Når første date ikke funker

date

Noen ganger holder det med én date, og det får være greit. Men hvordan slipper du unna den andre?

Dating, dere. Og første date, ikke minste. Hvor mange ganger kan man egentlig fikse på maskaraen? Og finnes det en eneste kombinasjon av klærne dine du ikke har prøvd ennå? Litt hjertebank, nerver, og en hel del håp som presser på bak pupper som sitter litt for stramt og litt for høyt. Man møtes, ikke sant, snakker litt om seg selv og livet generelt, interesser og hobbyer, prøver å finne et felles grunnlag. Men hva hvis man ikke finner det? Hva hvis denne typen, som du kanskje har møtt på Sukker.no eller byen eller blitt spleisa med av en venninne, som syns du bruker uforholdsmessig mye penger på batterier, rett og slett ikke er noe for deg allikevel?

Grunnene til det kan jo være så mangt – noen menn finner det for eksempel for godt å dukke opp på første date i crocs. Grønne, attpåtil. For så til alt overmål å kippe dem av seg fordi det «er så deilig med litt luft mellom tærne» (ja, det er en sann historie). Han kan være gørrkjedelig og kun opptatt av å forklare deg hvorfor det er smart å investere i bolig før bobla sprekker, mens du kikker lengtende mot spritflaskene som står pent oppstilt bak baren og lurer på om én jägershot er innafor på første date, kjære Gud, bare én?

Eller så er rett og slett ikke kjemien der, og det er også helt greit. Sånn er det rett og slett noen ganger. Men hva gjør du da, når han tydeligvis liker deg veldig godt allikevel – hvilket du i grunn skal ta som en kompliment uansett – og du vet at dere på et eller annet tidspunkt kommer til spørsmålet om neste date? Jo – du legger selvfølgelig all din energi i å sabotere den aktuelle daten så mye som overhodet mulig, sånn at han aldri vil finne på å be deg ut igjen. Her er noen tips og triks til hvordan:

Forpliktelseskortet

Beklager, alle menn der ute, det er virkelig ikke meningen å skjære alle over en kam, men det er da ingen hemmelighet at veldig mange av dere får litt høyere puls og hakket mer flakkende blikk så snart ord som «forpliktelser» og «framtid» kommer på bordet. Dette er de fleste kvinner smertelig klar over, og venter dermed med å ta det opp før man er et godt stykke inn i datingsyklusen (selv om hun selvfølgelig planla bryllupet deres i hodet etter ti minutter).

Men her er du faktisk en kvinne som virkelig ikke vil at denne mannen skal ringe deg igjen, så kjør på: fortell ham at du virkelig tror han ville kommet godt overens med faren din, de kunne for eksempel hatt noen ordentlig gode samtaler om våpensamlingen hans. Be ham komme med morsomme innspill til artige positurer dere kan ha på julekortet deres (jo nærmere desember denne daten faktisk finner sted, jo bedre, men jobb med årstidene; er det mai kan du jo lufte ideer om fine feriemål du har hørt at skal være veldig passende for par).

Snik litt tilfeldig inn i samtalen at du har vært veldig flink til å spare på BSU så du faktisk har egenkapital til en treroms, hvilket selvfølgelig kan være greit, man vet jo aldri når man plutselig kan trenge et ekstra soverom (her kan du også spørre om hva han syns om kjønnsnøytrale farger på barnerom, passer egentlig gult for både gutter og jenter?). Og mens man først er inne på det med barn er selvfølgelig stjernetrekket dette: ta ham i hånden, se ham dypt inn i øynene og si: «hvordan tror du barna våre kommer til å se ut?». Om du ikke har møtt på den ene av tusen som faktisk er gira på å slå seg til ro i løpet av neste uke og spør deg hva du tenker om labrador versus golden retriever, kan jeg nærmest garantere suksess.

Skulle dette allikevel ikke funke kan du jo prøve neste råd:

«Vær frastøtende»-kortet

Det sier vel i grunn seg selv; man prøver å gjøre et så godt inntrykk som mulig på en første date for å forhåpentligvis få en til, men om målet er det motsatte må handlingene tilpasses deretter. Når det gjelder å være skikkelig motbydelig er det bare fantasien og eventuelt din egen skamfølelse som setter grenser. Go nuts! Pill nese, klø deg på upassende steder, fortell i detalj hvordan den indiske maten du spiste dagen i forveien behandlet tarmsystemet ditt. Slafs og slurp så mye som overhodet mulig, og har du en betent hårsekk på leggen er dette helt riktig tidspunkt å vise den fram på.

Personlig er jeg ganske prippen av meg, men jeg er sikker på at du som kvinne med (litt) hjerne kan komme med noen andre riktig gode forslag. Uansett burde dette være en no-brainer. Jeg sier ikke at alle menn vil ha en pertentlig dame uten noen tilsynelatende kroppsfunksjoner, men sjansene for at han ikke ringer igjen bør øke betraktelig for hver rap.

«Me, myself and I»-kortet

Jada, man er på første date og man skal til en viss grad selge inn seg selv, hvilket er vanskelig om man ikke deler noe, men de aller fleste er opptatt av at den man møter også skal være en god lytter. Drit i det. Vær fullstendig overkjørende, avbryt ham midt i en setning fordi du kom på en innmari morsom historie om noe du selv har opplevd, gjør et stort poeng ut av å overgå ham hele tiden! Har han en bachelor? Du har en master! Trener han tre ganger i uka? Du trener fem! Han er glad i fjellturer? Du går Besseggen fire ganger i året! Og så videre. Her er det igjen bare fantasien som setter grenser.

Som et underpunkt her kan man også dra fram det fryktede eks-kjæreste-kortet: snakk din tidligere significant other opp i skyene, og gi en heller diffus grunn til hvorfor det ble slutt, kanskje du til og med kan legge inn et lite hint om at det ikke er helt over allikevel? Kan du krydre det med en «morsom» sexhistorie fra deres forhold er det selvfølgelig gull. Sikt mot stjernene!

Og sist, men ikke minst: det er også veldig lov å ikke være en drittsekk. Man kan faktisk si «beklager, jeg tror ikke dette kommer til å funke, men takk for selskapet». Ikke spill død og sett inn din egen begravelsesannonse i Aftenposten. Jeg heier på folkeskikk og høflighet! Happy hunting dating!

Headerfoto: Brad Hammonds

Viktoria Theresia Bumbulucz studerer sosialantropologi ved UiO og er oppfostret på ungarsk galskap og kjærlighet. Setter pris på klisjeer som vin og bøker, og er ellers ganske glad i å være i fred.