Påfyll og inspirasjon til et bedre kvinneliv

ProsjektPerfekt_2

Lørdag 22. mars var Kvinnehelsedagen, et arrangement i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening. Det handlet om hva vi kvinner bør vite og tenke over for å ha en god helse, med det kolossale kroppspresset vi utsettes for som hovedtema. Oh Chérie gir deg en oppsummering av en lærerik og morsom dag.

– 3 av 4 kvinner vil endre på utseendet sitt. Markedet for plastisk kirurgi øker meget hvert år. Et «attraktivt» utseende gjør det lettere å få jobb, venner og kjæreste. Slik vil vi ikke ha det.

Det sa generalsektretær Anne-Karin Nygård innledningsvis på det suverene gratisarrangementet som Sanitetskvinnene avholdt på Oslo Kongressenter på Youngstorget i Oslo med mål om å inspirere og gi påfyll til et bedre kvinneliv.  I år setter kvinneorganisasjonen fokus på skjønnhetstyranniet i samfunnet som setter sterkt preg på folks, og særlig kvinners, helse, både fysisk og psykisk.

Kvinnehelsedagen

Har kroppen erstattet hjernen?

Det er et enormt fokus på utseende i vår tid. Å ha en pen, veltrent kropp har blitt et symbol på intelligens og ansvarlighet. Hvis man ikke trener, blir man sett på som lat og uansvarlig. Utseendet har en kapitalfunksjon. De som ikke er «pene» (etter standardkriteriene for skjønnhet), må kompensere med andre former for kunnskaper og ferdigheter, f.eks. å være morsom eller å være såkalt «nerd».

– Å pleie kroppen blir omtalt som en jobb, et prosjekt eller et arbeid. Tenåringsjenter bruker mer tid på «kroppsarbeid» enn på lekser. Man kommer for sent til skolen fordi man har brukt så lang tid på å ordne seg for å se «bra» ut. Har kroppen erstattet hjernen? Spør kjønnsforsker Sanna Sarromaa, som har fulgt norske tenåringsjenter over lengre tid for å undersøke utseendefiksering blant ungdom. Ifølge henne har 50 000 ungdommer i Norge problemer med mat og kropp. Det er et skremmende høyt tall.

Men er det egentlig så rart at det rammer så mange? Se deg rundt. Overalt er det retusjerte bilder og falske kropper. Kroppen behandles som en pyramide av komplekser hvor kroppen analyseres i biter og plukkes fra hverandre. Kvinnebladene bidrar svært mye her ved å fokusere på én kroppsdel og hvordan du kan «perfeksjonere» den: «Hvordan få sprettrumpe» eller «Hvordan få flat mage».

Sett i et helthetlig perspektiv, når man ser hvor mye annet livet består av enn bare kropp, blir det ganske meningsløst å bruke så mye energi på noe som… kanskje ikke teller så mye i lengden.

Sett fokus på andre ting enn kroppen

Under en samtale om kroppsjaget med skuespiller Anne Marie Ottersen, Ida Fladen fra «Prosjekt Perfekt» på NRK og personlig trener og tidligere glamourmodell Lene Alexandra Øien, kom det fram noen gode poenger:

– Kanskje vi har for lite å drive med? Hva med å engasjere seg i andre ting enn vår egen kropp og å ha andre mål enn den perfekte kropp? Sa Anne Marie Ottersen.

Å vende blikket ut mot verden og vekk fra ujevn hud eller fargen på niplene sine er nok ingen dum idé.

For hva skjer hvis man bare fokuserer på å perfeksjonere sin egen kropp? Hvis man tester alle dietter og slankemetoder?

– Da blir man ikke lykkelig, konstaterte Ida Fladen, som i sitt tv-program har vært gjennom de fleste. – Man blir utslitt og usosial.

Hvor absurd er det egentlig ikke å vie hele livet sitt til å jobbe mot en «perfekt kropp»?


