Oslos beste sjokoladesjapper

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sjokolade – bare ordet sender frysninger ned ryggen på mang en person. Smeltet og flytende, fast og fin, med nøtter, frukt eller bær, hvit, mørk eller lys.  

Sjokolade er laget kun for at vi mennesker skal få et lite lyspunkt i et ellers stressende liv, og er et element i hverdagen et stort flertall av den norske befolkningen ikke kan klare seg uten. Derfor er det ikke annet enn krise når nyheten om at verden holder på å gå tom for kakaobønner skylte over oss for et par måneder siden. Dette slo ekspertene fast ved sjokoladeindustriens hovedmøte i London i begynnelsen av oktober. Realiteten er hard, og som følger: Det er ikke nok kakaoplantasjer igjen til å møte den store etterspørselen i dagens marked, og hvis vi fortsetter forbruket som i dag vil verden gå tom for sjokolade 2.oktober 2020. Det kan faktisk være slik at våre fremtids barn ikke vet hva sjokolade er, og ikke minst hva det smaker. I mellomtiden vil prisene stige, så sjokoladefantasten vil måtte betale mer og mer for det brune gullet som smelter på tunga.

For oss sjokoladeelskere er dette kanskje de dårligste nyhetene vi har fått siden Yade ble fjernet fra sjokoladehyllene. Sjokolade har tross alt eksistert i mange hundre år, og vært en solid støtte for mennesker i alle sjikt av samfunnet. Hvordan skal vi ellers komme oss gjennom en hjerteknusende kjærlighetssorg, den døll kjedelige 50-årsdagen til svigermor – eller bare Gullrekka på NRK på fredagskvelden?

8411508030_6b5074e74c_b

Foto:Ulrikke Eriksen Ekeli

Derfor har vi i Oh Chérie tatt på oss oppgaven. Ved å grundig til verks i hovedstadens gater har vi plukket ut en håndfull steder som lager og selger våre sjokoladefavoritter, for at du skal kunne nyte så lenge det varer. Vi har studert og saumfart Oslos beste sjokoladesjapper, prøvesmakt og kastet i oss det vi har kunnet finne – for dere leseres skyld, så klart. Her er våre fem sjokoladefavoritter i Oslo:

Sverre Sætre
Norges mest anerkjente konditor har gjemt seg bort i små, delikate lokaler på Briskeby. I Niels Juels gate får du ikke bare hjemmelaget, nydelig sjokolade i mange smaker, men makroner, marshmallow og kaker – alt hjemmelaget og nydelig. Sverre Sætre er godt kjent i konditormiljøet; han har vunnet både gull i kokke-OL og er kronet verdensmester i søtsaker. Dette er en mann som kan sine saker! Oh Chérie anbefaler et stykke sjokoladekaramell med havsalt – salt og søtt som smelter på tunga. Nam! Konfektstykkene koster ti kroner stykket, så her kan du plukke ut dine favoritter til lørdagskosen. Trenger du julegave til en du ikke kjenner så godt, er en sjokoladeeske herfra et godt alternativ: Ti dekorerte konfektstykker i en nydelig eske til gode 200 kroner. Sverre Sætre har et stort utvalg å by på, så her kan du bruke god tid og finne din yndlingssmak – du finner noe til enhver gane.

Freiabutikken
Visste du at det finnes et sted midt i tykkeste Oslo der du kan plukke dine egne Twist-favoritter? Freiabutikken ligger tvers over gata fra Stortinget, og sannsynligheten for at Erna og kompani var innom denne lille butikken opptil flere ganger før sonderingsmøtene er stor. Her betaler du sjokolade per hektogram, og du kan velge enten Twist-godteri eller favorittkonfekten fra Kong Haakon. Du får også konfektesker og annen sjokolade, kakao å varme deg på og muligheten til å sette deg ned og ta en pust i bakken. Freiabutikken har eksistert i over hundre år, og forhåpentligvis vil den eksistere i flere hundre år til.

Pascal Konditorier
Det er kanskje ikke sjokolade du umiddelbart tenker på når du hører ordet Tollbugata, men også i de nye lokalene til Pascal står nytelse i fokus. Pascal Konditorier er spredt over hele Oslo, men den fineste sjappa av de alle finner du nettopp i Tollbugata. Denne franskmannen regnes, i følge han selv, som en av verdens beste konditorer og du har garantert sett ansiktet hans i en eller en annen sammenheng. Med god grunn! For her får du virkelig sjokolade fra øverste hylle – nydelig konfekt og sjokolade, og kaker som får det til å fosse fra munnviken. Her får du den billigste stykkprisen for konfekt: ni kroner per stykke sjokolade som smelter på tunga er absolutt akseptabelt. Er du så lat at du ikke orker å gå til en av restaurantene hans (som ligger i Tollbugata, Henrik Ibsens gate, Ullevålsveien og Bygdøy Allé) har Pascal en nettbutikk der du kan bestille sjokoladen direkte hjem – slik at du kan spise deg sjokolademett med god samvittighet.

Sebastien Bruno
Frankrike står bak flere av Oslos beste sjokoladegenier – eller ”kjærlighetens og sjokoladens paradis” i følge franskmennene selv. Sebastien Bruno drives av to franskmenn som legger en voldsom stolthet i arbeidet. De lager nydelig og eksklusiv sjokolade du kan kjøpe i butikken deres på Frogner eller i Mathallen. Hva med å prøve en bit hvit sjokolade-ganache med kokos? Eller mørk sjokolade med vanilje? Sjokoladen du får kjøpt her er laget for hånd med førsteklasses råvarer der særlig kakaobønnen står i fokus. Det gjenspeiler seg i prisen: her koster konfekten 14 kroner stykket. Dersom det blir for mye sjokolade (selv om det i prinsippet aldri kan bli for mye sjokolade), kan du også få kjøpt makroner som smelter på tunga og andre søtsaker som du kan kose deg med på fredagskvelden. Vår favoritt? En liten bit mørk sjokolade-ganache for den kraftige kakaosmaken som mykt blander seg med det søte snittet i midten.

Den Lille Kokosbollefabrikken
Kokosboller er kanskje ikke sjokolade per se, men det er ganske godt for det. Den Lille Kokosbollefabrikken har to filialer – du finner de enten på Sagene eller Grünerløkka. Disse minisjappene er ikke like glamorøse som de franske mesternes, men her finner du ordentlig hjemmelaget sjokolade-kos. På nettsidene skryter de av et bredt utvalg av konfekt, men i butikken finner du kanskje ikke det største utvalget. Du kan få et godt utvalg med kokosboller, eller noen andre sjokoladegleder til liten og stor. Fokuset til Den Lille Kokosbollefabrikken ligger nok heller ikke på råvarer av ypperste kvalitet eller ”single-source” kakaobønner, men på solide, hjemmelagede kokosboller. Og det får de til med god margin!

8410353091_8f39404099_b

Foto: Ulrikke Eriksen Ekeli

Andre sjokoladebutikker i Oslo:

- Freialand
- Kaffebakeriet
- Konfekt Spesialisten
- Pals fabrikkutsalg
- Sjokoladebiten

Headerfoto: Sister72 via photopin cc

Thea Fredheim Lian er utdannet siviløkonom, men vil bli forfatter når hun blir stor. Elsker hiphop-beats og Elvis Costello. Bor på Grünerløkka og klarer seg ikke uten lukten av sjokolade fra Freiafabrikken. Hun er interessert i alt det fine som rører seg i Oslo, og blogger på http://www.lifeofoslo.com