Månedens Chérie: Carina Elisabeth Carlsen

carina3

Månedens Chérie gjør det kult å elske seg selv.

Kroppspositivisme er de siste årene blitt et begrep. Det er en greie som i Norges lille jantelov-samfunn ikke tidligere har fått lov til å komme helt frem i lyset, men som virkelig har kommet på overtid. Å like seg sjøl hadde i en ideell verden vært ganske lett, men i svært mange tilfeller kan man komme godt opp i voksen-voksenalder før det skjer. Om det skjer i det hele tatt.

Heldigvis finnes det noen unntak som baner veien for resten av oss. Noen som inspirerer og som legitimerer det å digge sin egen kropp. Å ha det morsomt med den og klare å være avslappa. Ting er nemlig innmari mye lettere når man har noen som går i bresjen.

Månedens Chérie er Carina Elisabeth Carlsen. Forfatter av bloggen «Fet, men fattet», Burlesque-danserinne med artistnavn Fifi Von Tassel, standup-komiker, vernepleierstudent med mål om å bli sexolog, freelance journalist (tidligere skribent for Oh Chérie må vite, og det er vi svært stolte av) og nylig med i VG-helgs nakenserie.

Carinas første utrop til offentligheten skjedde gjennom bloggen «Fet, men fattet».

- Jeg startet bloggen i utgangsunktet for å få ut aggresjon rundt dette med å hate seg selv. Jeg var i en fase i livet der jeg ikke klarte å innrømme for meg selv at jeg var fin nok om jeg var, og fikk et voldsomt behov for å skrive. At den skulle bli så stor som den ble var aldri intensjonen

- Bloggen handlet om å være feit, fattig og singel – sånn i korte trekk. Det tok etter hvert av, og jeg fikk jobb i Woman som spaltist, og da følte jeg det krasjet veldig å gjøre begge deler. Jeg la den derfor ned og hadde tenkt å la det bli sånn. Så dukket behovet for å skrive opp igjen, men jeg ønsket denne gangen å ha en ny vri. Jeg skriver fortsatt personlige tekster, og noen innlegg er litt «bloggete», men jeg ønsker å formidle at kropp er topp. Jeg har etter hvert kommet dit selv at jeg synes kroppen min er vakker, og den følelsen ønsker jeg å formidle videre til alle. Det å gå fra å ikke orke å se seg selv i speilet, til å oppriktig kunne se seg selv og si du selv synes du er vakker – den følelsen unner jeg alle.

carina2

En sjanger som ofte nevnes i samme setning som nettopp det å elske seg selv, er Burlesque. Dette er en sexy og sensuell, men også teatralsk og leken form for dans hvor utøverne finnes i alle former og farger. Stilen har referanser til gammel Vaudeville (musikalsk variert teater, red.anm), og er en slags form for stripping med glimt i øyet. I internasjonal media kan Dita Von Teese sies å være en av nåtidens mest kjente Burlesque-artister, og i 2010 ble sjangeren for alvor satt på kartet for allmennheten, gjennom filmen Burlesque med Cher og Christina Aguilera i hovedrollene. Carina begynte å danse Burlesque for litt over ett år siden.

- Jeg har alltid vært fascinert av sjangeren, og har i flere år vært fan av den norske burlesquegruppen The Fleshoticas. Da jeg flyttet nærmere Oslo og så at det var mulig å melde seg på kurs tok jeg sjansen. Jeg var den største på hele kullet, og den nest største var som halvparten av låret mitt. Likevel vurderte jeg aldri å trekke meg. Instruktøren vår er en fantastisk dame som har prentet det inn for oss at Burlesque er for alle, og handler ikke om å være den peneste, men heller om å ha et budskap. Derfor prøver jeg å tenke ut gode soloacts som får folk til å tenke litt, og har så langt fått mange gode tilbakemeldinger på «Cupcake Wars», som handler om å ta et oppgjør med badevekta.

Som om ikke Carina var tøff nok fra før, med Burlesque og sin åpenhjertede blogg, så holder hun også på med standup. Også her snakker hun om sine tanker om kropp og selvbilde.

- Jeg begynte med standup i september og har vært veldig heldig å få stå masse etter dette. Det er like fælt hver gang før jeg skal på, og den følelsen man står med når ingen ler – fullstendig grusomt. Men jeg elsker det og håper å kunne bli bedre. Å være morsom og samtidig politisk i det formatet er vanskelig, og jeg har ikke helt knekt den koden. Foreløpig snakker jeg veldig mye om kroppen min og hvordan det er å være tjukk, og byr en hel masse på meg selv. Jeg håper etter hvert å kunne kombinere både Burlesque og standup, og med tiden bruke det i en større sammenheng.

carina1

Carina har åpenbart mye på hjertet, og det kommer ut på forskjellige måter, med både innlevelse og en god porsjon humor. Men sånn helt konkret, hva er det hun ønsker å formidle til omverdenen?

