Sy dansekjoler av gamle gardiner

kjole1

Det er ikke vanskelig å lure folk til å tro at du kan sy. Her får du noen tips til hva du bør tenke på når du syr din første dansekjole, og knep som vil få andre til å tro at du har god teknikk.

Den henger fremdeles sammen, tenkte jeg da jeg så meg selv i speilet for siste gang. Alle ting som kunne gå galt surret rundt i hodet, og jeg kalkulerte at det ikke var umulig om jeg uten forvarsel stod halvnaken i en av Londons gater. Bare få meter fra dørstokken fikk jeg første kompliment av en ukjent mann. Andre ville ha min oppmerksomhet, og en gjeng konfirmantgutter laget en halvsirkel rund meg mens vinden rev i kjolen. Det var en merkelig dag. Jeg kunne kjenne blikkene til menneskene som krysset min vei. Ord komplimenterte den tause oppmerksomheten. Jeg var kledd i et rødt tøystykke med hvite prikker som desperat ville bli en kjole. Bare få dager i forveien hadde jeg mottatt både symaskin, utstyr, og sju meter stoff på døra.

Siden den gang har jeg laget nesten hundre dansekjoler. Rare situasjoner har en tendens til å oppstå når jeg er kledd i hjemmesydde klær. Min venninne bruker kjolene til å sjekke opp menn på byen. Jeg har mottatt bestillinger og har laget flere dansekjoler for andre, med mindre vellykkede resultat vel og merke. En drosjesjåfør i London fortalte venner og kjente at han hadde møtt en designer. Jeg har også tatt piruetter i tekstilforretninger mens betjening og kunder nærmest applauderer. Videre har jeg sjokkert mange mennesker ved å si ”Takk. Jeg sydde den av en gammel gardin,» etter at de har kommentert dansekjolen.

kjole2

Fremdeles kjennes det ut som om jeg skal på stevnemøte når jeg bruker en ny kjole for første gang. Jeg er selvlært, og har ikke spesielt god teknikk. Likevel er jeg flink til å lure folk til å tro at jeg kan sy. Noen ganger forundrer det meg hvor lett folk lar seg lure. Hemmeligheten ligger henholdsvis i stoffet og presentasjon. Valg av tekstil er for meg kanskje det mest avgjørende i hele prosessen. Et fint stoff i god kvalitet er utrolig viktig. Enkle røde stoff er alltid en sikker vinner. På samme tid har jeg en kjærlighet for grønt. Gult er også spennende. Vanligvis foretrekker jeg kjoler i farger som skiller seg ut fra mengden med nøytrale farger. Det gir kjolen mer oppmerksomhet, og folk tror nesten automatisk at den er resultatet av god teknikk. En god presentasjon forsterker inntrykket av at du vet hvordan du håndterer saks og symaskin. Selvtillit og personlighet er kanskje det mest fundamentale når det kommer til presentasjon. Som Jules Winnfield (Samuel L. Jacksons rollefigur i filmen Pulp Fiction, red. anm) sier, ”Personality goes a long way”. Har du tro på din dansekjole vil andre også ha tro på den. Ingen vil legge merke til skeive sømmer, at kanten på skjørtet er to tommer lengre på den ene siden, eller at du egentlig ikke vet hvordan man syr i glidelåser.

Hvordan sy din første dansekjole:

  1. Inspirasjon: Meld deg inn i syfelleskap på Internett, les bloggene til mennesker som kan sy, se gamle filmer, hør på Ólafur Arnalds, bla igjennom besteforeldres fotoalbum, og gå på skattejakt i vintageforretinger.
  2. Utstyr: Det er ikke nødvending å investere en formue i utstyr. Du kan komme langt med kjøkkensaks, knappenåler, lærerkritt, kulepenn, og en symaskin fra ebay.
  3. Valg av stoff: Det er ofte et godt utvalg av tynne bomullsstoff, de fine motivene kan være uimotståelige, og denne typen tekstil er relativt lett å arbeide med. Lin er min personlige favoritt for tiden. I hobbybutikker er tekstil ofte dyrt, og det lønner seg å undersøke litt i forkant. Stoff og stil er et eksempel på mindre kostbare forretninger. Ellers kan en finne utrolig mye bra om en er litt kreativ. På Fretex og andre bruktbutikker er det ofte stoff, vintagedynetrekk, og gardiner fra femtitallet. Loftet til besteforeldre kan også inneholde mange skatter!
  4. Vask stoffet før bruk: Du kan ikke hoppe over vask av stoffet før bruk, spesielt om du kjøper nytt. Stoffet vil krympe i vask, og muligens farge av. Tro meg, du vil ikke bruke flere timer på å sy en kjole som blir for liten når den er vasket.
  5. Oppskrift eller frihånd: I starten kan være forvirrende med oppskrifter og mønster, og det kan være lurt å starte med noe enkelt. Det finnes mange fine mønster egnet for nybegynnere. Den første dansekjolen kan også lages på frihånd. For eksempel, tenk geometriske former. Du kan lage et folleskjørt av et stort rektangel. Rektangler, trekanter og halvsirkler kan være utgangspunktet for overdelen.
  6. Feil og mangler: Det er ingen skam med feil og mangler, selv om det kan være utrolig irriterende. Ta lærdom av feil, og gjør det bedre neste gang. Dette er en prosess, og du lærer noe nytt for hver dansekjole. Har du tro på deg selv er sjansen minimal for at andre vil legge merke til det.

kjole3

 Alle foto: Privat

Charlotte Bøe har bachelor i psykologi, og tar master i Clinical & Public Health Nutrition. Er veganer, syr dansekjoler og er på evig jakt etter Londons beste kaffe. Charlotte blogger på http://charlotteconstanze.tumblr.com/