Size Zero-butikk var PR-stunt

Nettbutikken Miss Skinny var et PR-stunt, og vi gikk rett på. Betyr det at det var bra?

(les gårsdagens artikkel om Miss Skinny her)

Det var jo nesten for dumt til å være sant; en nettbutikk som kun skulle selge klær i størrelse 0, the infamous size zero, med slagordet Do you fit in? Jo mer jeg tenkte på det, jo mer absurd syntes jeg hele greia var, og joda, da jeg nok en gang gikk inn på siden i dag for å vise den til en kollega, dukket videoen over opp.

I 30 år har vi jobbet mot spiseforstyrrelser, for et samfunn der alle er frie til å være seg selv. Men det går for langsomt. Vi lanserte Miss Skinny for å legge fokus på den retningen utviklingen går i.

Det er den svenske foreningen Frisk & Fri som står bak den kontroversielle kampanjen. Målet med stuntet er å skape en debatt rundt spiseforstyrrelser, og den negative retningen det stadig går i, men en kan jo spørre seg selv: er det greit å ty til så «drastiske» midler for å få frem et poeng? Blant annet har de hengt opp plakater rundt om i Stockholm som reklamerer for den fiktive nettbutikken. Kan kampanjen da allerede ha vært med på å bygge opp under den forestillingen jenter sitter med om at «size zero» er å etterlengte? Går de imot sitt eget formål ved å gå så langt?

Spiseforstyrrelsesproblematikken er kompleks; alt handler ikke om skjeve idealer. Men de bildene vi blir utsatt for hver dag driver utviklingen i feil retning. Moteindustrien må ta sitt ansvar, og vi må ta vårt. Dette er en måte å starte en debatt på, men også en dialog.

I videoen over kan du se flere kjente svenske personligheter snakke om kampen mot spiseforstyrrelser, blant annet superblogger Sandra Beijer. Vi i OC synes det absolutt er på tide at noen tar opp kampen mot spiseforstyrrelser på en høylytt måte, men vi lurer på om midlene brukt i Frisk & Fri sin kampanje egentlig motsier seg selv.

Enig eller uenig?

bbmisss

Carina Behrens er en av tre redaktører på OC. Hun har en bachelor i journalistikk og visuelle medier, jobber med hjemmesider og sånt og snakker om film på Radio Nova. Blogger på carinabehrens.com.