- Jeg tar nå vernepleierutdanning for å kunne gå videre med sexologi. Jeg har en agenda, og ønsker å jobbe med selvtillitsproblematikk hos barn og unge, samt funksjonshemmede. Jeg er opptatt av at alle, uansett legning, hudfarge, seksualitet, kroppsform, høyde og vekt, funksjonshemmede eller ei, skal kunne stå å se seg selv i speilet og ærlig og oppriktig mene at en selv er vakker. Det er en lang vei å gå og en stor jobb som må gjøres, men noen må ta den kampen, og det kan like gjerne være meg. Vi lever dessverre i en verden der det er verre å være tjukk enn slem. Vi lever i en verden der ungdom tar sitt eget liv på grunn av ulik størrelse på puppene. Er det virkelig slik vi ønsker å ha det…?

- Min forandring har skjedd gradvis. Jeg har gjort en del stunts i det siste, og de tingene gjør jeg både for å provosere og å inspirere. Jeg har kastet klærne på både TV og i VG, men tror kanskje det er det som må til. Jeg har blitt kritisert for at virkemidlene mine er «feil» og noen synes også at budskapet er tullete, men jeg har stor tro på at den som skriker høyest også er den som blir hørt. Om jeg må være litt ekstrem og dra den ekstra langt for å nå gjennom er det greit.

Å være åpen om å like seg selv, er dessverre ikke alltid like lett. Det er flere personer som har reagert på at Carina er fornøyd med seg selv, og at hun attpåtil viser det til verden. Hun forteller om noen tilfeller:

- I fjor sommer fikk jeg oppfordring på mail fra en fremmed mann om å ta mitt eget liv, for å spare samfunnet for den utgiften jeg som overvektig kom til å bli om noen år. For et par måneder siden ble jeg «hetset» på Instagram av noen tyske jenter som skulle slutte å spise fordi jeg var så stygg. Når man får sånne ting slengt etter seg må man ta et valg. Man kan enten la seg knekke, eller gå videre med hevet hode. For min del følte jeg at jeg virkelig hadde oppnådd noe når det satt to jenter i Tyskland og hatet meg nok til å sette ord på det – bare fordi jeg er stor. Når det er sagt mottar jeg også en rekke tilbakemeldinger fra folk som har latt seg inspirere, det være seg av noe jeg har skrevet eller noe jeg har gjort. Det er det jeg ønsker, og det er det som gjør at jeg inspireres til å fortsette. Jeg er bare i startfasen – verden skal få se mye mer av meg, på både den ene og den andre måten.

Det er nok av kroppsnegativt budskap i media. Å være positiv til den kroppen man er skapt med er ikke noe hverken Hollywood, Cosmopolitan eller Top Model kommer til å lære oss, så vi kan trenge inspirasjon fra hverdagshelter.

Vi lurer på om Carina har noen tanker om kroppspositivisme hun vil dele. Og det har hun selvfølgelig.

- Kroppspositivisme er viktig – uansett kropp. Jeg er ikke noe begeistret for dette med «ekte kvinner/menn», et cetera. Jeg synes vi skal omfavne det faktum at alle kropper er forskjellige. Noen er tykke, noen er tynne, noen er høye, andre korte – og det er faktisk greit. Vi har alle ulike preferanser og skjønnhet kommer i alle slags innpakninger. Jeg synes det kroppsidealet vi presenteres i dag er skummelt, med «bikinibridge», «thigh gap» og det som hører med. Det er ikke rart man føler seg utilstrekkelig når man hele tiden blir bombardert med et ideal som er umulig å leve opp til. Jeg synes også det er viktig å undestreke at dette ikke bare gjelder kvinner. Menn blir også utsatt for et stadig økende kroppspress og krav til livsstil. Jeg håper som sagt at folk kommer seg over denne ideen om at dersom man ikke er vakker etter samfunnets idealer er man ikke verdt noenting. Vi trenger flere som tør å gi litt blanke og som kan gå foran med et godt forbilde. Kropp er nemlig helt fantastisk og vi må lære oss å nyte den og å elske den akkurat som den er.

Amen to that!

Trude Thornes er nordlending, vernepleierstudent og bosatt i Trondheim. Liker film, alt som er whitetrash, rock og å utforske verden med alle sanser. Tar for øyeblikket et semester i statene. Blogger på http://levemedironiskdistanse.blogg.no/