Månedens Chérie: Lupita Nyong’o

LupitaNyong'o

Månedens Chérie er nominert til en Oscar for beste kvinnelige birolle, men det er ikke sikkert det er så viktig om hun vinner eller ikke.

Aktuell denne måneden med sin nominasjon til en Academy Award for sin rolle i Steve McQueens storslagne drama «12 Years a Slave» er Lupita Nyong’o en dame du for lengst burde ha lagt merke til. Med et slående nærvær både av og på kinolerretet fortjener Nyong’o alle de komplimentene og nominasjonene hun får.

Lupita Nyong’o ble født i Mexico, der faren underviste i politikk på universitetet, og er oppvokst i familiens hjemland Kenya. Hun beskriver selv sin egen oppvekst og oppdragelse som ”middle class, suburban”, med en far som var akademiker og senere senator i det kenyanske senatet, og en mor som var direktør for den kenyanske kreftforeningen. Nyong’o begynte tidlig med skuespill, men har erfaringer i filmindustrien som både regissør og manusforfatter. Hun forteller selv om ting moren lærte henne i oppveksten, som på mange måter kan forklare hennes utrolige nærvær og stolthet:

She instilled in me that you don’t have to apologize for being a woman. There’s no apology in my femininity. (Dazed)

I «12 Years a Slave» gjør Lupita Nyong’o en viktig, vond og strålende fremstilling av den unge slavekvinnen Patsey som gjorde at til og med de trøtte, gamle mennene i The Academy har fått øynene opp for den høyreiste skjønnheten. Med motspillere som Chiwetel Ejiofor, Michael Fassebender, Benedict Cumberbatch og Brad Pitt har hun for øvrig mye talent å spille mot, og har du ikke sett filmen, så get to it! Og om du allerede har sett den – gjør det gjerne igjen. Selv om den gir deg lyst til å unngå hvite mennesker i en måned etterpå (noe som viser seg å være overraskende vanskelig…), så er «12 Years a Slave» en viktig historie å få med seg.

12 years a slave

I tillegg til å være en fremragende skuespiller som er nominert til alle de prisene du kan komme på, er Lupita Nyong’o dessuten veldig bevisst på sin rolle som forbilde for unge mennesker:

The thing about having your image projected on many screens all over the world is that your image becomes something bigger than you. It has a life of its own, and that life is inspiring young, dark-skinned, or any complexion people to see beauty differently is a powerful thing. (…) It’s a privilege to be that image, and I do know that it is larger than me. (Bet)

Det er på mange måter tydelig at Lupita er en dame med et formål, og at hun forstår viktigheten av rollen hun er nominert til verdens kanskje gjeveste filmpris for:

Racism is not dead. It’s not. And that’s why this film is so important. To understand American society today, it starts with these kinds of stories, and the fact that they haven’t been dealt with yet. There’s work to be done. There are apologies that need to be sought and apologies that need to be offered. And that’s on a political level and a social level and an individual level and a communal level. (New York Magazine)

Som en konsekvens av dette er hun også veldig opptatt av sin egen rolle som afrikansk kvinne på det store lerretet, og innvirkningen dette har på unge mennesker fra forskjellige bakgrunner:

I feel very fortunate to be in this position, and I know that it means more to people because I am an African and I am dark-skinned. In many ways me being on the scene is doing for little girls everywhere what Oprah Winfrey and Whoopi Goldberg did for me. My world exploded by them being on screen. Hopefully I will inspire and be meaningful to other people.  (Entertainment Weekly)

Samtidig som hun er forfriskende bevisst på samfunn og politikk gir hun også et inntrykk av å være «en av oss» i måten hun forteller om sitt møte med sitt store forbilde Beyoncé, og bildene hun poster av seg selv på den røde løperen; som en ivrig fan som har fått lov til å være med på all moroa. Følger du henne på Instagram, får du glede av både bilder av pene kjoler og negler, samt et titalls selfies sammen med folk som Michael Fassbender, Michelle Dockery og Liam Neeson.

LupitaNyong'o-

Lupita Nyong’o er en dame som har hele pakka. Hun kan det hun gjør, hun vet hva hun driver med, og hun er bevisst på hvordan hun, gjennom sin rolle som en offentlig personlighet, kan gjøre en forskjell. Det gjør heller ingenting at hun er utrolig vakker… Alt dette og mer til gjør at Lupita har gjort seg godt fortjent til tittelen «Månedens Chérie» – selv uten en Oscar i hånda.

Se traileren til «12 Years a Slave»:

Linn Vardheim studerer for tiden engelsk litteratur ved The University of Edinburgh i Skottland og er veldig interessert i film, musikk, litteratur, språk og å late som om hun vet mer enn hun gjør. Vet ikke hva hun skal bli når hun blir stor, men katter er definitivt involvert.