Du grønne glitrende jul: Miljøvennlige julegaver og innpakning

11401587156_3bd1c78a0b_b

O jul med din glede og hauger av ting! Julen er en helt egen årstid, der giverglede og samvær står i fokus. God mat, dype samtaler og en stadig voksende julegavestabel er noe vi alle gleder oss til.

Nettopp julegaver er en av de viktigste komponentene for en vellykket feiring – særlig for barn under atten år (og for undertegnede). Dessverre er det også slik at med hauger av gaver følger hauger av søppel – gavepapir som ikke kan gjenvinnes, bøker som byttes frem og tilbake, iPader som blir utdaterte og klær som blir for små. Med dette i tankene er det noen grep vi kan ta alle sammen for at julen blir moro for de voksne, gøy for barna og flott for miljøet.

IMG_9298

Foto: Caroline Strimp

Du har kanskje sett Seinfeld-episoden der George gir bort en donasjon til en oppdiktet veldedig organisasjon til alle på kontoret? Ansiktuttrykkene til mottakerne er uvurderlig. Ikke fortvil – vi kommer ikke til å oppfordre deg til å gi bort gaver som skaper skuffelse. Men det går faktisk an å tenke litt på miljøet, litt på mennesker du er glad i og samtidig gi gode gaver som ikke går i glemmeboka med det første.

Seks av ti av den norske befolkning ønsker seg heller opplevelser, mat og tjenester enn ting. Det viser en ny undersøkelse som Framtiden i våre hender står bak. Her ligger nøkkelen til en god feiring: Ved å gi en tjeneste i stedet for et produkt kan du virkelig gjøre en person glad. For nettopp hva gir man til personen som har alt? Vi har mange forslag: Massasje, spatur, fjelltur, kinobilletter eller konsertbilletter og vennetjenester!

For å kna ut førjulsstresset og belastningen fra julebordsesongen kan du gi en 60 minutters par-massasje på Daikai. Dette gir ro i sjela og er godt for både kropp og hode etter en lang desember. Alternativt kan du invitere med venneparet på middag eller på tur til fjellet for å stå på ski. Eller hva med en konsertbillett til Tori Amos på Sentrum Scene i mai? Andre gode gaver er hjelp i hjemmet: gavekort på flyttehjelp, malehjelp, bidra til å montere møbler eller andre huslige sysler som man helst vil slippe å gjøre. Turer på teater eller i Operaen er også opplevelsesgaver som er vel verdt å gi!

Til barn er det viktig å tenke seg godt om – det er dumt å bli hun kjedelige tanta som bare gir myke pakker. Har du nieser eller nevøer, kan du gi dem en tur til byen: gi et par skøyter og en kveld i Spikersuppa, etterfulgt av en middag eller kopp kakao. Visste du forresten at de lykkeligste barna får færre julegaver? Forskning tyder på at man ikke blir lykkeligere med flere penger eller ting, men ved å bruke pengene riktig kan man øke lykkefølelsen. Hvis du går sammen andre i familien eller vennegjengen i et spleiselag og kjøper noe ordentlig som holder en stund og som mottakeren virkelig trenger, kan du spare miljøet for en ekstra belastning.

Skal du gi gaver til venninner er det flere ting du kan tenke på. Ved å gi medlemskap eller nedlastbare gaver – Spotify-abonnement, nedlastningskort til iTunes, Netflix-streaming og lignende – kan haugen med gaver reduseres. I venninnegjengen min samler vi oss heller til juleverksted eller går ut og spiser sammen i stedet for å bytte smågaver oss i mellom. Samvær er den viktigste nøkkelen til et godt vennskap!

I førjulstiden står julebakst høyt på listen. Mat og godteri er gode gaver som må spises opp, som man kan gi til alle: foreldre, venner, familie og svigerfamilie. Du kan enten lage eget godteri (du finner mange gode oppskrifter på godt.no) eller kjøpe diverse mat og drikke på Bondens Marked. Sistnevnte følger med fine gråposer, så slipper du å pakke inn gaven.

b

Foto: Caroline Strimp

Dette fører oss til en annen del av jula – gavepapir. Har du noen gang forsøkt å brenne julegavepapir? Den kjølige, grønngule flammen som oppstår er argument nok for meg. Julegavepapir skal verken brennes eller gjenvinnes, men kastes som restavfall. Og når det blir stadig mindre plass under juletreet er det lurt å finne andre løsninger for innpakning. Framtiden i våre hender har beregnet at vi bruker omtrent 60 millioner meter med gavepapir hvert år i jula. Med 60 millioner meter julepapir kommer du deg rundt ekvator en gang og vel så det. Dette er veldig mye papir! Derfor kan både planeten vår og vi ha godt av å pakke inn gavene på en litt annen måte enn med glanset gavepapir.

Papirposer innbundet med silkebånd og polkastenger er en god løsning, og man får ofte med seg fine poser steder man kjøper fine gaver. Silkebåndene kan mottakeren beholde, eller så kan du snike de med deg hjem og bruke dem om igjen. Men dette er ikke den eneste måten å pakke inn miljøvennlig! En innpakningsmetode som har vært en suksess hjemme er å bruke gammelt avispapir til enkel innpakning, kombinert med et bilde fra gamle dager. Hvis du går på en hobbybutikk som for eksempel Panduro Hobby kan du kjøpe ark der du får flere gammeldagse motiver som kan limes på avispakken, og festes med rød hyssing og kanelstenger. Dette blir veldig fint, og alt kan resirkuleres! Hvis du synes avispapir er å ta miljøvennligheten litt for langt, kan du bruke solid, gammeldags gråpapir i stedet for. Hvis du er flink og tar vare på gamle skoesker eller andre esker du har fått, kan du pakke inn gavene i skoeskene og pynte med røde silkebånd og papirhjerter. Da holder du både samvittigheten og jorda ren.

Andre tips: Ikke kast! Selv om det kanskje ser dølt ut å åpne gavene med omhu, ved å klippe opp teipen sakte og brette papiret før du en gang har sett på gaven, så er dette en veldig god løsning. Da har du papir du kan bruke ved senere anledninger. Spar på esker du får, legg silkebåndene bakerst i skapet og hent alt frem neste år.

Hva er så nøkkelen til en grønn jul? Litt omtanke, en porsjon kreativitet, gode opplevelser og nøye vurdering. Så sett på julemusikken, finn frem det du har i skapet og la kreatitiveten slå seg løs. Vi ønsker deg en god julehandel, en gledelig jul og et herlig miljø!

Har du noen gode tips til en miljøvennlig jul? Del gjerne tipsene dine i kommentarfeltet!

Headerfoto: Pia Schøyen Wellerop

Thea Fredheim Lian er utdannet siviløkonom, men vil bli forfatter når hun blir stor. Elsker hiphop-beats og Elvis Costello. Bor på Grünerløkka og klarer seg ikke uten lukten av sjokolade fra Freiafabrikken. Hun er interessert i alt det fine som rører seg i Oslo, og blogger på http://www.lifeofoslo.com