Sjarmerende Sicilia

SICILIA

Jeg var på Sicilia i sommer. Her er min skildring av reisen.

Jeg finner ikke mye informasjon om Sicilia før jeg drar, og er veldig spent på hva jeg har i vente. Jeg skal bo i Castellammare del Golfo, en liten kystby nord på øya. I kofferten pakker jeg tyllskjørt og chiffonkjoler, sandaler og solbriller. Jeg bekymrer meg litt for mafiaen og om jeg kommer til å takle varmen. Jeg pleier å kapitulere i tjuefem varmegrader her hjemme.

Flyet lander og gradestokken viser over trettifem. Flyplassen i hovedstaden Palermo er omgitt av fjell. Den lumre, fuktige luften slår meg nesten ut av spill. Det føles som om jeg ikke får puste. Jeg tar en shuttle-buss til leiebilkontoret og et kvarter senere sitter jeg i en liten Fiat Panda. Sicilia er en av Italias fattigste regioner. Dette er svært synlig når jeg kjører gjennom det tørre landskapet, og ser ruiner og slitte og skitne husfasader over alt. På vei til leiligheten jeg skal bo i, noterer jeg meg tre ting:

  1. Veiene er veldig dårlig skiltet.
  2. Italienerne kjører som svin, og det kjente italienske temperamentet kommer tydelig frem der de hissig tuter på hverandre.
  3. Det er lite variasjon i musikken på italiensk radio. De er litt for glade i ballader fremført av menn med raspete stemme, for å si det sånn.

P1010381-600x450

Sicilia er Middelhavets største øy, og har over fem millioner innbyggere. I  Castellammare del Golfo bor det seksten tusen.

Skal du shoppe i Castellammare, må du beregne deg på å gå langt, dersom du ikke har bil. Butikkene ligger spredt over hele byen. Jeg må legge til at det ikke er hit du drar om du skal bruke penger, du finner ikke én eneste internasjonal kleskjede.

De slitne murhusene er som regel malt i forskjellige duse gulnyanser. Sicilianerne har ikke søppelkasser, men henger ut søppelposene sine i snorer fra verandaen, og så kommer søppelbilen og henter dem. De bor tett, og gatene er så trange at de må gjøre det slik. Det er ikke en eneste BMW eller Mercedes å se, alle kjøretøyene er kjempesmå, og jeg blir fortalt at de leier større, dyre biler når de for eksempel skal gifte seg.

Det blir mange turer til stranden. Jeg kjeder meg i solen, ligger under en parasoll, spiser is, hører på musikk, og vasser i det varme vannet. Jeg er ikke en strandjente. Jeg besøker den lille, sjarmerende landsbyen Scopello, som bare er en liten kjøretur unna. Her oppdager jeg at ekte italiensk is, gelato, ikke smaker som gelatoen du får kjøpt i norske isbarer. Smakene er veldig sterke og naturlige. Kjøper du pistasjis, smaker den virkelig pistasjnøtt, ikke syntetisk slik som isen til Hennig Olsen (til min skuffelse, for jeg elsker den smaken!)

P1010327-600x450

Et av høydepunktene fra turen er kvelden jeg spiser middag med noen sicilianere faren min kjenner. En av dem forteller at hvert distrikt i Italia har sin egen pasta. Her i Norge bruker man ordene spaghetti og pasta om hverandre, men i Italia er dette to helt forskjellige ting.

Jeg benytter anledningen til å spørre dem ut om hovedstaden Palermo, som jeg skal besøke dagen etter. Jeg har nemlig lest setningen «hold deg unna skumle Palermo» i VG’s reisepanel og er litt engstelig. «Palermo er ikke skummel,» sier en av mennene. «Men ikke ha på deg gullsmykker!» skyter en dame inn. «Ja, ikke skill deg ut på noen måte. Prøv å se ut som en vanlig turist, og ikke ta bussen!» fortsetter mannen «Og ikke ta med veske!»

For meg høres dette ut som mange forhåndsregler å ta. Det er visst mye lommetyverier der. Så snakker vi litt om Italia, og at mange sicilianere ikke føler seg som italienere. Vi snakker om forskjellen på Norge og Italia. «Jeg ble sjokkert da jeg så at man kan få kjøpt sprit med 95 prosent alkohol i matbutikken,» sier jeg.

P1010325-600x450

Dagen etter drar jeg til Palermo. Jeg har trosset rådene og tatt med  vesken min. Hvor skal jeg ellers ha tingene mine? Det er en ganske fin by, egentlig. På rekke og rad ligger butikker med eksklusiv, italiensk design, og alle andre klesbutikker du kan tenke deg. Jeg føler meg ikke utrygg et sekund.

Sicilianerne er virkelig varme mennesker. De er høflige og inkluderende. I følge dem selv er det veldig stor forskjell på nord-italienere og sør-italienere, førstnevnte er visstnok ikke like hyggelige. Jeg kan virkelig anbefale en tur til Sicilia. Jeg merket ikke noe til mafiaen, og selv om det er mye varmere der enn i Norge, føles ikke heten like drepende som når det er skikkelig varmt her hjemme. Det er rart, men sant.

Tre steder du burde besøke på Sicilia:

  1. Vulkanen Etna- Europas mest aktive vulkan.
  2. Mafiamuseet i Coreleone.
  3. Outlet village. Ligger midt på øya. Merker som Armani, Gucci og Versace til 30-70 prosent avslag.

Headerfoto: Miguel Virkkunen Carvalho via Photopin CC
Alle andre foto: Ulrikke Eriksen Ekeli

Ulrikke Eriksen Ekeli er en av tre redaktører på Oh Chérie. Hun har gått musikklinjen og et forfatterstudium. Ulrikke digger forfatter Bret Easton Ellis, black metal og hiphop, Mac-sminke og kunst. Blogger på askforanswers.nu.