Video: En sexy løgn

Caroline Heldman skrider ut på scenen foran publikumet ved TEDx i San Diego: «Jeg er her i dag,» begynner hun, «for snakke om en løgn.»

Jeg kan godt være den første til å innrømme, at selv om dette foredraget er utrolig spennende, interessant og viktig, så hadde det nok ikke vært på langt nær så virkningsfullt om det ikke hadde vært litt deprimerende også.

Vi er alle, og spesielt som kvinner, til en viss grad bevisste på objektifiseringen av mennesker som foregår i dagens samfunn. Det vi kanskje ikke skjønner, eller har valgt å ikke ta inn over oss, er hvor omfattende og, kanskje enda mer skremmende, normalisert denne tankegangen har blitt. Vi har alle våre tanker om ukeblader med syltynne modeller og slanktipsene på forsiden av avisa hver lørdag, men har vi virkelig skjønt hvor alvorlig problemet har blitt? Skjønner vi hvor mye av det vi foretar oss i løpet av en dag som er et resultat av denne tendensen til å gjøre kvinner til seksualobjekter?

Visste du for eksempel at en gjennomsnittskvinne driver med såkalt «body monitoring» hvert 30. sekund? Det betyr at hun, hvert halve minutt, tar et overblikk over sin egen kropp for å sjekke hvordan hun sitter, hvem som ser eller ikke ser på henne, og generelt evaluere hvordan hun tar seg ut. Det betyr så klart ikke at dette er noe hun driver med over alt og hele tiden, men det er et faktum at dette er en aktivitet vi alle har tatt del i, og vil fortsette å ta del i enten vi vil det eller ikke. Tenk hvor mye hjernekapasitet som går med på sånt, hjernekapasitet som i alle fall jeg gjerne skulle ha brukt til andre ting.

Heldman gjør oss, gjennom et utrolig interessant foredrag, også oppmerksomme på noe veldig viktig: hvor utrolig indoktrinert disse normene om kvinner som sexsymboler har blitt i ditt eget hode – helt uten at du er klar over det. Samfunnet du lever i er gjennomsyret av disse ideene, og som en konsekvens så er du også det: gjennomsyret av tanker og konvensjoner som gjør det normalt for en kvinne å ha konstant kontroll på hvordan hun ser ut og hvordan andre mennesker oppfatter henne.

Spørsmålet vi sitter igjen med er hvordan i all verden man kan bli kvitt noe man ikke engang legger merke til? Hvordan kan man forandre noe som er så innprentet at vi ikke skjønner det selv? Det virker som en håpløs oppgave. Og på mange måter er det nok det. Det er så mange mennesker som tjener så mye penger på at kvinner føler og tenker som de gjør, at det skal voldsomme krefter til for å forandre det. Ideen om kvinner som objekter heller enn subjekter er en giftig tankegang som har sneket seg inn på oss alle.

Men vi kan ikke bare la det ligge der. Fakta er kanskje deprimerende, men som kjent er det første skrittet mot en løsning å anerkjenne at det finnes et problem. Neste gang du ser deg i speilet så vet du i alle fall grunnen til at du gjør det. En bevisstgjøring har startet, og for noen, i alle fall for deg, så kan det gjøre all verdens forskjell.

Linn Vardheim studerer for tiden engelsk litteratur ved The University of Edinburgh i Skottland og er veldig interessert i film, musikk, litteratur, språk og å late som om hun vet mer enn hun gjør. Vet ikke hva hun skal bli når hun blir stor, men katter er definitivt involvert.