Små spill som gir stort utbytte

Limbo

Fem dataspill som ikke koster deg mye tid eller penger, men som byr på store spillopplevelser.

Rykker det i spillysten? Vet du ikke helt hvor du skal begynne?

Artikkelen Dataspill for dummies var en introduksjon til det eventyrlige universet som finnes på skjermen.

Her kommer fem konkrete tips til deg som har lyst til å prøve deg på noen spilltitler. Til deg som ikke nødvendigvis har mange hundrelapper og flere måneder å sette av til et spillprosjekt, men som vil ha god underholdning likevel.

Har du en datamaskin og noen timer å avse? Da har du alt du trenger. Gi litt og få mye tilbake!

Machinarium

Dette er et godt sted å starte. Du kan faktisk åpne en ny fane i nettleseren din og gå i gang med det samme! Machinarium ligger tilgjengelig på nett slik at du kan spille en demo uten å kjøpe eller laste ned noe som helst. Kjekt, ikke sant?
I et goldt, øde landskap møter vi en liten robot. Det er noe nærmest poetisk ved det spartanske utgangspunktet. Spillet inneholder ingen dialog, bare snakkebobler. Vi får servert sjarmerende tegninger og nedtonte lydbilder, og humoren skinner raskt igjennom. Spilleren må hjelpe den lille roboten med å stoppe en ugjerning og finne tilbake til sin kjære.
Klikk her for å spille demoen, så finner du raskt ut om du vil fortsette oppdagelsesferden og kjøpe fullversjonen.
Pris i skrivende stund: Ti dollar

Portal

Dette lille spillet ble en enorm suksess da det kom i 2007, men i utgangspunktet var det bare en bonus som fulgte med en etterlengtet spillpakke. Ingen kunne forutse hvordan et ukjent og relativt ukomplisert fenomen skulle bli en så stor suksess!
Denne godbiten tar ikke mer enn noen timer å spille gjennom (men den er likevel full av utforskningsmuligheter og detaljer for oss som liker å bruke god tid, og dessuten er oppfølgeren strålende). Portal får deg til å tenke “hvorfor har ingen gjort dette før?” og “hvor får de det fra?” på samme tid. Det føles både etterlengtet og overraskende, og det er både enkelt og engasjerende.
Sett din logiske sans og din mentale balanse på prøve. Hun venter på deg.
Pris i skrivende stund: Sju dollar

Braid

Dette er et plattformspill som bygger på et genialt konsept og en hjerteskjærende historie. Utviklerne leker med Mario-referanser, og hovedpersonen kan styre tiden! Om du gjør noe galt, kan du spole tilbake og prøve igjen.
Hva om selve livet fungerte slik? Hvordan kunne vi brukt en slik gave for å endre våre dårlige valg og egoistiske gjerninger? Dette er spørsmålene som driver deg til å avdekke stadig mer av fortellingen som ligger bak, mens du kjører tiden frem og tilbake i ulike tempo for å manøvrere deg gjennom brettene.
Fargene og musikken skaper en nydelig, kunstnerisk ramme rundt det hele, og Braid er en tankevekkende og underholdende utfordring.
Pris i skrivende stund: Ni dollar

Limbo

Man trenger ikke farger for å skape sterke bilder. Man trenger ikke orkestermusikk og infløkt animasjon for å gi spilleren gysninger. Alt som skal til er en liten, forkommen gutt i en fremmed, svart/hvit verden. Tittelen Limbo sier sitt; dette er ikke noe blivende sted.
Hjelp hovedpersonen med å finne veien gjennom den mørke skogen, i både bokstavelig og billedlig forstand, og vær forberedt på noen skremmende øyeblikk underveis. Dette spillet formidler en gripende historie på en lavmælt og lyrisk måte.
Forvirrende, tidvis frustrerende og utrolig stemningsfullt!
Pris i skrivende stund: Ti dollar

The Stanley Parable

På mange måter minner det om Portal. La oss si det først som sist, for de bygger på den samme spillmotoren. Samtidig er det noe helt annet. Noe helt, helt annet. Noe uventet og uforutsigbart.
Dette spillet er det vanskelig å si noe om uten å si for mye; det har vært vanskelig for anmeldere å omtale det uten å ødelegge moroa. Man må ganske enkelt utforske The Stanley Parable selv, for ting er ikke helt som man tror. Eller slik de var forrige gang. Eller slik de var inntil du åpnet den døra.
En kjedelig dag på jobb blir plutselig alt annet enn kjedelig, og vi kan ikke annet enn henge med så godt vi kan.
Pris i skrivende stund: Tolv dollar

Alle spillene kan kjøpes gjennom Steam.

Disse fem titlene er alle tilgjengelige uten at man trenger å lete etter dem i butikken, og ingen av dem koster mer enn hundre kroner.

Lykke til! Kos deg!

Synne H. Rustad er journalist og lager radio. Hun jobber frilans som oversetter og skribent, blogger om hverdagsluksus og er en glad geek. Rastløs og reiseglad. Elsker kjoler, katter, kanel og livets øvrige små gleder. Blogger på etdrysskanel.wordpress.com.