Månedens Chérie: Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland

I en måned der fokuset typisk er rettet inn mot vårt eget land, og med et grunnlovsjubileum ruvende i horisonten har tittelen Månedens Chérie blitt tildelt en kvinne som i høy grad har bidratt til å drive nasjonen opp og frem, nemlig Gro Harlem Brundtland.

Som første kvinnelige leder i Arbeiderpartiet og Norges første kvinnelige statsminister, har Brundtland gjort seg mer enn fortjent til sitt eget rykte, men det betyr ikke at hun stopper der.

Gro Harlem Brundtland ble født i Bærum i 1939, og ble opprinnelig utdannet som lege ved Universitetet i Oslo. Etter å ha tatt en master i folkehelse ved Harvard i USA begynte hun, i en alder av 27 år å jobbe i Helsedirektoratet. Etter en periode som helseminister ble Brundtland Norges første kvinnelige statsminister i februar 1981. I tillegg til å være den første kvinnen i stillingen var Brundtland også den yngste statsministeren Norge hadde hatt. Hun ble statsminister igjen i perioden 1986-1989, og 1990-1996. Perioden 86-89 vakte oppsikt med sin høye andel kvinnelige ministre: i alt åtte av 13 ministre var damer. Brundtland selv bemerket:

Kvinner utgjør halvparten av befolkningen, og da bør de også utgjøre halvparten av medlemmene i en regjering.

Etter å ha trukket seg tilbake fra norsk politikk drev hennes ekspertise innen folkehelse Brundtland ut i internasjonalt farvann, og fra 1998 til 2003 ble hun valgt til generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO). Etter dette har Gro Harlem Brundtland innehatt talløse verv i internasjonale organisasjoner, for eksempel som en av tre spesialutsendinger i FN for klimaspørsmål, Health Policy Fellow ved Harvard University, og senest som nestleder av den veldedige organisasjonen The Elders, ledet av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Gro Harlem Brundtland er et prakteksempel på en dame som har hatt kontroll på både sitt private og sitt profesjonelle liv, og som har klart å balansere en vanskelig rolle i det offentlige med en krevende rolle som mor. Uansett hva slags meninger man har om politikk må man kunne anerkjenne at Brundtland har satt mange gode eksempler for norske damer gjennom sin tid i offentligheten. På spørsmål om hvordan det var å være kvinne i et mannsdominert miljø der man ble behandlet nedlatende anerkjente Brundtland at det til tider var vanskelig:

Det å være med å forandre Norge har vært viktig for meg. Det var tungt noen ganger, å ta kritikk og motbør når det føltes feilaktig, jeg måtte bare tåle det og gå videre.

Det har ikke, og er ikke alltid lett å være kvinne i autoritære lederstillinger. Som Brundtland selv har bemerket:

Kvinner som lykkes, synes å ha utviklet tilstrekkelig selvsikkerhet, og overvunnet frykten for å bli oppfattet som suksessrik.

Fra en suksessrik kvinne til en annen: Se Hillary Clintons hyllest til Brundtland i anledning hennes 70-årsdag i 2009, der hun takker henne for hennes arbeid for likestilling, offentlig helse, miljø og fred:

Det er fortsatt en vei å gå før kvinner og menn blir behandlet likt som ledere i det offentlige, men det hjelper med gode eksempler som beviser at det kan gjøres. Flere må opp og frem, for som Brundtland sier:

Det nytter ikke å være en skinnende stjerne på himmelen alene.

Ved å bevise for norske kvinner at det kan gjøres har Brundtland gjennom en årrekke gjort seg godt fortjent til litt oppmerksomhet, og i måneden der vi feirer landet og de som grunnla det kan det være verdt å tenke på de som tok det på seg å føre det videre også – og nettopp derfor er Gro Harlem Brundtland Månedens Chérie.

Headerfoto: Arbeiderpartiet via photopin cc

Linn Vardheim studerer for tiden engelsk litteratur ved The University of Edinburgh i Skottland og er veldig interessert i film, musikk, litteratur, språk og å late som om hun vet mer enn hun gjør. Vet ikke hva hun skal bli når hun blir stor, men katter er definitivt involvert.