Ordets makt kledd i musikk

488033_538955742803051_1464247229_n

488033_538955742803051_1464247229_n

Musikkonkurransen Rapvalg handler om å løfte frem samfunnsengasjement og politiske budskap, men siden oppstart i 2009 har de mottatt svært få bidrag fra jenter.

Til høsten skal hele Norge til valgurnene igjen, og frem til den tid er Rapvalg på plass for å få ungdom og unge voksne engasjert. Tidligere har det bare vært et par kvinnelige påmeldte til konkurransen. Nå oppfordres jenter til å sende inn sin musikk.

Rapvalg startet i 2009 etter at OMOD (Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering) fikk en oppfordring fra Kronprins Haakon Magnus om å engasjere unge mennesker politisk gjennom rap og hiphop. Kort tid etter ble prosjektet lansert, og med den amerikanske ambassaden som en av sponsorene, var det rapperne Kaveh og Arshad som vant 10.000 kroner. Kaveh har senere blitt et kjent navn og har blant annet laget musikk med Madcon.

Konkurransen er ment for gutter og jenter opp til 35 år, og er åpen for alle musikksjangre, men med tanke på konkurransens navn, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at de fleste bidragene hittil har bestått av rap-låter.

– Navnet ble til etter en runde med brainstorming, og på den tiden var mange i studioet vårt hiphop/rap-orienterte. Konkurransen har alltid vært åpen for alle musikksjangre, men vi syntes navnet Rapvalg var fengende, også fordi rap har ofte vært politisk og samfunnsorientert, sier Meena Rathor, prosjektkoordinator i Rapvalg.

Juryen mottar gjerne låter i andre musikksjangre, så lenge de har viktige budskap som kan være med på å oppfordre folk til å bruke stemmeretten sin. I tillegg vil de svært gjerne høre fra flere jenter.

– Det er vanskelig å si noe om hvorfor så få jenter melder seg på, sier Rathor. – Vi har aldri rettet oss kun mot gutter, og vi har gått bredt ut i hele landet med utlysningen av konkurransen. I år har vi blant annet henvendt oss til AKKS, som jobber med å integrere kvinner i norsk musikkliv, for å få spredd ordet.

De har også valgt å satse litt mer på sosiale medier ved å inngå et samarbeid med digitalbyrået We Don’t Do Print, og håper på den måten å nå ut til flere jenter. Hovedsponsor i år er Stemmerettsjubileet, et jubileum som feirer 100 år med stemmerett for kvinner. Det hadde vært litt synd om konkurransen finner sted uten et eneste jentenavn på lista i et år som dette, eller hva?

Det finnes ingenting kulere en jenter som rapper, så uavhengig om du har adamseple eller ikke, bør du melde deg på! – Kaveh, vinner i 2009.

Bidrag kan sendes inn via Rapvalg.no fra 20. mars, ti låter vil gå videre til finalen i Oslo. Og premien for beste låt? 100.000 feite kroner!

Ida Sundmoen Dahle er redaktør i Oh Chérie. Hun er utdannet lingvist og lever for tiden livets glade dager i Paris. Aller mest opptatt av politikk, grønne ting og store drømmer. Over gjennomsnittet glad i sjuke filmer og triste bøker. Blogger på idasundae.com.