Lene Alexandra Øien, Anne Marie Ottersen, Ida Fladen og Sigrid Bonde Tusvik i diskusjon

Du er mer enn din kvinnekropp

– Du er jo mer en kroppen din, påpekte allmennlege og familieterapeut Michael de Vibe. – Det er vel ikke bare kroppen din som identifiserer deg?

Hvis noen spør deg om hvem du er, svarer du ikke «jeg er en sammensetning av to små pupper, to elefanthudalbuer, en valkete mage og ei lekker rumpe.» Du er noe mer enn det!

Individet består av tanker, følelser, kropp, roller og kanskje det viktigste: Væren. Et menneske ER.  Kroppen er bare en del av oss. Vi kan oppdage hva som er, gjennom oppmerksomt nærvær, oppdage og anerkjenne det som er.

Du er god nok

For når man aksepterer seg selv som man er, innser man at man er god nok. Lene Alexandra Øien nevnte forøvrig noe viktig:

– Fokuser på deg selv, ikke på de andre som får deg til å føle deg dårlig. Husk at du er god nok som deg selv.

«Perfekt» er en forestilling om noe som ikke finnes. Hvis det ikke er det ene, kommer det til å være det andre, du kommer alltid til å kunne finne «feil» hvis du bare vil. Du kommer aldri til å nå dit, fordi det fins simpelthen ikke. Så da veit du det. Da er det bare å slutte å hige etter det perfekte, og huske at du er god nok som du er. Dessuten er idéen om «perfekt» én ting for en person, og noe helt annet for en annen. Gjør som Ida Fladen foreslo:

– Skreddersy ditt eget perfekte liv! Det er du som lager ditt perfekte liv, det er du som er sjef over eget liv. Så bruk den rollen!


Anita Krohn Traaseth holdt foredrag

Anita Krohn Traaseth, direktør for Hewlett-Packard Norge og bokdebutant, understreket viktigheten av å tørre. Hvis man vil oppnå målene sine, kan man ikke la frykten stoppe seg:

– Du må tro på deg selv. Ikke stå i veien for deg selv eller andre.

Hun ga oss noen tips for mental egentrening. Hvordan få tid til alt? Det gjelder å:

  • Sove – er du sliten, lad hodet, slapp av.
  • Forenkle ting – ikke gjør ting mer komplisert enn de er.
  • Skrive – reflektere over eget liv og tanker.
  • Balansere – finn en balansegang i livet.

Hva kan vi gjøre som enkeltindivid for å bekjempe skjønnhetstyranniet og kroppspresset?

– Gi litt faen, sa professor ved Norges Idrettshøyskole, Jorunn Sundgot-Borgen. – Gled deg over maten, slutt å unnskylde deg for å spise ditt eller datt. Vær i aktivitet minst en halvtime hver dag, utnytt fritida di. Gå til og fra butikken. Ta trappene istedenfor heisen.


Jorunn Sundgot-Borgen fra Norges Idrettshøyskole

Sarromaa kom også med noen oppfordringer:

  • Vis kroppen din. Dusj naken i svømmehallen, sitt naken i badstua, vis andre kvinner og jenter hvordan en ekte, uretusjert kvinnekropp ser ut, bidra til at vi blir utsatt for alle mulige former og fasonger.
  • Vær et godt forbilde
  • Fokuser på helheten ved kroppen, ikke feilene (og hvorfor er noe «feil» i det hele tatt?)
  • Innse at du er vakker!
  • Vis at du er fornøyd!
  • Snakk om kroppen din på en sunn måte

Og sist, men ikke minst, som generalsekretær Nygård sa avslutningsvis:

– Vær med på noe som er større enn deg selv.


Sigrid Bonde Tusvik var konferansier og er med noe som er større enn seg selv!

Astrid Kristoffersen er glad i livet og prøver å leve så langsomt som mulig. Siden hun var liten har hun vært opptatt av språk, og blogger lidenskapelig om denne interessen på linguadingua.wordpress.com.