Paris i Oslo

5238554034_dc162bd70e_b

Ble det ingen jentetur likevel? Sommeren i Paris er vidunderlig, men om du ikke har tid eller penger til å oppleve den i år, kan du heldigvis ta en runde i Oslo for å få den rette stemningen!

La oss si at sommerdagen ligger foran deg, helt uten planer. Du skulle gjerne reist til Paris, men vår egen hovedstad får duge. Hvis du vet hvordan du skal legge opp løypa, kan du seile rundt med en fransk følelse hele dagen.

Frokost hos Kristine

I Paris spiser man egentlig ikke frokost, men vi nordmenn trenger noe å gå på! Kristines franske fristelser er et lite og sjarmerende bakeri som åpner klokka sju på hverdager, og her kan du starte dagen med en croissant. Eventuelt kan du jukse litt og spise noe mer næringsrikt først, og så avslutte med croissanten – kanskje vil du dyppe den i en café crème med sukker, slik parisene gjerne gjør?

Kirkeveien 98

Tehandel

En handletur i bydelen Marais kan være ganske magisk, og her ligger mange små butikker hvor du kan snuse på spennende teer fra hele verden – kjekt nok finnes én av butikkene i Oslo også, til og med på flere steder! For å drømme deg vekk til smale brosteinsgater i Paris (eller til India, Kina eller Japan, alt ettersom hvor favoritteen din kommer fra) kan du lukke øynene når du lukter deg frem hos Le Palais des Thés!

Hegdehaugsveien 32 og Olaf Ryes Plass 3

Avansert oljesmaking

Enkelte olivenoljer er så runde og gode at du kan ta en skje og bare nyte. Kanskje vil du i stedet ha en med skarp smak av chili, eller med friske innslag av sitron, eller kanskje er det balsamico eller trøffelolje som frister mest? Franskmenn er glade i spennende oljer, og stiller høye krav til dem. En kjent kjede med oljeforretninger har spredd seg fra Frankrike til hele verden, og flere slike utsalg finnes i Oslo. Smak deg rundt hos Oliviers & Co for eksempel på Majorstua eller Grünerløkka (den sistnevnte anbefales, for der jobber det en ekte franskmann)!

Dronning Astrids gate 7 og Olaf Ryes Plass 6

Untitled

Crêpes til lunsj

Selvfølgelig! Disse pannekakene er en av parisernes signaturretter, og kan fylles eller toppes med både søtt og salt. På Birkelundens lille franske ostebutikk kan du bestille crêpes og sitte på smijernsstoler i solskinnet utenfor, akkurat som på en kontinental fortauskafé. Godt og klassisk! Som navnet tilsier spesialiserer dette stedet seg på ost, og den franske innehaveren hjelper deg gjerne med å finne et passende stykke du kan kjøpe med hjem. Mer typisk blir det nesten ikke!

Thorvald Meyersgate 27

Kaffe og kake

Kakestykkene på Pascal er verdt prisen, og det sier sitt. Innehaveren var blant de første som tilbød fransk konditorkunst i Oslo, og nå kan man nyte hans nydelige kreasjoner på fem forskjellige steder. Slik skulle alle kaker smake! Kanskje er du så heldig at Pascal selv er inne. Hvis du kjøper med deg noe, kan han ta seg bryet med å gå rundt disken for å rekke deg den pene papirposen, gi deg et håndtrykk og ønske deg en fin dag på klingende fransk. Bonus!

Tollbugata 11, Henrik Ibsens gate 36, Ullevålsveien 47 og Bygdøy allé 56

Suvenirer (nesten) direkte fra Paris

Om du er glad i fine postkort, pene notatblokker, praktbøker og andre former for foredlet papir, er Paris et paradis. Franskmenn elsker sine papeteries, egne butikker fulle av alskens papirprodukter og søte suvernirer. I Oslo kan man jukse litt ved å gå til Zazie, den franske bokhandelen, som tar inn mye morsomt og praktisk i sitt sortiment – og som faktisk fører varer fra Louvre, Musée d’Orsay og de andre store kunstgalleriene i Paris. Kjøp deg en liten skrivebok med Eiffeltårnet på, eller en penn med en svart katt, eller noe annet som kan få deg til å drømme deg vekk i hverdagen.

St Olavs gate 3

Untitled

Makroner

Parisere er glade i søtsaker, og flere desserter i løpet av dagen er helt normalt! Om det er makroner du vil ha, så gå til Sebastien Bruno. Her selges de beste i Oslo by. Med alskens spennende smaker og i alle regnbuens farger kan de puttes i en pose og bli med ut på eventyr, klare for å gjøre dagen din ekstra sukkersøt.

Skovveien 6a

Promenade på Frogner

Noe av det beste ved Paris er at det er så pent overalt. Hele byen innbyr til rolige rusleturer i fine omgivelser; hvem kan vel motså flotte fasader med franske balkonger og eføy? I Oslo er det bydel Frogner som minner mest om Paris, med sine kastanjetrær og spir og brostein og gamle biler. Gå en gate du ikke kjenner, nyt estetikken og finn en benk å spise makronene dine på!

Luksus(vindus)shopping

Franskmennene forstår seg på hverdagsglamour og merkevarebygging, og de er stolte av sine lange luksustradisjoner og store motehus. I Paris ligger eksklusive boutiques som perler på en snor. Om du er litt svak for franske merkevarer, så husk at for eksempel Louis Vuitton og Hermès har egne butikker i Oslo. Joda, disse tingene ligger nok langt utenfor prisklassen til mange av oss, men det fine er jo at det er gratis å titte!

Blomstrende botanikk

Langs Seinen står trær som er tunge av blomster, og alle boulevardene blir knallgrønne nesten over natten. Hele Luxembourg-parken lukter søtt av syriner, og magnoliatrærne lyser opp Jardin du Palais Royal, og kirsebærblomstene er så tette at trekronene minner om rosa sukkerspinn … Det høres kanskje usannsynlig ut, men i Oslo er Tøyen det nærmeste du kommer! Når Botanisk hage står i flor, og du kan ta med deg en teppe og slå deg ned under et blomstrende tre, da kan du si deg enig med pariserne om at la vie est belle.

Bistro-middag

Når det er på tide å slå seg ned for neste måltid, er det bare å glede seg: Franske middager består gjerne av skikkelig kosemat som både smaker bra og gjør deg glad. Selv om det franske kjøkkenet er kjent for uttrykket gourmet, gjerne forbundet med knøttsmå munnfuller og eksperimentelle kombinasjoner, er franskmenn flest mest opptatt av konseptet gourmand, som går ut på større porsjoner og ujålete, velsmakende mat laget med kjærlighet. Jeg vil anbefale et lite sted på Grünerløkka: Bistro Brocante føles som et klassisk, kontinentalt spiseri, med sjarmerende interiør og meny som endrer seg ukentlig. Atmosfæren er god og maten enda bedre.

Thorvald Meyers gate 40

Et lite glass

Hva er vel en parisisk dag uten vin? Om du rusler bare noen hundre meter nedover Thorvald Meyers gate og runder hjørnet, ligger Le Benjamin og venter på deg. Er du heldig, er det varmt nok til at vinduene er brettet sammen og sommeren sluppet inn. Franske filmplakater og stort vinkart setter stemningen. Skål, eller som pariserne sier: À ta santé!

Søndre gate 6

Håper disse tipsene kan bidra til å sette en parisisk spiss på tilværelsen i Tigerstaden. God sommer!

Headerfoto: Moyan_Brenn via photopin cc

Øvrige bilder: Kristina Aurore Kvåle

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.