic Records,» tvitret hun den 18. desember, “but fuck you.” Dirty Gold ble godt motatt av kritikere verden over.

Sia synger refrenget på Battle Cry, singel nummer to fra Dirty Gold.

Angel Haze er Månedens Chérie fordi hun er sterk, ærlig, talentfull og åpen. Hun rapper med intensitet, sinne, en styrke og hastighet, som vi er sikre på vil sette spor og hun er helt klart en ny stor, skinnende stjerne på rap-himmelen (ja, det er lov å skrive klisjeer innimellom!) Vi elsker at hun tør å ta opp tabubelagte emner som seksuelle overgrep og psykisk sykdom.

Vi avslutter med å slenge oss på en setning fra Battle Cry: «Go Haze, they can’t stop you!»

Angel Haze spiller på Stavernfestivalen den 12. juli og kan også høres med Ludacris på theme-låta til kinoaktuelle 22 Jump Street. 

Headerfoto: Skjermskudd fra musikkvideoen Battle Cry

 

Ulrikke Eriksen Ekeli er en av tre redaktører på Oh Chérie. Hun har gått musikklinjen og et forfatterstudium. Ulrikke digger forfatter Bret Easton Ellis, black metal og hiphop, Mac-sminke og kunst. Blogger på askforanswers.nu.