mobilt bredbånd brikke på pc

Nybegynnerguide for mobilt bredbånd

Hva er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd refererer til en Internett-tilgangsteknologi som bruker mobiltelefonnettverket for tilgang. Dette er forskjellig fra «trådløst bredbånd» som brukes når du refererer til «trådløse hotspots» som kafeer, hoteller eller flyplasser, som gir internettilgang eller «trådløse rutere» som du installerer på en fast telefonlinje i hjemmet. Mobilt bredbånd kan brukes hvor som helst i et dekningsområde (inkludert i utlandet), akkurat som mobiltelefonen din, selv om det er viktig å forstå at hastighetene du får kan variere akkurat som med faste linjetjenester. Noen mobile bredbåndsleverandører som EE tilbyr også ”fastlinje” bredbåndstjenester, så pass på at du vet hva du kjøper.

Selv om mobil internettilgang har eksistert i mange år, har hastighetene den siste tiden økt for å tilby «bredbånd» -tjenester. Vi ser på en tjeneste som ‘bredbånd’ når nedstrømshastigheten generelt overstiger 250 kbps (kilobits per sekund). Dette tilsvarer «0,25 meg».

Hva er bedre: Mobilt eller fast bredbånd?

Dette avhenger helt av hva bredbåndskravene dine er. Noen mennesker synes at fleksibiliteten ved å kunne bruke tjenesten hjemmefra gjør mobilt bredbånd ideelt, men hvis du streamer TV / musikk, eller spiller online rollespill, kan det hende at mobilt bredbånd ikke passer.

Hvilken maskinvare trenger jeg?

For å bruke mobilt bredbånd trenger du et modem og et SIM-kort som ligner det på mobiltelefonen din. Du kan få begge disse fra nettverksoperatøren din, selv om det er verdt å merke seg at mange nye bærbare datamaskiner har 3G / 4G bredbåndsmodemer innebygd (som kan fungere bedre på grunn av at antennen er inne i den bærbare skjermen i noen tilfeller, eller verre fordi den er eldre ; du må sjekke. Disse kan finnes under et batteri).

Det vanligste modemet kalles USB-dongelen som er ganske liten i disse dager, men du kan fremdeles finne ExpressCard-modemer også. I tillegg er det mulig å kjøpe rutere for mobilt bredbånd som lar mer enn én person dele forbindelsen.

Hvor raskt er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbåndshastighet varierer avhengig av hvilken type tilkobling du kan få. Uansett hvor du har dekning på mobiltelefonen, kan du vanligvis få en «GPRS» -forbindelse, som går med opptil 80 kbps nedstrøms og 40 kbps oppstrøms, mens du i sentrum av større byer, kapasitet tillater det, kan få hastigheter på opptil 60 Mbps. Du må også sikre at ditt mobile bredbåndsmodem og tjenesten du abonnerer på er i stand til å levere den hastigheten.

Det er verdt å merke seg at GPRS-latenstiden vanligvis er ganske høy, noe som gjør den mindre egnet for noen typer applikasjoner der 3.5G / HSDPA fremdeles kan fungere bra. Hvor områder med oppstrøms hastighet vises, vil hastigheten avhenge av hvor mye nettverkskapasitet som er tildelt ‘oppstrøms’ vs ‘nedstrøms’ trafikk, med den typiske hastigheten mer sannsynlig å være den lavere. Ovennevnte illustrerer hva som er tilgjengelig i Storbritannia for de fleste forbrukere, og er ikke et teknisk sammendrag av protokollenes evner. Protokoller som HSUPA gir raskere oppstrømshastigheter, ofte på bekostning av båndbredde nedstrøms og raskere tjenester kan forventes i løpet av de neste årene på neste generasjons tjenester.

Du kan også oppleve at ved bruk av 3G og 4G, er hastigheten mens du står stille eller går mye bedre enn hvis du er i et kjøretøy som er i bevegelse raskt. Noen ganger gjør tog som kjører veldig fort det vanskelig å bruke mobilt bredbånd.

Bør jeg skaffe mobilt bredbånd?

Dette avhenger av dine individuelle behov. Generelt sett, hvis du surfer på nettet, sjekker e-post, handler online og så videre, vil mobilt bredbånd ofte fungere bra. Hvis du bruker veldig ‘båndbreddeintensive’ applikasjoner som å laste ned mye musikk eller videoer, eller du deler forbindelsen med familie eller husmannsplasser, vil du sannsynligvis ha det bedre med en fastlinjetilkobling.

Kan jeg dele mobilt bredbåndstilkobling med familien?

De fleste mobile bredbåndstilkoblinger vil bruke ‘USB-dongler’ som kobles til en datamaskin. Det er mulig å dele dette ved å kjøre programvare, eller du kan bruke en mobil bredbåndsruter, men dette koster litt, så det brukes mest i bedrifter. Hvis du vil ha en bredbåndsløsning for familien i hjemmet ditt, har en fast bredbånd en tendens til å være det bedre alternativet.