Miley Cyrus – hva skjer, a?

Miley Cyrus - W cover

Fra uskyldig Disney-stjerne, til twerkende, nesten-alltid-halvnaken rebell. Miley Ray Cyrus… hva skjer, a?

Det startet så smått med en opptreden i 2009 på Teen Choice Awards, da en seksten år gammel Miley bestemte seg for å ta med seg en strippestang på scenen – for du vet, hvorfor ikke? – til flere av seernes vantro. Kritikerne langet ut mot ungjenta, og anklagene om upassende oppførsel ville ingen ende ta. (De samme kritikerne døde for øvrig av kollektivt hjerteattakk året etter, når et videoklipp av en bong-røykende Miley dukket opp.) Men, til tross for tidlige tegn på at det bodde en rebell i popstjernen, var det ikke før i august 2013 at hun virkelig gav fingeren til allmenheten og kjørte sitt eget løp. De lange lokkene falt, håret ble farget platinablondt og hun twerket seg inn i historien med en femten år eldre mann. TTYN, Hannah Montana.

Siden den gang har Miley forårsaket utallige snakkiser, som for eksempel den gangen hun fyrte opp en joint på scenen etter å ha mottatt en MTV-pris (personlig favoritt!). Eller da hun ble spanket av en dverg i latexdress. Eller da hun stilte opp på Terry Richardson-shoot og rocket buffalo-sko og badedrakt. Good times.

Så, tilbake til tanken jeg hadde innledningsvis: hva er egentlig greia med denne jenta? Kan det hun gjør kalles feminisme? Eller det kunst? Kanskje hun bare, på godt norsk, er sjuk i hue?

MileyRay
Slik vi var vant til å se Miley. Foto: Vivian L. Arita via photopin cc

Personlig tror jeg det er en god blanding av all the above. Omtrent-nakenbildene hennes er kunst, absolutt. Kropp er vakkert. Det er på tide å senke skuldrene og nyte det for hva det er – slut-shaming hører ingen steds hjemme i 2014. Og om jenta er litt gal? Det finnes det vel ikke tvil om (poeng: dansende hasjplanter og adult babies på scenen). Men hvem er det som ikke er litt gal, da? I sure am. Og det er bare jævlig fint. Å ikke være A4. Beige. Nøytral. Ugh.

Og så er det det store spørsmålet: er Miley feminist? Eller bidrar hun til objektiviseringen?

Til tross for at hun gjentatte ganger har fått passet påskrevet av andre med samme hjertesak, sier hun i alle fall selv at hun er en av de største kvinneforkjemperne som finnes. Blant annet 90-talls stjernen Sinead O’Conner har reagert på Mileys oppførsel og skrev i oktober i fjor et åpent brev om hvordan hun måtte ”slutte å oppføre seg som en prostituert og kalle det feminisme”. Ouch. Meeeen, likevel kjører Miley på som aldri før med superseksuelle sceneshow og blir som oftest sett i enten gjennomsiktige, hullete eller fraværende antrekk – og er det ikke dét som er feminisme, da? Å tørre å si fuck you til de som prøver å holde deg nede? Det er det i alle fall for meg. Det handler om å være uredd, om å oppfordre andre kvinner til å drite i stereotyper og tørre å omfavne sin egen originalitet. Det handler om å ha makten til å uttrykke seg, enten det er med burka eller med nipplecovers og sukkerspinn-lilla parykk. Jepp. Det skjedde. Så, Miley Cyrus, forkjemper av kvinnesaken? Check.

Sånn når alt kommer til alt, så synes jeg jenta virker veldig ålreit. Ja, hun nyter litt weed fra tid til annen. Ja, hun twerker selv om hun egentlig ikke kan det. Og så, da? Hvem bryr seg? Er du så rak i ryggen og moralen at du ikke tåler å se på det – lukk øya. Du kan lire av deg så mange fornærmelser du bare vil, men hun er ung, rik, suksessfull og, let’s face it, dødsdeilig. Miley vinner.

Angelica Martinsen er en 21 år gammel journalistikkstudent med en (meget) stor forkjærlighet for Harry Potter. Liker verken vin, turer i solnedgangen eller Bon Iver. Altfor glad i sjokolade.